V Parizu 50.000 ljudi proti splavu in kriminalizaciji pro-life spletnih vsebin

Pariški Pohod za življenje (Marche Pour la Vie) je največja pro-life prireditev v Evropi. Na letošnjem se je preteklo nedeljo, 22. januarja 2017, po podatkih organizatorjev zbralo okoli 50.000 ljudi.

Marche Pour la Vie vedno poteka v drugi polovici januarja. Prvič je bil organiziran leta 2005, 30 let po zakonski uvedbi splava (zakon je bil sprejet 17. januar 1975). Letošnja udeležba je bila rekordna.

Grožnja: 30.000 EUR kazni za spletne strani, ki odvračajo od splava

Letošnji pohod, ki je potekal pod geslom »Močni smo, ko zaščitimo šibke«, je potekal tudi v luči sprejemanja nove zakonodaje, ki ogroža svobodo govora pro-life spletnih strani.

Gre sicer za amandma zakona iz leta 1993, ki je bil sprejet, da bi omogočil fizični dostop do klinik za splave. To se je zgodilo kmalu po prvih, sicer zelo redkih protestih pred klinikami, kjer so delali splave.

Pozneje je bil zakon večkrat dopolnjen: 2001 so denimo kriminalizirali »moralni in psihološki pritisk« v zvezi s splavom, leta 2014 pa »oviranje dostopa do informacij« o splavu.

Z novimi dopolnitvami zakona pa želi vlada preprečiti (po njeni argumentaciji) zavajajoče in napačne informacije o splavu, ki bi imele za namen odvračati ženske od splava. Francoski parlament je decembra 2016 spremembe zakona v prvem branju že potrdil.

Novela zakona je usmerjena predvsem proti spletnim stranem. Zagrožena kazen je do dve leti zapora in 30.000 EUR.

 

Kaznivo bo lahko postalo že opozarjanje na postabortivni sindrom

Zagovorniki pravice otroka do življenja opozarjajo, da gre za zelo radikalen zakon, po katerem bi bilo mogoče sprožiti že tožbe proti spletnim stranem, ki bi promovirale alternative splavu ter opozarjale na zdravstvena tveganja ali psihološke posledice splava.

Pro-life aktivisti ob tem opozarjajo, da so vladne strani v zvezi s splavom pristranske, da zanikajo znastvene raziskave, ki kažejo na resničnost postabortivnega sindroma, in prikazujejo alternative splavu negativno.

Pritisk na politiko

Tokratni pariški Pohod za življenje je potekal nekaj mesecev pred francoskimi predsedniškimi volitvami.

Jean-Marie Le Méné, predsednik pro-life organizacije Jérôme Lejeune, je predsedniške kandidate pozval k zdravstveni politiki, ki bi se borila proti splavu, in obsodil zakonodajo, ki je v preteklih letih splav naredila neproblematičen in splošno sprejemljiv.

Čedalje močnejše pro-life gibanje tako pritiska zlasti na kandidata republikancev Francoisa Fillona, ki je katoličan in je leta 2013 nasprotoval zakonu o istospolni poroki ter je že napovedal, da bi v primeru zmage skušal razveljaviti možnost posvojitev s strani istospolnih parov.

Glede splava pa je bolj zadržan. Izjavil je sicer, da ga osebno ne podpira, da pa ni za zakonsko prepoved.

Pohod za življenje je bil kljub množičnosti – podobno kot drugje po svetu – v mainstream medijih bolj ali manj prezrt. Zato vam na iskreni.net prinašamo nekaj podob, iz katerih si boste lahko sami ustvarili predstavo o množičnosti dogodka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja