7 nasvetov za vzgojo fantov v 21. stoletju

Foto: Shutterstock

»Fantje v šoli dosegajo slabše rezultate od deklic, zato se strokovnjaki že leta trudijo, da bi njihove dosežke izboljšali. Jaz pa mislim, da se moramo nehati osredotočati na dosežke in se začnemo osredotočati na fante. Na tak način bodo sledili tudi dosežki.«

Nekako tako pravi britanska strokovnjakinja za osnovnošolsko izobraževanje in vzgojo Sue Palmer. V kratkem filmu Vzgoja fantov (Bringing Up Boys; Oxford School Improvement) povzema ugotovitve svoje knjige Fantje 21. stoletja (21st Century Boys, 2010) o sodobnem načinu življenja in njegovem vplivu na razvoj dečkov.

Svoje ugotovitve strne v sedem nasvetov za vzgojo fantov v sodobnem svetu.

1. Fantki v prvih letih življenja potrebujejo močnejšo materinsko pozornost

Socialni in čustveni razvoj fantov poteka počasneje, zato imajo fantki navadno večje čustvene potrebe. Od rojstva dalje potrebujejo veliko ljubkovanja, očesnega stika, prigovarjanja, pesmi in pravljic. Prav intenzivna komunikacija je ključna za jezikovni razvoj, v katerem fantje ponavadi zaostajajo.

Ni nujno, da otroku to vedno nudi mama, v vsakem primeru pa je potrebna stalna ljubeča pozornost v odnosu ena na ena.

Socialni in čustveni razvoj fantov poteka počasneje, zato imajo fantki navadno večje čustvene potrebe.

2. Namesto virtualnega omogočite fantom stik z resničnim svetom

Ena od težav sodobne vzgoje je, da fantje zelo zgodaj vstopijo v svet zabavne elektronike. Zgodnje izpostavljanje računalniškim in televizijskim zaslonom je namreč povezano z nastankom motnje pomanjkanja pozornosti (hiperaktivnostjo), avtizma in zaostankom v jezikovnem razvoju.

Fantje za zdrav razvoj potrebujejo resnično gibanje, izkušnje in raziskovanje v naravi, z vsemi čutili. Mnogi starši se bojijo, da sin ne bo napredoval, če se ne bo spoznal na najnovejšo tehnologijo. A ta tehnologija bo v vsakem primeru zastarela, še preden bo fant postal najstnik!

Starši morajo torej poskrbeti, da ekran ne postane sinova glavna dejavnost, ampak da obdrži stik z realnostjo.

3. Omejite negativni vpliv medijev

Zaradi televizije, spleta in računalniških igric so fantje izpostavljeni negativnemu vplivu medijev, kot sta npr. nasilje ali uživanje nezdrave hrane. Ker je ta vpliv pogosto močnejši od starševske avtoritete, lahko zaradi njega pride do vedenjskih težav. Fantom je zato treba nujno omejiti čas pred računalnikom in odstraniti vse ekrane iz otroške sobe.

Fantom je treba omejiti čas pred računalnikom in odstraniti vse ekrane iz otroške sobe.

4. V prvih letih šolanja se ne osredotočajte na rezultate

Fantje se razvijajo počasneje, zato so mnogi za vstop v šolo pripravljeni šele pri sedmih letih. Vendar tudi takrat še vedno potrebujejo ogromno časa za zunanje aktivnosti in igro. Nič hudega ni, če vaš sin v prvih letih šolanja ni tako uspešen kot njegove sošolke. Spodbujajte ga k dejavnostim, ki ga veselijo in v katerih je dober: naj se igra zunaj, raziskuje svet, izdeluje stvari. Vi pa mu pogosto berite, kar je najboljši dolgoročni način za uspešno opismenjevanje.

5. Igrajte se divje igre

Fantje so tekmovalni in radi tvegajo, kar se kaže tudi pri igri. Številne starše, predvsem mame, skrbijo divje in borbene igre. A dokler se igrajo, ni nič narobe, saj je pomembno, da se fantje naučijo tvegati v resničnih situacijah, z resničnimi ljudmi.

Dragoceno je, če se fantje lahko igrajo »bitke« z očetom, saj se bodo tako naučili, kako se boriti, ne da bi koga poškodovali. Kadar plezajo po drevesih in divjajo naokrog, pa se spomnite na besede lady Allen of Hurtwood: »Bolje zlomljena kost kot zlomljen duh!«

Ko fantje odraščajo, pogosto ugotovijo, da lahko svojo tekmovalnost ter željo po gibanju in tveganju izpolnijo v športu ali kakšni drugi (še posebej zunanji) dejavnosti.

6. Postavite zelo jasne meje

Zaradi nagnjenja k tveganju fantje od vsega začetka potrebujejo zelo trdno postavljene meje. Takoj ko shodijo, se morajo začeti učiti obnašanja, osebne higiene ter skrbi zase in za svoje stvari. Zato jim nikar ne popuščajte ali jih pretirano ščitite!

Sue Palmer navaja primer desetletnika, ki je izjavil, kako krasno je biti fant v 21. stoletju: »Sedim v svoji sobi, gledam televizijo ali igram igrice. Če postanem lačen, pošljem mami sporočilo, naj mi prinese pico.« Sliši se udobno, toda na tak način ne bo nikoli razvil veščin, ki jih bo potreboval v prihodnosti.

7. Poskrbite, da bo imel fant moški zgled

Fantje potrebujejo moške, zato je ključen zgled očeta oz. kakšnega drugega moškega (dedka, strica, prijatelja …), kadar očeta ni. V nasprotnem primeru se fantje učijo moškega vedenja s televizije in računalnika, na žalost pa so takšni zgledi pogosto nasilni in sovražni do žensk.

Zaradi nagnjenja k tveganju fantje potrebujejo zelo trdno postavljene meje.Danes imajo že zelo majhni fantje dostop do pornografije, kar jim nikakor ne pomaga pri razvoju zdravega razmerja z dekleti, ko pride čas za to.

V najstniških letih je pomembno tudi, da imajo ob sebi odgovornega moškega (ne očeta, s katerim je včasih odnos že napet), s katerim se lahko pogovarjajo in ki jim služi za zgled.

Sue Palmer je v Ljubljano prišla kot predavateljica na konferenci Izzivi sodobne pedagogike 17. in 18. aprila 2015.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja