Spoštovani škofje, zakaj?

prenos_mase_golob

Nismo si želeli, a smo tu. Na točki, ko se cerkve ponovno zapirajo. Maše se selijo v naše domove. No, tako smo vsaj mislili dokler nismo prebrali navodil naših škofov, ki med drugim vključujejo prepoved prenašanja maš na družbenih omrežjih in spletu – razen na kanalih, ki so jih škofje izrecno dovolili.

Najprej sem pomislil na lapsus. Napako. Da je bil nekdo pri SŠK prehiter. Pa ni bilo tako. Škofje so dejansko prepovedali prenose maš po družbenih omrežjih in spletu. Prepovedali so način prisostvovanja pri mašah, ki je spomladi veliki večini pomenil edini stik z evharistično daritvijo!

Verjamem, da vas bolijo prazne cerkve, toda …

Tudi po dodatnih pojasnilih, ki smo jih bili deležni na novinarski konferenci, še vedno menim, da naši škofje ne želijo izkoristiti priložnosti in dopustiti prenosov maš na sodoben način ter se s tem približati potrebam vernikov. Obenem pa so po mojem mnenju premalo pozorni na ogromno pozitivnih učinkov spremljanja svetih maš na tak našin.

Verjamem, da pogled na prazne cerkve boli. Toda boli tudi nas, vernike. Ampak prazne cerkve niso plod odločitev vernikov, ampak višje sile, virusa, zato želim izpostaviti le nekaj pozitivnih vidikov spletnih prenosov.

Maša je (končno) prodrla v naše domove!

Že med spomladansko epidemijo so se cerkvena vrata zaprla, odprla pa so se vrata naših domov. Maša je prišla tja, kamor si jo vi že desetletja (bolj ali manj uspešno) želite pripeljati. V družino. Verjamem, da vas boli, da so cerkve prazne. Mene, kot vernika, pa neizmerno bolj boli dejstvo, da vas moti, da se maše selijo v naše dnevne sobe. Maša s tem prihaja tja, kjer se, tudi po vaših besedah rojeva vera naših otrok in prihodnjih generacij katoličanov. (Radio ognjišče, ki maše lahko še naprej prenaša, jih prenaša pod geslom “Vsak dan sveta maša tudi pri vas doma”.)

Ohranjam upanje, da bo bodo škofje razumeli, da je prenos svetih maš preko spleta blagoslov.Spremljanje maše iz domače dnevne sobe je za veliko družin z majhnimi otroki ter z otroki s posebnimi potrebami edini način, da s(m)o SKUPAJ pri maši. Spletni prenos maš, ki je obenem ponudil veliko različnih terminov, ko smo se lahko udeležili maše, je bil za našo družino edinstvena priložnost, da smo lahko skupaj prisostvovali evharistiji, pa čeprav preko televizijskega ali računalniškega ekrana.

Kaj vas moti?

Cerkve bodo v vsakem primeru prazne, ker se tam ne smemo zbirati pri mašah! Torej spletni prenos ne bo vplival na izpraznjenost cerkvenih klopi. Ob tem moramo biti hvaležni za pozornost, ki so je duhovniki deležni na spletu. Duhovniki so se prilagodili sodobnemu tempu in mašo prinašajo tja, kjer jo verniki lahko najlažje sprejmemo in spremljamo! Se vam zdi, da je maša na družbenih omrežjih resničnostni šov? Brez skrbi, ni! Je pa odraz resničnosti v življenju in odraz potreb, ki jih imamo »sodobni« verniki z udeležbo pri Sveti maši.

Vas motijo všečki na družbenih omrežjih?  Veseli bodite in izkoristite pozornost, ki so je duhovniki deležni na družbenih omrežjih. Pokažite, da razumete ta sodobni svet in potrebe vernikov.

Tudi na spletu se širi Božja milost!

Zakaj ne bi smel nekdo iz Štajerske prisluhniti duhovniku iz Primorske? Zakaj ne bi smel prisluhniti mlajšemu duhovniku, ki ponudi drugačno razmišljanje ob Božji besedi, kot domači župnik. In obratno. Pustimo, da modrost duhovnikov doseže vse, ki so ji pripravljeni prisluhniti. V cerkvi, na televiziji ali na družbenih omrežjih! S tem se širi in množi Božja milost.

Dejstvo, da ima duhovnik na družbenim omrežjih več »udeležencev« pri Sveti maši, kot večina duhovnikov v cerkvi v celotnem mesecu pač ne sme biti razlog, da prepoveste maše na družbenih omrežjih. Veljati bi morala obratna logika – spodbujati bi morali takšen način.

Maša na spletu ni potuha!

Nisem še srečal osebe, ki bi dejala, da zaradi maše, ki jo spremlja na spletu ne hodi več v cerkev. Maša preko spleta ni in ne more biti nadomestilo za živ stik z Jezusom pred oltarjem. Tistih, ki izberejo dnevno sobo namesto žive prisotnosti v cerkvi, pa zagotovo ni toliko, da bi vas to moralo skrbeti. Ti vam morajo biti izziv, kako jih pripeljati iz dnevne sobe v cerkev – ampak verjamem, da je to precej težje.

Naj bo možnost izbire dojeta kot blagoslov!

Še vedno ohranjam upanje, da bo prevladal razum in bodo tudi naši škofje razumeli, da je prenos svetih maš preko preko spleta, kjer lahko verniki izbiramo koga in kdaj bomo spremljali, blagoslov. Tudi za vas, spoštovani škofje, je to priložnost, da pokažete, da ste blizu potrebam sodobnega vernika.

Verniki bomo po koncu krize zagotovo prišli nazaj v cerkev. Veselim se časov, ko bo po naših cerkvah ponovno zadonela ljudska pesem in bomo skupaj slavili Očeta tam, kjer nas vedno čaka. Do takrat pa le zaupajte svojim vernikom – da bomo znali svetost mašnega obreda (začasno) spoštovati tudi v naših dnevnih sobah, na televizijskih zaslonih in računalniških ekranih.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja