Smete ponuditi pomoč ženski v stiski?

zavod_zivim_vandalizem

V Ljubljani so se vandali zopet spravili na sporočilo, ki Zavoda Živim, ki nosečnicam v stiski ponuja pomoč. Njihov plakat na cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani je bil uničen s sprejem, prav tako je bila z grafitom poškodovana cerkev, na kateri je oglas stal že več kot leto dni.

Oglas je poleg sporočila, da splav ni edina pot, saj ženske lahko izberejo življenje, nosečnicam v stiski ponujal tudi možnost pogovora, materialne pomoči in spremljanja ob posvojitvi. Na Zavodu Živim so na Facebooku zapisali, da z žalostjo opazujejo, kako v Sloveniji narašča nestrpnost in se mnenja ne sme izraziti, niti nuditi pomoči osebam v stiski.

Lahko ženska res izbira, kot sporoča grafit, če se ji, kot ob tem konkretnem dogodku, onemogoča in jemlje že možnost izbire pogovora in pomoči ob nosečnosti.

Neizmerno težko je razumeti, zakaj je za nekatere tako zelo moteče pomagati noseči ženski. Na Zavodu Živim res ne bodo svetovali splava, saj bi bilo to že v nasprotju z imenom organizacije. A ponuditi pogovor in materialno pomoč noseči ženski v stiski je gotovo nekaj plemenitega. Nekaj, kar bi morali podpirati s številnimi kampanjami, projekti in kot celotna družba.

Prav vsako življenje, ki je bilo ohranjeno, šteje. Prav dejstvo, da ima nekdo več možnosti izbire, je predpogoj za svobodo. Kako naj se posameznik svobodno odloči, če mu je ponujena ena sama izbira? Nosečnicam v stiski namreč (pre)pogosto ponujen le splav.

Da imamo tako tudi v podpori odločitvi za življenje v Sloveniji tudi nekaj alternative v obliki malih nevladnih organizacij, je res velik blagoslov. Verjetno nikoli ne bomo vedeli, koliko otrok, žensk in družin, ki se znajdejo v stiski, rešijo plakati na cerkvah, oglasne kampanje, videoposnetki, spletni članki … pa tudi pogovori in materialna pomoč. A prav vsako življenje, ki je bilo zato ohranjeno, šteje.

In prav zato bi morala vsak vandalizem družbeno prepotrebnih sporočil nadomestiti nova sporočila v večjem številu. Pomoč ženski ni in ne sme postati družbeno nesprejemljiva.