Škodljivost kofeina v sladkih pijačah

Thumbnail

Starši se čedalje bolj zavedamo, da pitje umetnih sladkih gaziranih pijač in energijskih napitkov ni zdravo za naše otroke in najstnike.

Tovrstne pijače povečujejo predvsem tveganje za debelost, saj so zelo kalorične, fizična aktivnost otrok pa je premajhna, da bi te kalorije pokurili. Premalo pa se zavedamo tudi, da vsebujejo znatne količine kofeina.

Kofein ima stimulativni učinek na naš živčni sistem. Povzroči nespečnost, razdražljivost in omotičnost, poveča hitrost bitja srca, zoži žile, pospeši izločanje vode.

Farmacevt Aleš Čerin na svojem blogu Preprostost navaja, da bi 20 kg težak otrok lahko zaužil le 20 mg kofeina, pa še to bi bilo sprejemljivo samo v zdravstvene namene. 20 mg kofeina pa vsebujeta že 2 dl Coca cole.

Za primerjavo: ena kava denimo vsebuje približno 50 mg kofeina. Ali z drugimi besedami: otrok, ki zaužije na rojstnodnevni zabavi pol litra Coca cole, dobi toliko kofeina, kot ga je približno v dveh kavah in pol.

Problem kofeina pa ni samo v zgoraj opisanih učinkih, ampak tudi v tem, da je kofein droga, ki povzroča zasvojenost. Če otrok uživa preveč kofeina, je nevarnost, da bo kot mladostnik bolj dojemljiv tudi za druge droge.

Aleš Čerin opozarja tudi na zavajanje kupcev na deklaracijah o vsebovanosti kofeina v nekaterih sladkih gaziranih pijačah. Na Coca coli je kofein denimo naveden kot del arome, kar ni res, saj je kofein brez okusa in vonja. Poleg tega tudi ni navedena količina kofeina.

Še večji problem so energijski napitki, kot je denimo Red Bull, ki imajo še večjo vsebnost kofeina kot sladke gazirane pijače. V nekaterih državah zato razmišljajo, da bi energijske napitke podredili isti zakonodaji, kot ureja tobak ali alkohol.

Več si lahko preberete v članku Ali je kofein v Coca coli res aroma? na blogu Preprostost. Izmerjene količine kofeina v različnih pijačah pa si lahko ogledate tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja