Si predstavljate, da bi vaš otrok obiskoval vrtec, kjer se otroci igrajo s kosovnimi odpadki?

Vir: YouTube

Na izraelskem podeželju imajo vrtce, v katerih se otroci igrajo s smetmi. Na dvoriščih teh vrtcev lahko najdete pokvarjena kolesa, dele avta in traktorja, stare računalnike, lonce, cevi, pnevmatike, tkanine … Čeprav si česa takšnega ob inšpektorjih in pravilih v vrtcih ne morem zamišljati, imajo ti vrtci za seboj izjemno pomembno poslanstvo; otroke pripraviti na kaos življenja.

V življenju moramo znati delati tudi s »smetmi«

Medtem ko pri nas otroke v vrtcih pripravljamo na red, lepoto, spoštovanje navodil, napredovanje po stopnjah in lestvice, tam otroke pripravljajo na dejstvo, da jim v življenju ne bo vse dano. Da življenje ne gre po načrtih. Da daje tudi »smeti«, s katerimi moramo znati delati.

Začetnica tega pristopa je Malka Hass – danes 100-letna gospa, ki je pomembno zaznamovala izraelski predšolski sistem po drugi svetovni vojni – marsikje na podeželju so se v kibucih (skupnostih kmetov z visoko stopnjo socialne interakcije) takšni vrtci ohranili do danes.

Vse skupaj se je začelo pred 80 leti, ko so otroci nemških Judov z nekaj materami v Jordanijo in Izrael pribežali pred nacizmom. 15-letna Malka Hass ni imela priložnosti končati srednje šole, a pol leta je obiskovala učiteljsko semenišče, s čimer je imela največ izobrazbe na področju šolstva ter tako prevzela vodenje vrtca.

Otroke je nesmiselno zavijati v vato, saj se bodo celo življenje spopadali z nepričakovanim

Bila je varčna. V kibucih je bilo denarja premalo že za hrano, kaj šele za igrače. Otroci so tako namesto igrač dobili zavržene predmete iz polj, delavnic in kuhinj ter jih uporabljali, kakor so želeli. Igrali so se tudi s sicer strupenimi oleandri. Gradili so brez navodil in po navdihu. Hassova je vzgojitelje učila, da kosi krame »ne predstavljajo zdrobljenih, zarjavelih in umazanih ostankov človeške dejavnosti, temveč večplastno bogastvo, ki ga ponuja življenje.«

Izobraževalni pristop vrtca temelji na prepričanju, da morajo otroci vedeti, da se ob delu na dvorišču lahko zgodijo nepričakovane stvari in da se morajo z njimi naučiti spoprijeti. Otroke je nesmiselno zavijati v vato, saj se bodo celo življenje spopadali z nepričakovanim, je menila ustanoviteljica takšnih vrtcev.

Pot razvoja celotne osebnosti

Čeprav je šlo za prizore, ki bi vsakemu sodobnemu inšpektorju pognali kri v glavo, odvetniki staršev vpisanih otrok pa bi ob množičnem kršenju standardov bajno zaslužili, je bilo takšno življenje del filozofije vrtca, ki otroke pripravlja na nevarno in umazano življenje, v katerem se bodo včasih tudi poškodovali.

Otroci so po dvorišču hodili bosi, s čimer so se po besedah Hassove hitreje naučili skrbeti zase, saj so občutki, ki jih je otrok prejel skozi noge, izostrili njihovo razumevanje okolja in potreb. Hkrati so v takšnih vrtcih urili domišljijo, se naučili zaposliti sami. Takšno delo je vključevalo celotno osebo vrtčevskega otroka: mišice in čute, čustva in intelekt, individualno rast in socialno interakcijo. Verjetno so tudi ti vrtci eden od razlogov, da ima Izrael danes največ zagonskih podjetij na prebivalca na svetu …

Nekaj utrinkov iz takšnega vrtca si lahko ogledate spodaj:

Komentarji

  1. Ne, gre za nekaj drugega. Na ta nacin otroci « odkrijejo » svoje talente.
    Nekoc sem dal mulcu delujoc osebni racunalnik, da naj ga razmontira, ce hoce. Cez eno leto je sam sestavljal nove racunalnike. Potem sem mu dal star avto. Danes je dober inzenir v razvoju elektricnih avtov pri enem od velikih evropskih proizvajalcev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja