V ŽARIŠČU – film, ki razkrinka cerkveno hierarhijo in njen sistem prikrivanja zlorab

Vir: zajem zaslona iz filma V žarišču

V nedeljo je bil na Rtv Slovenija predvajan odličen film z naslovom V žarišču (Spotlight). Posnet je po resnični zgodbi, govori pa o skupini raziskovalnih novinarjev ameriškega časnika Boston Globe, ki so se pred več kot dvema desetletjema lotili razkrivanja obtožb o zlorabah mladoletnikov v katoliških ustanovah. Za svoje delo so novinarji prejeli tudi Pulitzerjevo nagrado, sam film pa je bil leta 2016 nagrajen z dvema oskarjema, tudi za najboljši film leta.

V osnovi gre za hvalnico neodvisnemu novinarstvu in zgodba je vseskozi napeta, liki pa nadvse dodelani. Tudi igralska zasedba je odlična in film kot tak je vsekakor vreden ogleda.

Preroško sporočilo

Film pa ima za vse, ki dihajo katoliško, še dodaten poseben pomen. Za tisti čas, ko je bil posnet, skoraj preroško prikaže grozljiv problem, ki ga Cerkev ima. To ni v prvi vrsti pedofilija kot taka. Zločinci te vrste se namreč uspešno infiltrirajo v vse poklice, kjer lahko pridejo do mladih. Grozljiv problem je njihovo ščitenje in prikrivanje ter s tem omogočanje njihovih zločinov. Grozljiv problem je v najslabšem primeru diskreditacija žrtev, v najboljšem pa kupovanje njihovega molka.

In zakaj preroško?

Ker se je od tistega leta, ko so bili razkriti pedofilski zločini “bostonske duhovščine” in predvsem razkrita njihova sistemska zaščita s strani najvišjih predstavnikov cerkvene hierarhije in zaničevanje žrtev, ta zgodba ponovila v skoraj praktično vsaki škofiji na svetu. Nekatere so prišle dlje v preganjanju zločincev in zaščiti žrtev, druge so še vedno v dobre starem “pometimo pod preprogo” in “to je gonja proti cerkvi”.

Kot jasno prikaže film, za novinarje ni bilo ključno to, da razkrijejo zlorabe še enega ali več duhovnikov. Ti škandali so se vedno znova pojavljali v medijih in tudi hitro potihnili. V filmu je bilo ključno prikazati to, da je katoliška hierarhija razvila nadvse izpopolnjen način prikrivanja teh primerov, ščitenja storilcev in utišanja žrtev. Šlo je torej za delovanje sistema, in ne zgolj za zločine par gnilih jabolk.

Pogled pod preprogo

Boleč prizor filma je, ko z mamo ob prisotnosti njenih dveh zlorabljeni otrok govori škof in ji prigovarja, naj ne vloži tožbe, češ koliko dobrega Cerkev stori, kako ji bodo finančno pomagali in da bo storilec umaknjen … Umaknjen je na drugo župnijo, kjer lahko nadaljuje svoje delo. Novinarji v gori arhivov in birokracije odkrijejo, da obstajajo v cerkvenih arhivih, ki poročajo o premestitvah duhovnikov, posebne oznake kot razlog prestavitve, ki označujejo posamezne spolne zločine.

Zelo zgovoren je tudi prikaz tihega, dobrotljivega družbenega pritiska na tiste, ki niso pripravljeni molčati in preveč sprašujejo. Storilci namreč niso neki marginalci, ampak so praviloma spoštovane in ugleden osebe. Ki jim je morda malo spodrsnilo – v očeh tistih, ki jih ščitijo. Ki poleg svojih zločinov baje delajo tudi veliko dobrega. Ki so del sistema, ki je naravnan tako, da ščiti svoj ugled pred vsem drugim.

Zato za vodstvo Cerkve ni glavno vprašanje, zakaj je prikrila zločine in držala “štango” spolnim predatorjem v svojih vrstah. Vprašanje je, zakaj tisti, ki noče biti del tega, rušiti Cerkev, zakaj ne vidi dobrega, ki ga cerkev dela sicer, zakaj je žrtev prihajala k storilcu, koliko odškodnine hoče, zakaj hočemo uničiti ugled in ime človeku, ki ga je več oseb obtožilo spolne zlorabe, če ni nedvoumnih dokazov … Ki naj bi bili kaj? Videoposnetki?

Domači Boston

Primer bostonske nadškofije se je ponovil v praktično vseh ameriških, evropskih in avstralskih škofijah. Tudi v slovenskih. Marsikje po svetu se ta proces sploh še ni začel. Vzorec je povsod povsem enak. Vzpostavljen mogočen sistem ščitenja storilcev, prikrivanja njihovih dejanj in utišanje žrtev, po množičnih razkritjih dolga faza zanikanja in izgovarjanja, da gre zgolj za posamezne primere … in šele po vztrajnem pritisku civilne družbe nekatere sistemske spremembe, ki bi naj preprečevale nove zlorabe, izboljšale položaj že obstoječih žrtev in sankcionirale storilce. Različne škofije so prehodile različno dolžino te poti.

V okviru naše video produkcije v prihodnjih tednih pripravljamo pogovorno oddajo, v kateri bomo analizirali, kje smo v Cerkvi v Sloveniji pri obravnavi spolnih zlorab in pri odnosu do žrtev. Brez leporečenja in diplomatskih floskul!

Kot v filmu pove urednik svojemu prijatelju, ki pozna dejstva, a o njih ne želi govoriti: “Resnica bo prišla na dan, vprašanje je samo, ali boš ti na pravi strani.”
Film bo na spletni strani Rtv Slovenija na voljo za prost ogled še 25 dni. Izkoristite priložnost.

POVEZAVA DO FILMA

Preberite tudi intervju čilskim profesorjem filozofije, Joséjem Andrésom Murillo, prav tako preživelim zlorabe s strani duhovnika, papeža Frančiška soočil s sistemskim prikrivanjem zlorab v Cerkvi in ga pozval h konkretnim dejanjem.: “Katero Sveto pismo vi berete, da ne poskrbite za žrtve in ščitite tiste, ki so zlorabljali?”

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Odličen film, sem si ga že večkrat ogledala in tudi rtv ni bil prvič. Ampak film ni za neumne ljudi, v filmu moraš razmišljati, moraš tudi s svojimi predsodki spucat, moraš se vživeti v preživele, moraš gledati vse vidike ne samo črno-belo. Ljudje se kot vidim bojijo resnice. Zato rajši gledajo resničnostne šove in vse ostalo, to ne boli, pri šovih se ne potrebuješ soočiti s strahovi, lastnimi predsodki in s tem, da če molčimo, podpiramo to, kar se reče zloraba, kljub temu da nismo neposredno udeleženi pri tem.
  Fino je bilo povedano v enem stavku, da če je cela vas odgovorna za vzgojo otroka, je tudi za zlorabo odgovorna cela vas. In v tem filmu se jasno vidi, kako so pometali pod preprogo, kako so vodilni v Cerkvi in še kje drugje vedeli za zlorabe premnogih otrok, pa so to skrili, premeščali duhovnike, ki so zlorabljali. In to se še vedno dogaja, ljudje božji!
  In ljudje še vedno sanjajo, da so preživeli, zlorabljeni sami krivi za to, kar se jim je dogajalo. Ker češ, zakaj niso takoj povedali, itd. itd. Sami izgovori.

 2. In še to, pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni! Zato se naj tisti, ki pedofile, spolne predatorje zagovarjajo s tem, koliko so dobrega storili za skupnost, posameznika, in opravičujejo njihova slaba dejanja, sramujejo tega.

 3. Mislim da bi bilo nujno v razpravo vključiti Zavod Dovolje.je! in njegovega ustanovitelja duhovnika Janeza Cerarja. Zanimivo bi bilo tudi povabiti terapevtko Tanjo Repič iz Frančiškanskega inštituta, ki se ukvarja s področjem spolnih zlorab, da se opredeli do te teme in do G. Cerarja, ki je bil tudi sam žrtev zlorabe. Me zanima, kako bi tekla razprava.

  1. Jaz tudi upam, da bodo povabili Janeza Cerarja. To bi bilo nujno!
   Za Tanjo Repič pa ne vidim smisla,ker takrat ko se je on izpostavil in pozval škofe,naj začnejo delati red v Cerkvi,ni imela “jajc”,da bi se vidno oglašala. Tudi glede p. Christiana Gostečnika sem skeptična,ker resnično od nastanka Zavoda Dovolj.je! ni bil toliko pogumen,da bi se postavil v bran Janezu Cerarju.

   1. Barbara, se popolnoma strinjam! Pa tudi sicer ni niti enega duhovnika, ki bi imel “jajca” in se postavil v bran Janezu Cerarju in se javno zavzel za razkritje in reševanje zlorab v RKC.

 4. Filma si (še) nisem ogledala, ampak si ga bom. S prikrivanjem spolnih zlorab, z zamenjavami duhovnikov v druge župnije, s pometanjem teh stvari pod preprogo, si je Cerkev naredila medvedjo uslugo. Potem se ne čudimo, če so naše cerkve napol prazne, če v njih skoraj ni več mladih.
  Vsa ta hinavščina, skrivanje, sprenevedanje, gre ljudem na živce. Ne moremo nekaj učiti, govoriti kaj je prav in kaj ni prav, kaj je greh in kaj ni greh, po drugi strani pa ravno to delati!
  Doseči bi morali ničelno toleranco do pedofilije in do vseh vrst spolnih zlorab!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja