Svetovnemu dnevu kontracepcije na “čast”

Vir: Unsplash

26. septembra je minil “svetovni dan kontracepcije”. Imamo ženske na ta dan res razlog za praznovanje?

Vsak dan je nečemu posvečen. Enkrat praznujemo svetovni dan dojenja, drugič materinski dan, tretjič dan boja proti AIDS-u. Eden izmed dni je namenjen tudi kontracepciji. In čeprav ne poznamo svetovnega dneva vitaminov ali svetovnega dneva antibiotikov, si je kontracepcija izborila svoje mesto in to ravno na dan, ko godujeta zavetnika lekarnarjev in zdravnikov sv. Kozma in Damijan (26. september).

Svet je izbral tisto, kar velja »pomembno« za praznovanje. Kontracepcija očitno sodi sem. A kaj pravzaprav praznujemo?

Svetovni dan kontracepcije je dan praznovanja za številne ženske, ki v materinstvu vidijo suženjstvo. Njihovo življenje je popolno ob bogati karieri in brezhibnem telesu brez ene same strije.

To je dan praznovanja za milijone moških, ki si želijo seksa brez kakršnih koli omejitev.

To je tudi dan praznovanja za milijone mož, ki ne potrebujejo nobenega odpovedovanja in samokontrole, saj so njihove žene zahvaljujoč kontracepciji sterilne vse dni v letu.

To je dan praznovanja mladostnikov, ki se lahko brezskrbno spuščajo v spolne avanture, ne da bi vedeli, čemu je spolnost pravzaprav namenjena. Geslo dneva je dovolj zgovorno: »Tvoje življenje. Tvoja prihodnost. Kontracepcija – spoznaj vse možnosti.«

Je tudi dan praznovanja za vse nezveste, ki si lahko privoščijo “varen seks” pri skoku čez plot.

In je dan praznovanja vseh, ki si radi privoščijo seks za eno noč. Užitek brez posledic – kaj bi si želeli lepšega.

To je tudi praznik vseh zvodnikov, ki imajo svoje »spolne sužnje« vedno na voljo.

In je praznik farmacevtskih podjetij, ki kujejo velike zaslužke na račun rakotvornih tabletk. Farmacevtska družba Bayer je generalni pokrovitelj Svetovnega dneva kontracepcije. Zgolj naključje, da je to eden od največjih proizvajalcev kontracepcije?

Kontracepcija nam je dala močan nadzor nad uravnavanjem spočetij, dala nam je možnost seksa brez obveznosti, dala nam je možnost posega v lastno telo in uničenje tistega, “kar nam ni všeč”. Zahvaljujoč odločitvi vlade nam je številna kontracepcija celo “brezplačno” dostopna.

Podoba ženske se je v zadnjih letih, desetletjih spremenila. Naravno lepoto mamic so zamenjale pornografske upodobitve. Rak na dojkah je zahvaljujoč hormonski kontracepciji v porastu. Nezvestoba je modni hit, narašča število ločitev, spolnih zlorab ter nestabilnih razmerij. Le število rojstev upada.

Imamo ženske na ta dan res razlog za praznovanje?

Ali smo se le ujele v prevaro o navidezni svobodi?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja