Zakaj so doma narejeni kostumi vedno nekaj posebnega?

Foto: Shutterstock

Ko sem bila majhna, so med vrstniki največ šteli kostumi iz trgovine. Ker so bili dražji in se jih je težje dobilo, so imeli status novega in svetlečega. Danes je ravno obratno. Cenene kostume s Kitajske lahko kupimo v vsaki trgovini, poseben status pa so dobili tisti, ki so narejeni doma.

Naval kupljenih kostumov dobro razumem. Za 10 ali 20 evrov brez težav kupimo nekaj, kar bo otrok oblekel le dvakrat v življenju, in skrbi je konec. Tak kostum lahko kupimo tik pred zdajci (ker si otroci vmes petkrat premislijo, kaj si želijo) in izkoristimo še last minute popust.

Če se odločimo, da bomo kostume izdelali doma, je pesem drugačna. Potrebno je veliko več časa in truda od tistih desetih minut, ki ga potrebujemo za nakup izbranega kosa poliestra. A kljub vsem očitnim minusom me vsako leto navduši število »posebnežev«, ki se izdelovanja kostumov kljub temu lotevamo doma. Kakšno leto nam morda ne uspe. Kakšno leto si pomagamo z izposojenimi maskami, morda na pomoč priskoči babica ali pa z nakupom izpolnimo najbolj gorečo otroško željo. A smisel ostaja: pust je čas za družinsko ustvarjanje in povezovanje!

Pust = čas za kreativnost

Pust je od nekdaj čas za iznajdljivost in urjenje domišljije. Včasih, ko so se otroci morali znajti sami, so se oblekli v prevelike obleke svojih staršev, se po obrazu namazali z ogljem ali si izdelali maske in klobuke iz papirja. Tudi danes pust ostaja čas, ki poveže vso družino. Kaj vse se lahko naučimo iz preprostega izdelovanja kostumov?

Komunikacija

Ni hujšega, kot če si otrok ne more izbrati maske, ki bi ga res veselila. Morda imate v družini posebna pravila (npr. da se ne šemite v komercialne like ali da ste oblečeni dostojno), a otrok ima v okviru sprejemljivega pravico izbrati svoj kostum. Pri majhnih otrocih to zahteva kar nekaj napora, saj se njihove želje spreminjajo iz tedna v teden, mi pa smo tisti, ki moramo razbrati, kaj je trenutni navdih in kaj resnična želja. Ter mu nato razložiti, da se izdelanega kostuma ne bo dalo več spreminjati!

Foto: Shutterstock

Načrtovanje

Če ne želimo tik pred zdajci doživljati živčnega zloma, se je treba na pust začeti pripravljati dovolj zgodaj. To je odličen trening za otroke, ki spoznavajo, da stvari ne padejo z neba, ampak zahtevajo čas in trud.

Ko bomo z otroki gledali fotografije, se bodo spominjali nepozabnih trenutkov, ko smo skupaj izdelovali kostume.

Sodelovanje

Smisel izdelovanja kostumov ni v tem, da nam otrok reče: »Naredi mi kostum za vilo,« in se gre igrat, ampak da pri izdelovanju sodelujemo vsi. Odrasli bomo morali opraviti večino dela, a otroci lahko pomagajo pri rezanju blaga, lepljenju, šivanju, izdelovanju mečev in ostale opreme. Vključimo talente vseh družinskih članov!

Foto: Shutterstock

Skrb za planet in ljudi

Verjetno ne želite vedeti, v kakšnih okoliščinah je bil narejen kostum, ki ste ga v trgovini kupili za 15 evrov. Če se ga lotimo doma, lahko porabimo ostanke babičinega blaga in kose lesa, ki se valjajo po kleti, hkrati pa se zavemo vrednosti vsega, kar naredimo z lastnimi rokami. Otroci bodo ugotovili tudi, koliko truda se skriva v oblekah, čevljih in igračah, ki jih imajo za samoumevne.

Štejejo tudi izdelki z napako

Doma izdelan kostum morda ni popoln, kakšen šiv je kriv, čarobna paličica pa je malo manj bleščeča kot tista iz trgovine. A ker je narejena z ljubeznijo, ima čisto posebno vrednost!

Povezanost

Morda se vmes skregamo, na koncu smo utrujeni, včasih bi z veseljem plačali, da se nam z vsem skupaj ne bi bilo treba ubadati, a končni rezultat je večja povezanost med družinskimi člani. Gotovo večja, kot če bi na hitro skočili v trgovino! Ko bomo z otroki gledali pustne fotografije, se ne bodo spomnili le svojih kostumov, ampak predvsem nepozabnih trenutkov, ko smo jih skupaj izdelovali. Iz preprostega predmeta smo ustvarili zgodbo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja