Sveti Jožef, zgled odločanja, pokorščine in zaupanja

Vir fotografij: Storyblocks, Pixabay

V letu svetega Jožefa, ki ga je papež Frančišek razglasil ob 150. letnici razglasitve svetega Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve, potekajo različne aktivnosti, ki  bližajo vlogo Jezusovega krušnega očeta vsem, še posebej pa očetom in možem.

O vlogi moških, očetov in mož v sodobnih družinah je bilo govora tudi na teološkem simpoziju z naslovom Vloga očetov in moških v družinah ter njihova duhovnost v luči sv. Jožefa, ki ga je organizirala ljubljanska Teološka fakulteta. V spletnih predavanjih sta prof. dr. Tomaž Erzar in doc. dr. Tadej Stegu predstavila, kako nam lahko zgled sv. Jožefa pomaga na področjih, kjer čutimo, da smo šibki, da nihamo v svojih odločitvah in da skušamo zadovoljiti svoje »otroške« potrebe, obenem pa je bil ta Jožefov zgled predstavljen tudi v različnih podobah tega svetnika letošnjega leta, Jezusovem odraščanju in pomenu prave vzgoje.

Tudi sv. Jožef je »zanihal«

Dr. Tomaž Erzar je v svojem nagovoru izpostavil, da se je večina očetov in mož v svojem življenju že soočila s tem, da so zanihali. Da so načrtovali poteze ali odločitve, ki so jih nato v zadnjem trenutku spremenili. Sveti Jožef se je v tem nihanju spraševal, koga postaviti na prvo mesto; svoj ugled ali svojo ženo. Naredil je načrt, ki pa se mu ni izšel, angel pa mu je nato pomagal, da se je odločil prav (Mt 1, 20). In to nihanje je del življenja vseh mož in očetov. Nič ni narobe s tem, če zanihamo, pomembneje je, da nato sprejmemo in udejanjimo nasvet, ki nam ga nekdo da (kot angel Jožefu).

Pri sv. Jožefu lahko možje najdemo svojo »tolažbo«, ker nam je bil on enak v spraševanju, kaj je prav in koga postaviti na prvo mesto.

Dr. Erzar je nadaljeval, da odrasel moški v tem svojem nihanju pogosto sam sebi postavlja vprašanje: »Kdaj bom pa jaz prišel na vrsto?«, npr., ko se mora namesto dela v delavnici ukvarjati z otroki. Pri takšnih vprašanjih se v moškem pojavi otrok, ki sebe postavlja na prvo mesto, želi zadovoljiti svoje osebne potrebe. Takrat mož ni več mož, ampak postane majhen otrok.

In ravno v tem nihanju med zadovoljevanjem svojih osebnih interesov in interesov drugih (npr. otrok) je vsakemu moškemu na voljo zgled sv. Jožefa. Pri njem lahko možje najdemo svojo tolažbo, ker nam je bil on enak v spraševanju, kaj je prav in koga postaviti na prvo mesto.

Stranpoti sodobnega helikopterskega starševstva

Zelo nevaren je način vzgoje, ki ga izvajajo t.i. »helikopterski starši«. Dr. Erzar je s tem poimenval starše, ki želijo imeti nadzor nad svojimi otroki. S tem svoje potrebe dajo na stran in v popolnosti zadovoljujejo le potrebe otrok in imajo nad otroki celosten (helikopterski) nadzor.

To s sabo prinese situacijo, ko starši nato otroku želijo “izstaviti račun” za to svoje podrejanje. Starši želijo, da jim otroci vrnejo za njihovo žrtvovanje in odrekanje, zato pride na plan jeza, zamere ipd. Takšno popolno odrekanje je bilo povsem na silo, saj je imelo fokus le na končnem obračunu (kaj bom kot starš dobil v zameno).

Sveti Jožef je bil ranjen in ponižan

Doc. dr. Tadej Stegu pa je najprej izpostavil dejstvo, da so starši poklicani, da otrokom pomagajo rasti v modrosti in razumnosti pri zavedanju tega, kdo je njihov pravi oče. Otrok ne smejo vezati nase, ampak jih morajo vzgajati na način, da se bodo (slej kot prej) zavedali, da je Bog njihov edini pravi Oče.

To naučeno pokorščino je Jezus pokazal v vrtu Getsemani, kjer je raje kot svojo, izpolnil voljo svojega Očeta (Mt 26, 42).

Pri prebiranju evangelijev je mogoče razbrati, da je bil sveti Jožef ranljiv in ponižan. Dr. Stegu je ob tem navedel dejstvo, da so svetemu Jožefu zaprli vsa vrata v njegovem rodnem mestu – in ni je večje ponižanosti, kot je ta, da te doma ne sprejmejo?

Sveti Jožef, Jezusov in naš učitelj pokorščine

V nagovoru je dr. Stegu predstavil tudi dejstvo, da je sveti Jožef izkusil vlogo begunca, azilanata, nekoga, ki ni spadal v svoje mesto. Obenem pa je znal prisluhniti in je udejanjil Božji načrt, naredil je to, kar mu je Gospod naročil in njegovi odzivi so bili takojšnji in brez omahovanj.

In ravno pokorščine se je Jezus naučil pri opazovanju svojega krušnega očeta. To naučeno pokorščino je Jezus pokazal v vrtu Getsemani, kjer je raje kot svojo, izpolnil voljo svojega Očeta (Mt 26, 42).

Sveti Jožef je znal prisluhniti Božji volji, znal se je podati na pot vere v zaupanju, da bo Bog poskrbel za ostalo, čeprav se v človeških očeh to zdi neverjetno in težko. Zato je dr. Stegu pozval, da naj bo sveti Jožev navdih, da bi znali sprejeti Božjo voljo in vstopiti v Božji načrt.


Preberi več:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja