Velike družine so spet strošek

Thumbnail

Začetek veselega decembra bo za nekatere skupine državljanov bolj kisel. Razlog so nove cene letnih vinjet.

Ko je bil lani uveden nov cestninski razred, v katerega spadajo predvsem kombiji, je bila vinjeta zanj sprva kar enkrat dražja od vinjete za običajne osebne avtomobile. To je povzročilo precej protestov. Kritike so prihajale zlasti s strani družinskih organizacij, saj so večje družine primorane k nakupu kombijev kot družinskih vozil.

V začetku lanskega decembra so tako predstavniki civilne družbe in pristojnega ministrstva vendarle dosegli dogovor za leto 2014, po katerem so lahko lastniki kombijev uveljavljali vračilo polovice cene vinjete. Pri tem je pomembno, da so bile do te olajšave upravičene le velike družine ter osebe s posebnimi potrebami in invalidi.

Če ne bo prišlo do sprememb, bodo družine z več otroki, družine z otrokom s posebnimi potrebami in invalidi za vinjeto namesto 110 evrov ponovno morali odšteti 220 evrov.

Po enem letu se zgodba z dragimi vinjetami očitno ponavlja. Konec septembra je vlada Mira Cerarja sprejela uredbo, s katero je kombijem za četrtino znižala ceno tedenske in mesečne vinjete, ohranila pa je polno ceno letne vinjete. Družine z več otroki, družine z otrokom s posebnimi potrebami in invalidi bodo za slednjo namesto 110 evrov ponovno morali odšteti 220 evrov. Za lastnike osebnih avtomobilov cena ostaja še naprej enaka, tj. 110 evrov.

Na krivičnost nove ureditve so se že odzvali v Družinski pobudi in Civilni iniciativi za družino in pravice otrok. V javnem pismu predsednika vlade in ministre pozivajo, da se rešitev iz letošnjega leta ohrani tudi v letu 2015, da se s tem prepreči diskriminacija omenjenih skupin pri uporabi avtocest.

Podpisnika izjave Tomaž Merše in Aleš Primc navajata še, da je od lanskega decembra vlada snedla svojo obljubo, da bo to področje uredila sistemsko. Prav tako je bil spomladi zavrnjen predlog civilne družbe, ki je zaradi neaktivnosti vladne strani pripravila svojo rešitev. Takrat je vlada predlog zavrnila z obrazložitvijo, da bo pripravila svojega. Po slabe pol leta ga je tudi res: velike družine in invalidi bodo za uporabo avtocest plačevali več.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja