Sta danes drug drugega že nasmejala?

Foto: Shutterstock

Kadar se fant in dekle spoznavata, je ena od pogosteje naštetih stvari, ki jih drug pri drugem obožujeta ta, da »ima smisel za humor«.

Torej je dejstvo, da znamo drug drugega nasmejati, pomemben del odnosa. Toda nekje med poročnim dnem in sedanjim trenutkom zakonskega vsakdanjika, nekje med rojstvom otrok, neprespanimi nočmi in vsakdanjimi skrbmi,  se »smisel za humor« lahko izgubi in čedalje manj stvari se nam lahko zdi zabavnih.

Toda humor v vsakdanu prav prijetno poživi odnos. Kdo ne živi rad z nekom, ki ga zna do solz nasmejati, ga spraviti v dobro voljo, mu pokazati, da ni vse tako črno?

In tako kot velja, da je smeh pol zdravja, se zaradi smeha gotovo tudi pol lažje soočamo z izzivi vsakdana.

Smejta se skupaj in sprostita napetost

Kaj je tisto, kar vaju je od začetka zabavalo drug pri drugem? Je bilo to pripovedovanje šal, smešne geste, zabavno pripovedovanje o dogodkih? Vam gredo po nekaj letih te stvari pri zakoncu na živce? Nikar! To je on/a, nasmejte se mu/ji, nasmejte se skupaj z njim/njo. Izkoristita sprostitev in poživitev, ki vama jo trenutek podarja.

Videti, kako se pari prisrčno nasmejejo drug z drugim, je znak, da ohranjajo pozitivno naravnanost in močno povezanost tudi skozi vzpone in padce svojega odnosa.

Ne smejta se samo zaradi zgoraj omenjenih vzrokov iz prejšnje točke. Nasmejta se tudi takrat, ko na prvi pogled situacija ni kaj preveč smešna.

Tekom dneva se nam zgodi veliko nepredvidljivih dogodkov – lahko dobimo kazen za nepravilno parkiranje, lahko jih spet slišimo od šefa, lahko nam zavrnejo prošnjo za kredit. Prav nič ne bo škodovalo, če iz njih poskušata potegniti zabaven zaključek.

Poskušajta pa se nasmejati tudi takrat, ko stvar že dolgo ni več zabavna. Se zaradi otrok že dolgo nista pošteno naspala? Se gradnja hiše vleče že predolgo? Hej, gotovo obstajajo tudi zabavne plati teh zgodb!

Vnesita smeh tudi v najtežje trenutke

Težko obdobje v zakonu se vendarle razlikuje od zgolj težkega dne. Kadar gresta skozi težke čase, kot so lahko bolezen ali finančne težave, se kljub vsemu potrudita in vnesita malo humorja v svoj vsakdan. Seveda je naravno, da ni nič od tega, kar se vama dogaja, smešno, toda poskusita. Smeh sprošča misli in telo, odnaša stres in prinaša nov, svež pogled.

Seveda smeh težave ne bo rešil, bo pa pomagal, da jo bosta lažje prenašala in vaju bo vsaj za nekaj trenutkov sprostil. In prihodnost se lahko vsaj za kratek čas zazdi svetlejša. Če menita, da to ni mogoče, si preberita intervju, v katerem je Helena Rozman spregovorila, kako sta ji humor in smeh pomagala v težkih časih med zdravljenjem raka na dojki.

Zavedati pa se moramo, da je v težkih trenutkih potrebno biti do zakonca še posebej tenkočuten. Zato je potrebno tudi prepoznati, kdaj nekomu je do smeha in kdaj ne.

Smeh povezuje, toda pozor …

Nekateri zakonski terapevti so mnenja, da skupen smisel za humor lahko reši zakon. Videti, kako se pari prisrčno nasmejejo drug z drugim, je gotov znak, da ohranjajo pozitivno naravnanost drug do drugega in do odnosa in da lahko ohranijo močno povezanost tudi skozi vse vzpone in padce svojega odnosa.

Kljub vsem pozitivnim posledicam, ki jih prinaša smeh v zakonu, pa bodita pozorna na dve pasti. Ena je sarkazem, ki ga je potrebno uporabljati skrajno previdno. Druga pa je, da nas včasih zanese, da bi se z uporabo humorja želeli izogniti težjim pogovorom.

V vseh ostalih primerih pa – življenje je danes že tako postalo preresno, naj vajin dom ne bo še eden izmed resnih in nesproščenih okolij! Dovolita si drug drugega nasmejati!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja