5 filmov, ki pare opogumljajo in pričujejo o tem, kako dragocen je zakon

Foto: Shutterstock

Rada imam romantične komedije. Sprostijo me. Pa vendar po ogledu večinoma ostajam prazna. Pogosto prikazujejo odnos, ki je površinski in idealen. Vedno romantičen in srečen. A odnos je večplasten. Živ. In zajema veliko več kot samo občutek sreče.

Zato so filmi, ki prikazujejo večplastnost odnosa, prava osvežitev. Ljubezen ima mnogo obrazov, mnogo načinov, kako se izkazuje. Spodnji filmi, ki so si različni tako po žanru kot po vsebini, gledalca popeljejo v svet čustev, odnosov, medsebojnega usklajevanja in prikažejo lepoto zakona.

Bog nam na mnogo načinov kaže, kako ravnajmo drug z drugim. V spodnjih filmih lahko najdete spodbudo, da je zakon nekaj lepega in da prava ljubezen nima meja.

1. Ljubezenski izziv (Fireproof, 2008)

Film, po katerem je bila napisana tudi istoimenska knjiga, je hitro postal znan po vsem svetu. Spomni nas, kako lahko vsakdanje življenje in rutina človeka hitro posrka vase in mu počasi ukrade tisto, kar je najpomembnejše.

Caleb Holt je poklicni gasilec, ki delo opravlja kar se da srčno in zavzeto. Vsak dan rešuje življenja in pomaga ljudem. Po drugi strani pa njegovo privatno življenje ne bi moglo iti slabše; z ženo Catherine sta v resni krizi, ves čas na bojni nogi. Medtem ko se pravzaprav obema zdi ločitev edina izbira, Calebov oče prepriča svojega sina, da ločitev premakne za štirideset dni. Caleb zaradi svoje trmaste narave sprejme štiridesetdnevni ljubezenski izziv. Pa vendar se zdi, da bo do konca izziva potreboval mnogo več napora, volje in moči, kot je sprva mislil.

Citat iz filma:

Caleb: »Nikoli ne zapusti svojega partnerja, še posebej, ko gori!«

2. Nezlomljivo (Not Easily Broken, 2009)

Film, ki gledalca potegne vase in ga spodbudi, da prevetri svoje vrednote. Ter nas spomni, kaj je v življenju resnično pomembno.

Medtem ko sta se leta skušala uskladiti, kaj jima dejansko pomeni sreča in uspeh, se Dave and Clarice Johnson znajdeta na točki, ko bosta to morala dokončno spoznati. Medtem ko je Clarice v avtomobilski nesreči resno poškodovana, na dan privrejo mnoge rane, ki jih bosta morala zakonca, poleg telesne poškodbe, nujno zaceliti. Ugotoviti bosta morala, ali so njune poročne obljube res tako trdne, da se jih ne da zlomiti.

Citat iz filma:

Dave Johnson: »Včasih moraš dopustiti, da se ti življenje obrne na glavo, da spoznaš, kaj je tvoja prava smer.«

3. Vojna soba (War Room, 2015)

Film z globoko krščansko vsebino, ki nas spomni, da je mnogo bitk lažje dobljenih na kolenih kot z besedami.

Tony in Elizabeth Jordan sta par, ki imata vse: dobri službi, čudovito hčer, sanjski dom. Na videz sanjsko življenje pa se konča, ko spoznamo, kaj se med njima odvija za zaprtimi vrati: vojna. S pomočjo starejše, modre gospe Clare, Elizabeth začenja spoznavati, kako naj se bori za svojo družino, namesto da se bojuje proti njej. Moč molitve, h kateri se zateče, preobrazi najprej njeno življenje ter ji da energijo, da se začne boriti tudi za svojega moža.

Citat iz filma:

Clara: »Gospod, dvigni generacije, ki bodo vnesle luč v ta svet. Ki ne bodo podlegle pritiskom. In se ne bodo oddaljile od Tebe, Gospod, tudi ko Te bodo vsi drugi zapustili.«

4. V pričakovanju čudeža (Expecting a Miracle, 2009)

Film, ki lovi dobro ravnotežje med komedijo in dramo, ki odlično krmari med veselimi in tragičnimi trenutki človeškega življenja, priča o čudežih, ki se zgodijo, ko življenje pogledamo iz drugega zornega kota.

Inženir Peter Stanhope želi zaključiti drago in zoprno IVF zdravljenje, čez katerega gre njegova žena Donna, ki si na vsak način želi otroka. Peter predlaga posvojitev, a žena se z njim ne strinja. V želji, da bi zmanjšala napetosti v zakonu, se podata na počitnice v Mehiko. Zaradi okvare avtomobila pristaneta v majhni, mirni vasici, odmaknjeni od sveta. Peter sprejme pomoč edinega avtomehanika, Juana, katerega mlajši brat, Pepillo, bo nastopil na vsakoletnem festivalu. Medtem ko Peter spoznava Pepilla in ljudi v vasi, spoznava tudi svoje globlje želje in resnično srečo v življenju.

5. Sveta obljuba (Sacred Vow, 2016)

Drama, ki nas poleg solz napolni z upanjem.

Doug in Amber sta mlad, zaljubljen par, ki se poroči v svojih študentskih letih. Zaradi želje po boljšem življenju ima Amber dve službi in tako pomaga Dougu, da lahko zaključi študij. Kmalu jima uspe in na noge postavita svoj posel. Rodi se jima hči.

Film prevrti čas in dobimo vpogled v njuno življenje po petnajstih letih zakona; medtem ko Amber ohranja svojo ljubezen do Douga, sam zapade skušnjavi in si najde ljubico. Prepričuje se, da mora imeti nekaj več od življenja. Poleg tega v njun zakon udari še dodatna tragedija – bolezen. Ali bo par našel možnost, da reši svoj zakon in obnovi svoje svete obljube, ki si jih je izmenjal pred petnajstimi leti?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Članek mi je zelo všeč…
    Članek mi je zelo všeč. Zanima me samo kje lahko dobim zadnja dva filma, ker jih nikjer ne najdem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja