Vsaka ura pijanosti je izgubljen čas

Thumbnail

Alkoholizem je najbolj razširjena oblika odvisnosti v Sloveniji. Težave z alkoholom ima najmanj 10 % odraslega prebivalstva. Žalostno je, če pomislimo, koliko otrok in partnerjev ob tem posredno trpi.

Alkoholizem niha od na videz »neproblematičnega« pitja, prek različnih stopenj zlorabe alkohola, do odvisnosti, ki jo spremljajo tudi resni psihosocialni in zdravstveni problemi. Vendar pa prav vsaka oblika pitja za družinske odnose predstavlja resno preizkušnjo in grožnjo, saj nikoli ne pomeni trdne osnove, ki bi omogočala zdrav razvoj odnosov. Zloraba alkohola na strani staršev ima dolgoročen vpliv na celoten družinski sistem – tako na partnerski odnos, kot na otroke – vpliv pa je poleg tega večplasten.

Način regulacije čutenj

Odrasli se zaplete v alkoholizem, da si nezavedno pomaga pri regulaciji afekta. S tem navidezno prekrije strahove, sram in tesnobo ter notranjo stiska, s katero se ne zmore soočiti na bolj primeren način. Omama pomeni umik, saj je tako mogoče pobegniti od težkih občutij. Ta notranja stiska lahko izvira iz trenutnih ali preteklih stresnih situacij, ki jih ali so jih običajno spremljali težki in travmatični odnosi.

Oseba, ki se s tem ni sposobna učinkovito soočiti, v alkoholu na nezavedni ravni najde način, kjer ni potrebno razmišljati in se počutiti razbolelega, žalostnega, nesposobnega in poraženega. Alkohol na ta način nudi lažno pomiritev, ki lahko vodi tudi v telesno zasvojenost. Vendar se ob tem prebuja dodaten občutek sramu, krivde in nemoči, s čimer pa se je prav tako spet težko soočiti, kar je dodaten razlog za pitje.

Za otroke ni pravega prostora

Otroci ob takih starših ne morejo razviti pravega občutka varnosti, saj nikoli ne vedo, koliko se nanje lahko zanesejo, kdaj bodo starši na voljo, kdaj ne…. Pogrešajo nekoga, ob katerem bi se počutili sprejete v njihovi nemoči, krhkosti, ranljivosti. Otroci take starše pogosto čuvajo, za njih pretirano skrbijo, saj jih ne želijo še bolj obremeniti v njihovih stiskah, ki so že tako ali tako prevelike. Vendar se ob tem počutijo neprimerne, nesprejete in zavržene.

Prekinitev pitja

Odrasli se mora tega, da je alkoholik, in da dela škodo sebi, svojemu partnerju ter otrokom, najprej zavedati. Poleg tega pa za prenehanje pitja potrebuje veliko poguma in odločnosti ter opore bližnjih pri vztrajanju na poti abstinence. Pot iz alkoholne omame in soočenje z dejstvom, da je posameznik odvisen, je težka tudi zato, ker se ob priznanju pojavlja močan občutek sramu, občutki krivde ter obžalovanje za izgubljenimi trenutki, ki bi jih lahko s svojimi najbližjimi preživel bolj polno in osrečujoče.


Nova pot

Na prvi pogled se zdi, da bo abstinenca rešila vse težave, s katerimi se družina sooča. Vendar je proces okrevanja zelo kompleksen. Vzdrževanje abstinence je zelo stresno, čustveno naporno in polno strahu. Predvsem pa to ni zadosten pogoj za kvalitetnejše družinske in ostale medosebne odnose. Zato je za posameznike, ki ne pijejo več, prav tako pa za ostale člane njihovih družin, potrebno predrugačiti način življenja v odnosih in razumevanja sebe ter drugih.

Po prenehanju pitja namreč nastane praznina, v kateri se ne znajdejo najbolje, prav tako pa se začnejo odpirati številne boleče teme, ki se jih sedaj posameznik zaveda in ima možnost, da o njih govori. O vsem tem je potrebno govoriti, raziskovati in ozaveščati samega sebe, prepoznavati svoje občutke, se jih naučiti ubesediti, ter v odnosih bolj polno živeti ter iskati stik – ne pa se umikati.

Starši se morajo veseliti življenja!

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja