To se dogaja z žensko v meni

Vir: Storyblocks

Ko se deklica rodi, ima v svojem drobnem telesu med 700.000 in 2.000.000 jajčnih celic, njihovo število pa se sčasoma zmanjšuje in ob času menarhe, to je prve menstruacije, jih ima na voljo »le« še 300.000. Od teh pa jih bo samo približno 500 potencialnih za zanositev oziroma, če do zanositve ne pride, za menstruacijo.

V rodni dobi jajčne celice zorijo v jajčnikih in s pomočjo hormonov jajčece vsak mesec odpotuje po jajcevodu proti maternici. V zdravem ženskem telesu se to dogaja od zgodnje pubertete pa vse do starosti okoli 50 let, dokler ne nastopi zadnja menstruacija, ki jo imenujemo menopavza. Ne moremo je napovedati v naprej, le za nazaj lahko ugotovimo, ko vsaj eno leto menstruacije ni več, da je bila tista pa zadnja. Obdobje od menopavze naprej se imenuje mena.

Jajčeca torej prenehajo dozorevati, jajčniki ostarijo in raven najpomembnejšega ženskega hormona, tistega, ki je ključen že za dozorevanje deklice v žensko, estrogena, upade. To pa za številne ženske pomeni začetek menopavzalnih težav.

Za pravilno delovanje ženskega telesa skrbijo številni hormoni

Poleg estrogena je potrebno omeniti še druge hormone, ki v ženskem telesu skrbijo za plodnost. Progesteron, ki se izloča ob ovulaciji, ko jajčni ovoj folikel poči in se jajčece sprosti, skrbi tudi, da jajčne celice dozorevajo. Poskrbi tudi za možnost oploditve, pripravo maternične sluznice in morebitno ugnezdenje jajčeca, če je prišlo do oploditve. Ima pa tudi neslavne zasluge za težave s predmenstrualnim sindromom, slabim počutjem, razdražljivostjo, utrujenostjo, aknami …

Delovanje estrogena in progesterona nadzirajo gonadotropni hormoni LH, FSH in prolaktin. Prva dva se izločata v hipofizi in vsak mesec naznanjata menstruacijo, prolaktin pa deluje na izločanje progesterona in na ustvarjanje mleka po porodu.

Telesne spremembe

Dve do osem let pred menopavzo začnejo ravni spolnih hormonov nihati, kar privede do nerednih ovulacij in menstruacij. Ker pa imajo ženske receptorje za estrogen v praktično vseh svojih tkivih, se primanjkljaj tega hormona začne kazati na najrazličnejših področjih. Pojavijo se spremembe na rodilih in sečilih. Nožnica postane krajša, tanjša, manj vlažna in manj elastična. Zaradi zmanjšanja obrambnih sposobnosti seči se mnoge ženske soočajo s pogostejšimi vnetji sečil in uhajanjem urina. Zmanjša se gostota kosti, čvrstost kože, lasje se stanjšajo in zredčijo, nohti postanejo krhki. Lahko se povišata krvni tlak in tveganje za srčno žilne bolezni. Ženske začnejo več pozabljati, zmanjša se jim sposobnost koncentracije in organizacije. Upade jim spolno poželenje, na trebuhu, stegnih in zadnjici pa se jim začenja nabirati maščevje.

Najbolj znan simptom mene so t.i. valunge – izmenjujoči vročinski in mrzlični oblivi, ki se jim občasno pridruži še razbijanje srca, nespečnost, utrujenost in depresija.

Prezgodnje menopavze si ne želimo. A včasih pride do nje.

Zaradi teh in mnogih drugih nevšečnosti si ženske ne želimo prezgodnje menopavze. Vzrokov, zakaj do nje včasih pride, je več. Lahko jo spodbudi operacija ali obsevanja na maternici in jajčnikih, dokazano pa je tudi, da imajo hčere mater, ki so same hitro izgubile menstruacijo, večjo možnost, da se jim zgodi enako. Prezgodnja pojavnost je povečana tudi pri kadilkah. V mnogo primerih pa znanost še ne zna razložiti, zakaj do prezgodnje menopavze pride.

Da bi si težave omilile, se ženske lahko zatečejo v hormonsko zdravljenje, ali v svet zdravilnih rastlin. Tukaj še posebej uspešno izstopajo grozdna svetlika, konopljika in rastline, ki vsebujejo fitoestrogene (nekatere stročnice).

Zanesljivo pa ženska najlažje prenaša nevšečnosti, če je zadovoljna s sabo, z odnosi s svojimi bližnjimi in predvsem, če je ljubljena.

 

Dodatne informacije o menopavzi in plodnosti v času predmenopavze si preberite na https://fertilitycare.si/menopavza/.

 


Preberi še:


 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja