Vsak od nas lahko ob vojni v Ukrajini prispeva svoj konkreten delček k humanosti

Vir: Shutterstock

Bombardiranje stanovanjskih naselij, porodnišnic, sirotišnic, bolnišnic … bolniki kot talci in živi ščit, vojaki hladnokrvno streljajo tudi na otroke, ženske in starejše, čakajoče na kruh, ljudje v pomankanju vode in hrane prežijo na mimoleteče golobe, na civiliste streljajo v supermarketih, pa tudi v domovih starejših, nosečnice tik pred porodom umirajo skupaj s svojimi nerojenimi otroki … Česa takega si mi, posebej še mlajši, na varnem, toplem, z dostopom do vode in polnim želodcem niti ne moremo zares predstavljati. In verjetno nismo redki, ki se nam para srce ob spremljanju dogajanja v Ukrajini.

Ko beg pred vojno še ne predstavlja konec tveganja

Lahko ni niti tistim, ki bežijo na Zahod. Iti v neznano z nekaj najnujnejšega, nevede kam in kako, z možmi, brati, očeti, starimi starši, za katere ne veš, če jih boš sploh še kdaj videl žive. S popolnoma uničenim domom, ki si ga leta gradil …

Vlade svarijo, da previdnost velja že na mejah, kjer ranljive ženske in otroke, še posebej tiste brez spremstva staršev, med mnogimi dobronamernimi prostovoljci čakajo tudi trgovci z ljudmi. In upravičen je strah, da bodo mnogi pristali prisiljeni v prostitucijo, kot žrtve nasilja ali med množico nevidno izginili.

Bežijo najranljivejši

Nenazadnje je bilo v Ukrajini v sirotišnicah in v rejništvu pred vojno približno 200.000 otrok, ki posebej v bombardiranih mestih nimajo prav nobenega varstva in so tako lahke tarče trgovine z ljudmi. Za lažjo predstavo; gre za več otrok kot je letos učencev na vseh slovenskih osnovnih šolah skupaj. Potem so pa tu še vsi tisti, ki so jih starši poslali na varno, pa tisti, katerih matere so med skrbjo za otroke ali pa starše, ki domovine niso želeli zapustiti, ostale pri slednjih.

Zamišljam si tudi stisko nosečih in visoko nosečih. Pa tistih, ki so nedavno rodile. Od začetka vojne je bilo teh v Ukrajini že prek 15.000. Posnetki mamic s par dni starimi dojenčki, ki v kleteh in zakloniščih jočejo drug čez drugega, se dotaknejo marsikoga. Še bolj pa posnetki mrtvih mater, ki so še pred rojstvom umrle ob bombardiranju bolnišnic in porodnišnic.

Bodimo odprti in pripravljeni za darovanje!

Tudi v Sloveniji bo za pomoč potrebnih veliko prostovoljcev.

Najboljši odziv nas, ki nesmisel vojne spremljamo, je drža odprtosti in darovanja. V prvem planu drža pomoči. In možnosti za pomoč je tako v obliki denarja kot tudi materialnih dobrin ta čas res veliko. Druga pa je drža odprtosti. Ukrajinske matere in otroci v vse večjem številu prihajajo tudi k nam. Po nekaterih precej verjetnih napovedih, naj bi jih v evropske države pribežalo okrog 10 milijonov. In to sploh niso majhne številke. Tudi v Sloveniji bo za pomoč potrebnih veliko prostovoljcev.

Zadnje, a gotovo najmočnejše orodje ta čas, pa je molitev. K tej ves čas pozivajo tudi slovenski misijonarji in misijonarke, ki ostajajo v Ukrajini. Mesec dni vojne je že za nami, a to ni razlog, da bi obupali, ampak prej, da bi še bolj aktivno prosili za mir.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Ja,vsak od nas lahko najprej naredi to, da se nehamo slepiti in se delati kot da smo nekaj več od kateregakoli človeka na svetu,ne samo od Ukrajincev, Rusov,ampak tudi od množice ljudi, ki trpijo dlje od nas,npr. V Siriji, Libiji, afriških,azijskih,srednjeameriških in južnoameriških državah.!!!!!

  Ja,vsak od nas se mora zamisliti,kakšni ljudje smo,da govorimo o tem,kdo so pravi in kdo nepravi begunci.!!!!

  Ja,vsak od nas mora reči ne kakšnemu koli nasilju,in to na vsakem koraku v našem lokalnem okolju. In to bomo potem širili v širšo družbo.!!!!

  Ja,vsak od nas bi moral reči ne temu,da se vojake pošilja na fronte,ki pobijajo civilno prebivalstvo.!!!!!

  Ja,vsaka mama in oče bi se morala zamisliti,kako vzgaja svoje otroke,posebej fante,da se odličij za služenje v vojski,ki nato ne pomaga ljudem ampak pobija ljudi po svetu.!!!!!!

  Dajmo že enkrat spoznati,da so vojne nesmiselne in da je učenje nenasilne komunikacije za oba spola nujno potrebno.
  Stop vsem izmom na svetu,ker so vsi grozoviti in ne spadajo v 21. stoletje.!!!!!

  1. Se strinjam, da je tale rasna segregacija beguncev presegla že vse meje dobrega okusa. AMZS je v podobni maniri kot druge organizacije po EU napovedal BREZPLAČNE storitve asistence in odprave napak na cestah za vozila z UE registracijo. To pa zdaj že konkretno dela razlike tudi med njimi in domačim prebivalstvom. Kako so rohneli nekateri najvišji politiki nad pomoči “temnejšim” beguncem v preteklih letih! Do sedaj sem z UA registracijami videl samo avtomobile višjega cenovnega razreda (oziroma kar visokega!). Verjamem, da si lahko tudi avtovleko privoščijo. Na žalost tisti, ki so v vojnih področjih sploh ne morejo pobegniti. Katerim je uspelo, pa nimajo avta. Torej kdo ima avtomobil in denar za gorivo do Slovenije?

 2. Barbara, odlično si tole napisala!
  Le katera mati rodi sina, da gre v vojsko ubijat ali da drugi ubijejo njega in ga pripeljejo domov v krsti! Vsi ti vojaki na fronti, tudi plačanci, vsi vemo, kako je to, kakšna grozodejstva se godijo, množični poboji, posilstva ubogih žensk, vse porušeno, uničene bolnišnice, šole, gospodarski objekti, domovi!
  Nasilje rodi nasilje, več narodov kot se pomeša v boj, hujše je maščevanje! Nekdo samo pritisne na gumb in cel svet se spremeni v pogorišče!
  In še to – vsi ljudje smo enaki, nihče izmed narodov ni in ne sme biti nad drugim narodom!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja