Z družino med poletjem izpolnjujmo dela usmiljenja

Thumbnail

Smo približno na sredini leta, ki ga je papež Frančišek razglasil za sveto leto usmiljenja. Smo tudi približno na polovici poletja – ko je tempo življenja počasnejši in imamo drug za drugega več časa kot sicer.

Dodobra imamo dodelan (in delno že uresničen) načrt osvojenih hribov, obiskanih prijateljev, sončenja na morju, sproščenih večerov, piknikov in sezname knjig, ki jih želimo prebrati.

Je pa poletje lahko tudi najprimernejši čas za to, da skupaj z družino opravimo kakšno telesno in duhovno delo usmiljenja.

Dela usmiljenja nas opominjajo, da se naš svet ne konča ob ograji našega doma.

Zakaj?

Ker nas dela usmiljenja opominjajo, da se naš svet ne konča ob ograji našega doma. Ker želimo na svoje otroke prenesti vrednoto, da smo soodgovorni drug za drugega. Ker s tem, ko dajemo, prejemamo – to je dejstvo, ki ni v skladu z nobeno človeško logiko, vendar še kako drži.

Preprosti načini izkazovanja usmiljenja 

S svojimi deli ni potrebno ravno reševati življenj. Naša dejanja naj predvsem odražajo iskrenost svojega namena. Predstavljam nekaj idej, dopolnite jih skupaj kot družina in opazujte premike v vaših srcih.

1. Lačne nasičevati

Skupaj nakupiti in odnesti hrano na sedež kakšne dobrodelne organizacije je le eden od res mnogih načinov, s katerimi izpolnjujemo usmiljenje do lačnih.

Če skupaj s svojimi otroci obdelujemo vrt, poberimo nekaj pridelka in ga podarimo sosedom in znancem, ki vrta morda nimajo.

Ponudimo se ostarelim v bližini, da bi jim šli občasno v trgovino.

Pripravimo igrače ali slikanice, ki bi jih radi podarili, in jih odnesimo na otroški oddelek najbližje bolnišnice.

2. Žejne napajati

Ponudimo sosedu hladno pijačo, medtem ko kosi travo.

Pripravimo našim in sosedovim otrokom osvežilne napitke, ko pritečejo utrujeni od sonca in smeha.

Ponudimo se kot prostovoljci ob trasi za tek – teh prireditev je v teh mesecih veliko – in skupaj skrbimo za žejne tekače.  

3. Nage oblačiti

Poletje je idealen čas, da prezračimo svoje omare in pregledamo, katerih oblačil že dolgo nismo oblekli. Podarimo jih naprej. Podarimo otroška oblačila, ki so jih naši otroci prerasli (vem, redka so, ki nimajo luknje na kolenu, toda kaj se bo gotovo našlo).

Povprašajmo šolske svetovalne delavce, če ima kateri od šolarjev potrebe po novi obutvi ali obleki. Dogovorimo se, da nam zaupajo barve in številke oblačil in čevljev, mi pa zanje nakupimo skupaj s svojimi otroci in jih odnesemo v šolo.  

 

4. Popotnike sprejemati

Povabimo prijatelje na počitnice pri nas doma! Naj kampirajo na našem vrtu, naj napihljiva ležišča zasedejo naš dnevni prostor. Presenečeni bomo, koliko veselja in smeha prinesejo takšni dnevi nam in našim otrokom! Skupaj s tem bomo morda komu omogočili čisto prave počitnice, ki jih sicer ne bi imeli.

5. Bolnike obiskovati

Obiščimo, spodbujajmo in razveseljujmo bolnike v naši družini in med prijatelji. Lahko jim tudi pošljemo pisma ali risbice, ki jih otroci v ta namen ustvarijo.

Skupaj z otroki poiščimo dom starejših občanov v bližini in se najavimo na obisk. Pripravimo vrečke bonbonov in piškotov, skupaj kaj specimo in jih presenetimo. Obljubljam vam, da boste vi in vaši otroci navdušeni nad starejšimi in oni nad vami.

Usmiljenje le pomeni, da stopimo iz svoje cone varnega udobja in znamo z drugimi deliti stvari in darove, ki jih imamo.

Pripravimo igrače ali slikanice, ki bi jih radi podarili, in jih odnesimo na otroški oddelek najbližje bolnišnice.

6. Jetnike tolažiti

Ker z mlajšimi otroki obisk zapora morda ni primeren, molimo za zapornike. Pogovarjajmo se o njih, o zaporih, zakaj so tam.

Družine s starejšimi otroki ali starša sama pa razmislimo, ali je kakšna možnost, da bi opravili to delo usmiljenja.

7. Mrtve pokopavati

Pripravimo si seznam pokojnih, ki smo jih poznali in za katere želimo moliti. Razložimo svojim otrokom, zakaj je pomembno moliti za rajne in jih dodajmo v svoje molitve.

Iz cone udobja

Usmiljenje ni trpljenje. Usmiljenje le pomeni, da stopimo iz svoje cone varnega udobja in znamo z drugimi deliti stvari in darove, ki jih imamo. Dovolimo si začutiti, kakšno veselje raste v nas ob enostavnih delih usmiljenja. 

Foto: alternativesforyouth.files.wordpress.com, turkeyclubamerica.files.wordpress.com