Zakaj z družino na izlet v Brežice?

Foto: MBM

Če boste kdaj z družino v Čatežu ob Savi (Čateške toplice) ali v Dobovi (Terme Paradiso) je obisk tega starodavnega mesta obvezen del vašega dopustovanja! Za Brežice si lahko vzamete en dopoldan ali popoldan, če pa boste imeli na razpolago več časa, pa si lahko vzamete kar cel dan.

Grad Brežice z najlepšo viteško dvorano

Tako mladi kot stari boste navdušeni ob pogledu na dvonadstropni grad, ki je najmogočnejša stavba v Brežicah. Postavljen je bil sredi 16. stoletja in navzven izgleda ravno tako kot pred več sto leti. Grad vas bo popeljal na čisto pravo dogodivščino, saj si boste znotraj Posavskega muzeja lahko ogledali, kako se je živelo v pradavnini prav tako pa kako so stanovali, verovali in kako so se preživljali prebivalci Posavja v 19. in 20. stoletju. Na ogled so tudi zbirke in razstave iz poznejše zgodovine.

Najlepše, kar boste v tem gradu videli, pa je prav gotovo Viteška dvorana, poslikana z baročnimi freskami.

Foto: MBM/ Viteška dvorana

Informacije o odpiralnih časih in cenah vstopnin si oglejte na tej povezavi. Za predšolske otroke je vstopnina brezplačna.

Sprehod po starem delu mesta

(za otroke odlično, če vzamejo s seboj poganjalček, skiro ali kolo)

  • Desno od gradu: klopca ljubezni, vodni stolp
  • Naravnost od gradu: grajska kašča, mestna hiša, cerkev sv. Lovrenca

Tik ob gradu, na desni strani boste na začetku majhne in mirne ulice (Ulica stare pravde) videli Klopco ljubezni. Pot vas bo naprej vodila do 46 metrov visokega vodnega stolpa, ki je po mnenju strokovnjakov eden od dveh takšnih ohranjenih v Sloveniji. V stolpu je kavarna kar s tremi nadstropji, odlična postojanka po obisku gradu.

Foto: MBM/Pogled na vodni stolp

Če pa se boste od gradu napotili naravnost po glavni cesti, vas bo na desni strani najprej pričakala grajska kašča, ki sodi med najlepše ohranjene grajske kašče v Sloveniji. Pot vas bo dalje peljala mimo mestne hiše, ki je danes urejena lokalna trgovina z izdelki lokalnih ponudnikov. Le streljaj od mestne hiše pa stoji cerkev sv. Lovrenca, z baročno notranjščino, v 20. stoletju pa je glavno fresko poslikal znani slikar Stane Kregar.

Staro mestno jedro je tudi polno raznih gostišč in kafičev, zato lačni in žejni gotovo ne boste. Če pa imate manjše otroke, je veliko bolje, da se napotite nekaj kilometrov vstran od Brežic, v kraj Mostec, kjer boste obrok hrane pojedli v večjem miru. ?

Foto: MBM/ Kava in tortice v starem mestnem jedru

Obisk Mosteca in vožnja z brodom preko reke Save

Kot že omenjeno, le nekaj kilometrov od Brežic (v smeri Dobova) se nahaja vasica Mostec, kjer boste v tamkajšnjem gostišču Cetin lahko pojedli topel obrok, otroci pa se bodo lahko igrali na zunanjih igralih.

Da izleta še ne bo konec, pa si lahko privoščite še vožnjo z brodom preko Save, kamor se od gostišča lahko odpravite kar peš. Brod goste vsakodnevno popelje preko reke Save do Term Čatež in nazaj. Edinstvena vožnja, ki si jo boste tako mali kot veliki prav gotovo zapomnili. Brod vozi skozi vse leto.

Pohod na Šentviško goro

V kolikor se boste v Čatežu, Dobovi ali v Brežicah mudili dlje časa, pa se z otroki lahko podate na Šentviško goro (386m), kjer vas bo na vrhu pričakala cerkvica sv. Vida z zvončkom želja. Podvig na sv. Vida je edinstven, saj vas bo popolnoma očaral pogled na celotno Krško-Brežiško polje.

Foto: MBM/ Pogled iz sv. Vida

Vzpon na goro se priporoča v suhem vremenu, pot pa ni zahtevna. Primerna je za dojenčke v nosilkah, malčke v nahrbtniku ter večje predšolske in šolske otroke. Markirana pot vam bo od parkirišča TIC Čatež ob Savi do vrha gore vzela 2-3 ure hoje.

V primeru, da ste na tesnem s časom, lahko avtomobil parkirate v notranjosti gozda Šentviške gore, od tam pa vam bo do vrha vzelo približno 20 min hoje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja