UZ v nosečnosti

Thumbnail

Ultrazvočna slika nastane s pomočjo valov, ki potujejo skozi maternico in se odbijejo nazaj kot slika, ki jo vidimo na zaslonu. Ultrazvočni pregledi v nosečnosti so lahko rutinski ali pa indicirani zaradi bolečin ali krvavitev ali zaradi težav v prejšnji nosečnosti.

Če nosečnost traja manj kot 10 tednov, je težko dobiti jasno ultrazvočno sliko preko trebuha, zato se v tem obdobju izvaja vaginalni ultrazvok.

Ali UZ škoduje otroku?

Ni dokazov, da bi UZ povzročil splav ali kako drugače škodoval otroku.

Kdaj lahko vidimo dojenčkov srčni utrip?

Z ultrazvokom lahko potrdimo nosečnost in zaznamo srčni utrip pri približno 6 tednih nosečnosti.

Rutinski pregledi

Večina nosečnic ima svoj prvi ultrazvočni pregled med 8 in 12 tednom nosečnosti.

Namen pregleda je:

  • potrditev srčnega utripa,
  • ocena otrokove velikosti in rasti,
  • ocena predvidenega datuma poroda in
  • preverjanje ali gre za enoplodno ali večplodno nosečnost.

Nekatere ženske se odločijo za pregled nuhalne svetline, ki ga izvedejo med 11 in 14 tednom. To je presejalni test za možne genetske motnje, kot so npr. Downov sindrom.

Pri 20 tednih sledi podroben ultrazvočni pregled imenovan morfologija, kjer se podrobno pogleda razvoj otroka.

Na žalost … ti pregledi včasih pokažejo, da je otrok umrl, morda nekaj tednov prej in pogosto brez kakršnih koli znakov kot so krvavitve ali bolečine.

V primeru, da krvavite, pa vas UZ lahko pomiri, če se otrok normalno razvija in so prisotni srčni utripi. Raziskave so pokazale, da so možnosti za uspešno nosečnost do 78%, če pri 6 tednih nosečnosti vidite srčni utrip. Srčni utrip pri 8 tednih poveča možnosti do 98% in pri 10 tednih do 99,4%.

Rezultati UZ in kaj pomenijo

Ultrazvočni pregled lahko pokaže:

Normalno nosečnost Prisotni so srčni utripi, nosečnost pa je »prave velikosti«.

Problem v nosečnosti Morda je nosečnost manjša, kot bi morala biti ali pa so srčni utripi šibki. Morda je nekaj, kar kaže na problem z razvojem otroka.

Popolni spontani splav Ploda ni več. V maternici je še lahko prisotna majhna količina tkiva ali krvi.

Zunajmaternično nosečnost To pomeni nosečnost, ki se razvija zunaj maternice, običajno v enem od jajcevodov, vendar pa se lahko razvije tudi drugje v notranjosti trebuha.

Mrtvo nosečnost To pomeni, da nosečnosti ni več, vendar še ni prišlo do spontanega splava.

Možni primeri:

o Zapozneli splav Otrok je že umrl, vendar ga vaše telo ni splavilo. Slika pokaže gestacijsko vrečko z zarodkom, vendar srčni utripi niso prisotni, nosečnost pa je videti mlajša kot bi morala biti. Morda se še vedno počutite noseči.

o Nosečnost brez zarodka Gestacijska vrečka se normalno razvija, v njej pa ni zarodka. Lahko se še vedno počutite noseči. o Nepopoln splav Spontani splav se je že začel, vendar je v maternici še vedno nekaj tkiva in morda so še vedno prisotne bolečine in hude krvavitve.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja