Spodbudite otrokovo domišljijo in ustvarjalnost z eno samo – škatlo

Foto: Canva

Ob poplavi vseh igrač in ob poplavi mnenj, kako nujno potrebna je ta pa ta igrača za razvoj te pa te sposobnosti, se nam zdi, da je tisto, kar imamo na dosegu roke, popolnoma nekoristno za razvoj naših otrok.

Ena takih stvari je gotovo kartonasta škatla, ki nam je, ko iz nje vzamemo vsebino, večinoma v napoto in ji poiščemo najkrajšo pot do primernega zabojnika. Toda sama škatla je lahko otrokov neskončen vir zabave, le dovolite mu, da jo spozna.

Kaj lahko čisto navadna škatla nudi otroku?

Zaznavanje prostora

Je super in potrebna občasna alternativa vsem glasnim, raznobarvnim, materialno razgibanim igračam.Otroci se radi skrivajo v tunelih, pod mizami, v omarah in odkrivajo omejitve prostora. Nekje se je potrebno skloniti, drugje zviti, nekje je ozko, spet drugje dovolj visoko, da lahko stojijo. Pri plazenju skozi škatlo ali skrivanju v njej uživajo ravno zaradi omejenosti prostora, s čimer se učijo zaznavanja le-te. Raziskujejo, kje se bo dalo skozi ali kako se bo dalo vanjo in iz nje. Škatle so navadno ravno dovolj velike, da z njimi otroci raziskujejo tudi svojo lastno velikost.

Udobje in varnost

Iskanje majhnih ali ozkih prostorov ima za otroke tudi čustveno komponento. Škatla jih »zaobjame« in jim s tem nudi občutek udobja in varnosti.

Samozavest

Predstavljajte si, kako je biti vedno najmanjša oseba v prostoru. V manjših prostorčkih se otroci počutijo večje, kar vpliva na njihovo pozitivno zaznavanje sebe. Škatla pa vpliva še na en vidik samozavesti otroka – kljub temu, da je večja kot otrok sam, jo lahko zaradi njene majhne teže premika. Otrok torej obvlada nekaj velikega!

Igra za čutila

Veliko je raziskanega in napisanega o pomenu spodbujanja razvoja čutil v vsakdanu otroka. Vendar pa je na drugi strani dobra in pomembna, predvsem pa potrebna tudi nesenzorična izkušnja. Škatla je enolične rjave barve, prostorne kvadraste oblike, gladke površine, brez posebnega vonja, ne povzroča hrupa in ne poje…. Je super in potrebna občasna alternativa vsem glasnim, raznobarvnim, materialno razgibanim igračam. Občasen počitek od dražljajev namreč otrokom dobro dene.

Razvoj domišljije

Otrok, ki je prepuščen svojim in ne vnaprej pripravljenim idejam za igro, razvija za življenje zelo potrebno domišljijo.

Predstavimo otroku škatlo…

Kadar nam ostane škatla kot embalaža kakšne večje stvari, vprašajmo: »Hm, sprašujem se, kaj bi počel/a s to škatlo. Imaš kakšno idejo?« Navadno otrokova domišljija tu že začne delovati in presenečeni boste, koliko idej imajo.

Če bodo otroci slučajno potrebovali nekaj spodbude, vam navajamo nekaj idej. Iz škatle tako lahko naredite hiško, kuhinjo, gledališče, avto ali vlak. Otroku pustite nekaj voščenk in opazujte njegovo ustvarjalnost. Spodbudite ga, da škatlo razišče ali da si v njej uredi udoben kotiček. Ko pa boste škatlo ponudili drugič, bodo otroci gotovo že imeli svoje zamisli.

Še nekaj namigov

Osredotočite se na proces, ne na cilj

Morda imate vi popolno predstavo o tem, kaj bi lahko otrok s škatlo počel ali kaj bi lahko iz nje ustvaril. Toda otrok ima čisto svojo idejo in če jo bo samo zmečkal, je to čisto v redu. Otrok ne potrebuje končnega izdelka, da se lahko kaj nauči. Pravzaprav se več nauči na poti skozi poskuse in napake in ravno s tem razvija svojo kreativnost.

Spodbujajte raziskovanje

Opogumljajte otroka k ustvarjanju, vendar mu pri tem pustite vso svobodo. Morda bo želel samo tiho sedeti v škatli ali pa jo bo preuredil po svoji domišljiji in potrebi. Naj jo uporabi in raziskuje po svoje.

Dodajte pripomočke

Nevsiljivo mu ponudite pripomočke – barvice, flomastre, voščenke, blazine, odeje, toda naj jih uporabi po svoje.

Ne nadzorujte

Naj se otrok odloči, kaj bo s škatlo počel. In tudi v primeru, ko želita skupaj iz škatle ustvariti npr. avto, hišo, gledališče, naj obveljajo otrokove zamisli. Sodelujte samo toliko, kolikor vas otrok prosi za pomoč ali kolikor vas sam povabi, da sodelujete pri njegovem projektu.

Vir: www.playtivities.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja