9 spretnosti, ki se jih otroci naučijo pri maši in jim koristijo tudi v šoli

Vir: Shutterstock

Obisk svete maše ima nedvomno številne duhovne koristi, ki močno prevladujejo nad vsemi praktičnimi koristmi za otroke, ki pridejo k sveti maši. Seveda starši otroke pripeljejo k maši, da bi bili z Gospodom in ga častili, pa četudi na povsem svoj način.

Poleg najpomembnejšega dejstva, da tako otrok lahko raste v veri, prejema duhovne darove in blagoslove, pa to koristi tudi prihodnjemu otrokovemu šolanju.

Pred začetkom novega šolskega leta smo pogledali, katerih praktičnih lekcij oziroma veščin se otroci naučijo ob obiskovanju svete maše in jim koristijo tudi v šoli.

Sedeti pri miru dlje kot nekaj minut

Čeprav je gibanje otrokom povsem naravno in nujno za zdrav razvoj, pa je med tekanjem po igrišču izjemno težko usvojiti pisanje … Otrok mora biti v šoli sposoben sedeti pri miru. In pri maši se med drugim uri v tem, da bo to zmogel.

Spomin

Otroci s pomnjenjem besed, molitev in pesmi krepijo svoj spomin in razumevanje pojmov.

Pozdraviti

Pri pozdravu miru se otroci učijo druge ljudi pozdraviti in se z njimi rokovati.

Spoštovati avtoriteto

Ko se otrok uči spoštovanja svojega domačega župnika, se uči tudi spoštovanja vsake druge avtoritete – tudi učitelja.

Pomena skupnosti

Pri maši se otrok uči tudi o pomenu skupnosti, medsebojne podpore, pomoči, razumevanja in spoštovanja.

Resničnost, ne virtualni svet

Cerkev je eden redkih krajev, kjer ljudje še vedno vsaj utišajo, če že ne tudi izklopijo svoj mobilni telefon. Otroci se ob tem učijo pomena in bogastva tega, da v rokah nimajo elektronskih naprav in se lahko osredotočijo na dejavnost v resničnem svetu. Če družina sveto mašo spremlja prek interneta, je to že težje …

Ko govori nekdo drug, jaz poslušam

Dogajanje v cerkvi je majhnim otrokom pogosto zanimivo, še posebej, če starši pomagajo pri razumevanju dogajanja. A izmenjevanje molitev duhovnika in odgovori vernikov otroka učijo razumevanja, da ne morejo skupaj vsak po svoje glasno moliti vsi ljudje v cerkvi naenkrat. Prav tako  cerkvi lahko doumejo pomen tišine, poslušanja in glasnega izražanja, kjer ne morejo govoriti, kadar se jim zahoče.

Slediti navodilom

Različne molitvene drže se pri sveti maši menjujejo. Ljudje tako enkrat stojijo, drugič sedijo in spet drugič klečijo. Vse to ima svoj red. Podobno je tudi v šoli.

Lepota glasbe

Otroci med mašo pogosto lahko poslušajo večglasno zborovsko petje in instrumentalno glasbo, s čimer spoznajo njeno lepoto in lahko tako tudi sami pridobivajo smisel za glasbeno izražanje.

»Si prizadevate za velike reči? Začnite z najmlajšimi,” je nekoč dejal sveti Avguštin.

Vir: Catholic Link

Oglejte si tudi:

Peter Pučnik: Kako vzgajati, da bodo otroci ostali verni?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Z vsem napisanim se strinjam! Edino pozdrav miru smo bili prisiljeni opustiti zaradi korona virusa.
    Bojim pa se, da ne bo nikoli več prišel čas, ko se bomo brez skrbi rokovali. Zaenkrat se lahko samo pogledamo, si pokimamo in se nasmehnemo pod masko. Si izkažemo mir, naklonjenost in prijateljstvo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja