Zakaj med poletjem ob nedeljah k sveti maši?

masa-cerkev-molitev

Malce čudno vprašanje, kajne? Zakaj pa med poletjem ne bi hodili k maši? Pa vendar je še vedno prepogosta miselnost, da se skupaj od šolskih klopi poslovimo tudi od cerkvenih.

No, prvi in najpogostejši razlog so seveda listki. Tisti, ki jih župniki in ministranti po maši pridno delijo in z njimi pri verouku preverjajo prisotnost (kar se, meni osebno, zdi ena velika neumnost, a o tem kdaj drugič).

Torej, zdaj ko je poletje in verouka ni, ni potrebno k maši. A če zaobidem to norost, da hodimo k maši samo zaradi nalepk in da je obiskovanje svete maše vezano na šolsko leto, se lahko osredotočim na to, po katere listke in zaradi katerih nalepk grem dejansko k maši.

Vir moči

Nikoli si ne drznemo dopustiti, da bi avtomobilu zmanjkalo goriva ali mobitelu baterije. Koliko bolj pomembno je napolniti dušo z Jezusom! Z Njim v srcu lahko zmoremo vse korake tedna pred seboj. Zaradi Njega lahko delujemo, Njegova moč nas naredi boljše in bolj vesele, z Njim smo bolj sproščeni in opremljeni za čisto vse.

Objem

Ste že kdaj občutili Božji objem? Resničen je. Kadar smo v stiski, je tolažilen, kadar smo veseli, se v objemu z nami veseli. Kadar smo zaskrbljeni, je njegov objem močan, kadar smo šibki, je trden. Morda ga ne čutimo fizično, a dejstvo, da nas med sveto mašo objema in nosi na rokah, je gotovo razlog, da se tja vračamo znova in znova.

Izročitev

Izročitev ali skok v Božji objem. Pri sveti maši kot majhni otroci zlezemo v najbolj varen, topel, razumevajoč in zaščitniški objem, kar jih obstaja. To je objem brez obsojanja, brez obtoževanja. To je objem popolnega sprejemanja in zaščite, kar jih je mogoče okusiti. Izpustiti to možnost pred skokom v naslednji teden je kot oditi v hribe s prazno steklenico vode.

Prejem

Ko bi se le zavedali, kakšen luksuz in hkrati zastonjski dar je prejem Jezusa v obliki svete evharistije. Noben čarobni napoj in noben eliksir ne premore toliko moči, kot je prejmemo pri sveti maši. Z Jezusom tako postanemo nepremagljiva ekipa v vseh bojih, ki jih bijemo preko tedna.

Zaščita

Pri sveti maši se okoli nas naredi oklep, ki kljubuje vsem izzivom, s katerimi se srečamo. To je oklep, ki ga ne poškoduje nobena puščica, ki bi nam kakorkoli želela škodovati ali nas onesposobiti. To je oklep, s katerim se lahko podamo v katerikoli boj in smo lahko prepričano, da bomo iz njega odšli kot zmagovalci.

Prošnja

Pri sveti maši lahko pred Boga prinesemo svoje prošnje. Pred njega lahko prinesemo vsa skrita hrepenenja, tudi tista, ki jih ne upamo na glas izreči niti sami pred seboj. Pred nami je poslušalec, ki komaj čaka, da naše življenje naredi polno, veselo, izpolnjeno.

Zahvala

Hvaležnost za teden za seboj, hvaležnost za odnose, ki jih živimo, hvaležnost za izkušnje in materialne stvari, ki jih imamo – vse to med sveto mašo prinesimo pred Boga in opazujmo, kako vse te darove še pomnoži, kako nas z njimi obsiplje in kako komaj čaka, da nam da še več in več.

Blagoslov

Pri sveti maši prejmemo blagoslov, s katerim lahko popolnoma mirno zakorakamo v nov teden. Zaupanje, da nas bo Njegova roka spremljala na vsakem koraku in blagoslavljala vsako naše delo, je res pomirjujoče.

Novo spoznanje

Prisluhniti Božji besedi in pridigi je vsakič znova priložnost za osebno rast in priložnost za biti še malenkost bližje Bogu. Božja beseda hrani, pomirja, spodbuja, nas krepi in dela boljše. Prisluhniti ji pogosto in imeti ob tem odprto srce je najboljša brezplačna terapija, kar jih obstaja.

Zakaj bi izpustili vse te zastonjske darove, ki se obilno delijo med sveto mašo? Med tednom se pehamo, da bi ustvarili več denarja, podaljšali čas, si pridobili več dobrin, si zagotovili svobodo in varnost in potem smo od vsega tega brezplodnega norenja tako utrujeni, da v nedeljo ne moremo darovati ure časa, da bi vse to prejeli zastonj. Za trenutek se ustavimo in pomislimo, če je res vredno na počitnice poslati najboljši izvir Življenja ;).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja