Vaš otrok že ima svoj vrtiček?

Thumbnail

V prvem delu članka smo že spregovorili o tem, zakaj bi bilo dobro, da obdelovanje zemlje postane del učnega načrta. 

Včasih je bilo vse to del življenja. Dandanes pa se vse skupaj dodobra pozabilo. Toliko predmetov v šoli prinaša zgolj učenje na pamet. Otroke bi morali »izpostaviti« praktičnemu in konkretnemu znanju. 

 

 

Zato tudi starši sami spodbujamo otroka, da dela na vrtu. Le to bo pripomoglo k mnogim spretnostim, ki jih stik z zemljo in obdelovanje prinašata. Zakaj je delo na vrtu dobro?

Spodbuja zdravo prehranjevanje

Nekatere raziskave kažejo, da ko otroci pridelajo nekaj lastne hrane, razvijejo to, kar imenujemo »prehranska empatija«, globlja povezava s hrano, ki dokazano vodi k bolj zdravemu življenju.

Takšni otroci imajo boljšo prehrano, jedo več sadja in zelenjave ter bolje razumejo pomen zdrave prehrane za njihova življenja. V času, ko v Evropi velik porast debelosti v otroštvu, je vzpostavitev odnosa do hrane izjemnega pomena.

Spodbuja odgovornost

Omogočimo mu, da ima svoj kotiček na vrtu. Naj sadi, orje, rije. Zemlja zdravi. Naj nam ne bo vseeno. Spodbujajmo otroka, da obdeluje zemljo, dajmo mu dober zgled. Kako veliko je jamranja, da današnji otroci ne poznajo več nobene odgovornosti. Da se požvižgajo na vse, da jim ni mar. Ali ni najboljši način, da se je naučijo odgovornosti prav to, da vidijo konkretno posledico svojih ravnanj?

Veliko težje je čutiti odgovornost za nekaj neoprijemljivega, kot je na primer bolečina sošolca, ker si ga udaril, kot videti uvelo rožo, ki se je zaradi tega, ker jo je pozabil zaliti, posušila in umrla. Videti posledice svojih ravnanj je velika dragocenost pa tudi velik doprinos k osebnosti rasti.

Krepi samozavest

Lepo je videti veselje otroka, ko na plano pokuka prvi list solate. Njegove solate. Nepopisna radost ga prevzame. Ker ve, da je moral prej pokopati zemljo, posaditi seme in vse skupaj zalivati. Razume, da je to konkretno delo njegovih rok. Ponosen je sam nase in vesel, da je bil uspešen pri delu. Kako vesel bo šele, ko bo ta solata dokončno zrasla in se znašla na njegovem krožniku.

Spodbuja kreativnost in razvoj možganov

Dobro, spoznal je osnovne načine obdelovanja zemlje. Zdaj to znanje lahko uporabi na mnogo načinov. Kako bodo izgledale gredice? Kje bo posajeno korenje, kje solata, kje bučke? Kako bo med gredicami hodil, kje bo prazen prostor, ker se mora zemlja spočiti … Ta in še mnoga druga vprašanja se mu bodo pojavljala, otrok pa bo zanje iskal rešitev.

Morda njegova gredica ne bo izgledala tako kot prijateljeva, pa vendar bodo pridelki rasli. Videl bo, da tudi drugačne poti lahko vodijo do istega cilja.

Zemlja deluje zdravilno

Omogočimo mu, da ima svoj kotiček na vrtu. Naj sadi, orje, rije. Zemlja zdravi. Naj nam ne bo vseeno. Spodbujajmo otroka, da obdeluje zemljo, dajmo mu dober zgled.

Imamo čudovito priložnost, da se ponovno povežemo z naravo. Sodelujmo z zemljo in z življenjem, ki je v njej. Otroci se morajo naučiti čarobnosti pristnega stika z zemljo in ohranjanja njenih darov.  

Foto: Pinterest

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.