Zakaj imam različno dolge menstrualne cikluse?

Vir: Freepik

Dolžina menstrualnega ciklusa je 28 dni. Drži? Včasih. Dolžina menstrualnega ciklusa je vedno enaka. Drži? Redko.

Menstrualni ciklus je dogajanje v ženskem telesu, ki traja od prvega dneva menstruacije do zadnjega dneva pred naslednjo menstruacijo. Menstrualni ciklusi ponavadi trajajo od 25 do 31 dni. Lahko so tudi krajši ali daljši, pa je dogajanje v ciklusu še vedno optimalno.

Nekatere ženske imajo zelo redne cikluse – to pomeni, da je dolžina ciklusa vsakič približno enaka. Pri drugih pa je ta dolžina popolnoma nepredvidljiva. Kako dolg bo posamezen menstrualni ciklus, vnaprej ne moremo popolnoma natančno predvideti.

Če se naučimo prepoznati telesne znake, ki nam govorijo, kdaj se začne plodno obdobje, kdaj je ovulacija in kdaj se začne poovulacijsko obdobje, bomo vedele vse: kdaj lahko oz. kdaj v ciklusu ne moremo zanositi, hkrati pa bomo točno vedele, kdaj bomo imele naslednjo menstruacijo.

Vsak menstrualni ciklus je namreč sestavljen iz predovulacijske faze (traja od začetka menstruacije do ovulacije) in poovulacijske faze (začne se po ovulaciji in traja do konca ciklusa). Dolžina poovulacijske faze je od ciklusa do ciklusa stabilna. To pomeni, da pri vsaki posameznici traja predvidljivo število dni. Dolžina predovulacijske faze pa se od ciklusa do ciklusa lahko spreminja. Od enega do drugega menstrualnega ciklusa lahko ta dolžina variira le za nekaj dni, lahko pa se razlikuje tudi za več dni. To je normalen proces v ženskem telesu; težavno pa se lahko izkaže takrat, ko ženska ne ve, kdaj ima ovulacijo oz. kdaj lahko pričakuje menstruacijo. Dolžino vsakega posameznega ciklusa tako dejansko določa predovulacijska faza.

Imam redne cikluse, le občasno pride do bistvenega odstopanja. Zakaj?

Še en dejavnik, ki lahko močno vpliva na dolžino ciklusa, je stres. Manjši stres, ki smo mu podvržene vsakodnevno, na menstrualni ciklus ne vpliva preveč. Stres, ki je neobičajen, pa lahko ciklus bistveno podaljša. Tak stres je lahko bolezen, stres v službi, velik telesni napor, družinske težave … Neobičajni stres telo spravi v neravnovesje, procesi se zaustavijo in počakajo na »boljše čase«.

Včasih na dolžino ciklusa lahko vplivajo celo počitnice. Ko se na dopustu malce umirimo in odmislimo vsakodnevne skrbi, lahko to telo zazna kot nekaj neobičajnega. In lahko se odzove tudi menstrualni ciklus – navadno je daljši; v nekaterih primerih pa je lahko tudi izrazito kratek.

Če znamo pri sebi preceniti, kdaj smo pod neobičajnih stresom, lahko ob tem tudi spoznavamo odzive svojega telesa. Torej, med drugim, če se ob tem spreminja tudi dolžina menstrualnega ciklusa ali ne.

Kako naj vem, kako dolg bo moj menstrualni ciklus?

Če se naučimo prepoznati telesne znake, ki nam govorijo, kdaj se začne plodno obdobje, kdaj je ovulacija in kdaj se začne poovulacijsko obdobje, bomo vedele vse: kdaj lahko oz. kdaj v ciklusu ne moremo zanositi, hkrati pa bomo točno vedele, kdaj bomo imele naslednjo menstruacijo.

Tega se lahko naučimo tudi po metodi FertilityCare. V program FertilityCare se vključite tako, da se najprej udeležite Uvodnega predstavitvenega srečanja (skupinska srečanja so brezplačna – več o tem si preberite na tukaj). Zatem se lahko vključite v proces učenja.  Več o programu lahko preberete tudi na spletni strani FertilityCare.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja