Si znamo vzeti čas za počitek in veselje po opravljenem delu?

Thumbnail

Papež Frančišek je nedavno podal svoje misli o pomenu počitka in praznovanja v človekovem življenju.

To je čas za veselje po dobro opravljenem delu, je prejšnji teden v katehezi o družini povedal papež Frančišek. Praznovanje in čas počitka sta nam  namenjena, da se lahko veselimo tistega, česar se ne da kupiti in prodati. Ob tem je opozoril, da praznovanj – enega najlepših družinskih trenutkov – ne smemo podrediti potrošniški miselnosti, pri kateri je najpomembnejše zapravljanje denarja.

Po papežu je praznovanje »Božja iznajdba«. Tako kot je Bog počival po stvarjenju sveta, tako si moramo tudi mi vzeti čas za počitek po opravljenem delu in praznovanje z družino in prijatelji.

Papež je dodal, da je dobro, če se poveselimo tudi na delovnem mestu, saj to ustvarja vzdušje domačnosti. Še pomembnejši pa so prazniki, ki službeno delo prekinejo. Opozoril je na številne »sužnje dela«, ki obstajajo tudi v našem času, čeprav je to v nasprotju z Božjimi zapovedmi in s človeškim dostojanstvom.

»Čas praznovanja je svét tudi zato, ker v njem Bog prebiva na poseben način,« je povedal papež in dodal, da nedeljska evharistija praznovanju prinese Kristusovo milost. Na koncu nas je pozval, naj ne uničujemo praznovanj, tega dragocenega Božjega darila, ampak naj praznujemo v veselju in preprostosti.

Vabimo vas k branju celotne kateheze.

***** ***** ***** 

Dragi bratje in sestre, pozdravljeni!

Danes začenjamo kratko pot premišljevanja o treh razsežnostih, ki tako rekoč narekujejo ritem družinskega življenja: praznovanje, delo, molitev.

Pomembno si je vzeti čas za počitek ob dobro opravljenem delu

Praznovanje je predvsem ljubeč in hvaležen pogled na dobro opravljeno delo. Praznujemo delo.

Danes bomo govorili o praznovanju. Takoj lahko rečemo, da je praznovanje Božja iznajdba. V zaključku pripovedi o stvarjenju v Prvi Mojzesovi knjigi beremo: »Sedmi dan je Bog dokončal delo, ki ga je naredil, in počival je sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil. In Bog je blagoslovil sedmi dan in ga posvetil, kajti ta dan je počival od vsega svojega dela, ki ga je storil, ko je ustvarjal« (1 Mz 2,2-3).

Bog sam nas torej uči, da si je pomembno vzeti čas za opazovanje in veselje ob dobro opravljenem delu. Seveda govorim o delu, ne le v smislu obrti in poklica, temveč mnogo širše: o vsakem dejanju, s katerim lahko moški in ženske sodelujemo pri Božjem delu stvarjenja.

Praznovanje je čas za veselje ob pogledu na otroke, prijatelje, dom

Praznovanje torej ni lenobno poležavanje na kavču ali opojnost trapastega bega. Ne, praznovanje je predvsem ljubeč in hvaležen pogled na dobro opravljeno delo. Praznujemo delo. Mladoporočenci praznujejo lepo delo, ki so ga opravili v času zaroke. To je lepo!

To je tudi čas za opazovanje otrok ali vnukov, ki rastejo, in si misliti: »Kako lepo!« Čas, ko pogledamo naš dom, prijatelje, ki jih gostimo, skupnost, ki nas obkroža, in pomislimo: »Kako dobro!«

Enako je storil Bog, ko je ustvaril svet. In še naprej dela tako, kajti Bog ustvarja vedno, tudi v tem trenutku.

Praznujemo tudi, kadar nam je težko

Včasih se zgodi, da kakšno praznovanje spremljajo težke in boleče okoliščine, zaradi česar praznujemo »s cmokom v grlu«. Vendar tudi v takšnih primerih Boga prosimo za moč, da ga ne bi popolnoma izpraznili. Mame in očetje dobro veste, kolikokrat ste iz ljubezni do otrok sposobni požreti nevšečnosti, da bi otrokom omogočili praznovanje in okušanje lepe strani življenja. Koliko ljubezni je v tem!

Čas za praznovanje si moramo vzeti tudi v službi

Včasih znamo praznične trenutke vključiti tudi v delovno okolje, ne da bi škodili obveznostim. To so rojstni dnevi, poroke, rojstva, pa tudi slovo ali nov prihod. To je pomembno. Pomembno je praznovati. To so trenutki domačnosti v kolesju proizvodnega aparata, kar je dobro!

Nihče ne sme biti suženj dela

Pomembno je praznovati. To so trenutki domačnosti v kolesju proizvodnega aparata.

Toda resnični praznični čas prekine službeno delo. To je namreč čas, ki moškega in žensko spominja, da sta ustvarjena po podobi Boga, ki ni suženj dela, ampak Gospod. Zato tudi mi nikoli ne smemo biti sužnji dela, ampak »gospodje«.

Zato imamo zapoved, ki zadeva vse, brez izjeme! Pa vendar vemo, da obstajajo milijoni moških in žensk ter celo otrok, ki so sužnji dela! V našem času obstajajo sužnji, ki jih izkoriščamo, kar je proti Bogu in proti dostojanstvu človeške osebe!

Praznovanje ne sme biti »posel« in zapravljanje

Obsedenost z ekonomskim dobičkom in učinkovitost tehnike ogrožata človeški ritem življenja, življenje ima namreč svoj človeški ritem. Čas počitka, zlasti nedeljskega, nam je namenjen, da bi se lahko veselili tistega, česar se ne proizvede in ne potroši, ne kupi in ne proda. Pa vendar vidimo, da hoče ideologija dobička in potrošnje pogoltniti tudi praznovanje. Skrčiti ga želi na »posel«, na način, kako zaslužiti denar in ga zapraviti. Mar za to delamo?

Požrešnost potrošnje, ki vodi v zapravljanje, je grd virus, zaradi katerega smo na koncu bolj utrujeni kot na začetku. Škoduje pravemu delu in izčrpava življenje. Neredni ritem praznovanja ima svoje žrtve, najpogosteje med mladimi.

Nedeljska evharistija praznovanju prinese Kristusovo milost

Neredni ritem praznovanja ima svoje žrtve, najpogosteje med mladimi.

Ne nazadnje pa je čas praznovanja svét tudi zato, ker v njem Bog prebiva na poseben način. Nedeljska evharistija praznovanju prinese milost Jezusa Kristusa: njegovo navzočnost, njegovo ljubezen, njegovo žrtev, njegovo ustvarjanje skupnosti … Tako se vsaka stvarnost v polnosti osmisli: delo, družina, veselje in napor vsakega dne, celo trpljenje in smrt – vse je preoblikovano s Kristusovo milostjo.

Najlepša praznovanja so družinska

Družina je obdarjena s sposobnostjo, da razume, usmerja in podpira resnično vrednost časa, posvečenega praznovanju. Kako lepa so družinska praznovanja, čudovita so! Še posebej ob nedeljah. Ni naključje, da so praznovanja, pri katerih se zbere vsa družina, tista, ki uspejo najbolje.

Isto družinsko življenje, gledano z očmi vere, se nam takrat kaže boljše od naporov, ki jih zahteva. Kaže se nam kot mojstrovina preprostosti. Lepo je ravno zato, ker ni izumetničeno in lažno, ampak v sebi združuje vse vidike resničnega življenja. Kaže se nam kot nekaj »zelo dobrega«, kakor je rekel Bog, ko je ustvaril moškega in žensko (prim. 1 Mz 1,31).

Praznovanje je torej dragoceno Božje darilo; dragoceno darilo, ki ga je Bog dal človeški družini. Ne uničimo ga!

Mednaslovi in poudarki so uredniški.
Vir: Radio Vatikan

Foto: cubdha.org.au, dreamstime.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja