6 idej za aktivno jesen z malčkom

Foto: Shutterstock

Že nekaj jeseni zapored ugotavljam, da v tem času moje telo drugače zavibrira. Zelo si želim, da bi lahko izkoristila vsak sončni žarek in si napolnila zaloge D vitamina za kratke zimske dni.

K sreči imam privilegij, da sem lahko  veliko časa skupaj s tretjerojencem in svoje delo od doma prilagajam otrokom. Naj natrosim nekaj idej, kako preživeti to krasno jesen ob delu na vrtu ali sadovnjaku.

1. Pobiranje, luščenje in trenje lešnikov ali orehov

Na našem koščku zemlje raste pet velikih grmov leske. Že od začetka septembra nas obsipajo z zrelimi lešniki in še vedno jih nekaj ni zrelih. Vsak dan imava priložnost, da v košaro nabereva lešnike, ki jih je potrebno še oluščiti iz ovojnice. Fant zelo rad lešnike pobira, lušči in potem tudi presipava iz ene košare v drugo.

2. Pobiranje zrelega ali odpadlega sadja

Kot začetniki smo letos naša sadna drevesa v fazi cvetenja enkrat poškropili z naravnim pripravkom iz njivske preslice. Jablane in hruške so lepo obrodile, a je kar nekaj insektov našlo domove v naših plodovih ter sedaj na veliko padajo na tla. Le-te že od poletja pobirava in ločiva zdrave sadeže ob neuporabnih. Neuporabne odneseva na kompost, zdrave včasih kar pojeva za dopoldansko malico ali pa jih dava v košaro in pripraviva za sušenje, saj za ozimnico žal niso primerna.

3. Grabljenje odpadlega listja

To je posebna zabava. Listje na travi zgabiva na kup in potem skačeva v kupček. Pravi užitek je, ko listje od vetra švigne na vse strani. To skakanje v kupček listja lahko traja tudi zelo dolgo.

4. Pometanje dvorišča

Listje ali odpadle grozdne jagode, ki padajo na dvorišče, pometeva na kupček in ga odneseva na kompost.

5. Pobiranje pridelkov z vrta

Jesen je res bogata z plodovi na vrtu. Z malčkom občudujeva, kako nam je zrasla cvetača, kako se bohoti kodrolistni ohrovt, kako se delajo pri radiču glavice ter kakšne buče so nam zrasle. Z vrta pridelke tudi odnašava ter iz njih pripravljava juhice. V veliko veselje mu je, ko lahko s svojim nožkom reže bučo ali kaj drugega. Meni pa je v zadovoljstvo, ko kakšen košček sveže zelenjave roma v njegova usta. Z veseljem zobava še zadnje mini paradižnike ter med jagodami iščeva plodove, ki so še dozoreli.

6. Luščenje zrelega fižola

Te dni nam je dozorel tudi visoki fižol, ki sva ga pobrala in oluščila iz strokov. Ker ima naš fant fižol zelo rad, je bilo delo kar precej naporno. Iz vsakega stroka je poskusil vsaj en fižolček, če je že dober za pojesti …

Gotovo boste tudi sami našli veliko dela v okolici svojih domov, želim vam veliko dobrih idej, kako v svoje delo vključiti tudi svoje otroke, da bo v radost in veselje vseh.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja