Referendum o zakonski zvezi: ustavno sodišče pod pritiski

Thumbnail

Potem ko se je včeraj razširila novica, da naj bi ustavno sodišče sprejelo odločitev o dopustnosti referenduma o sporni noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, se danes medijski pritiski nadaljujejo.

Ustavno sodišče: odločitev še ni sprejeta

»Odločitev bo razglašena, ko bo sprejeta,« so bili kratki v odzivu na ustavnem sodišču in s tem zavrnili novinarska namigovanja, da so sodniki že odločili o izvedbi referenduma.

Gre za novelo zakona, ki je bila na predlog skrajne levice sprejeta konec marca, proti njej pa so glasovali zgolj opozicijski poslanci NSi in SDS.

Ker je parlament ob podpori Cerarjeve SMC spomladi nato zavrnil še možnost referenduma o tej temi in ustavil zbiranje podpisov za njegov razpis, so predstavniki koalicije Za otroke gre!, ki noveli nasprotujejo, vložili ustavno pritožbo.

Med drugim novi ureditvi zakonskih in družinskih razmerij očitajo redifinicijo zakonske zveze iz življenjske skupnosti moškega in ženske v skupnost katerihkoli dveh oseb, uvajanje ideologije spola v obvezne izobraževalne programe in diskriminacijo javnih uslužbencev, ki bi noveli nasprotovali.

Nedopustni pritiski prek medijev 

Ker je zadeva v presoji ustavnega sodišča že od aprila, tako zagovorniki kot nasprotniki referenduma že nestrpno pričakujejo odločitev. Kot kaže pa se na strani zagovornikov uzakonitve istospolnih porok poslužujejo tudi nedovoljenih tehnik pritiskov.

Tako so danes mediji kljub včerajšnjemu uradnemu odgovoru ustavnega sodišča ponovili včerajšnje poročanje, da so sodniki s tesno večino 5:4 že odločili, da referendum bo, čakalo pa naj bi se le še na razpošiljanje odločbe.

V času do odprave pošte lahko namreč pride do preobrata, če posamezen sodnik predlaga ponovno odločanje in s tem omogoči drugačen izid. Jeziček na tehtnici na tehtnici naj bi bila sodnica Dunja Jadek Pensa.

Postavlja se vprašanje, kako so novinarji prišli do takšnih informacij? Če slednje držijo, gre za očitno nedovoljeno curljanje podatkov z ustavnega sodišča in nedopusten medijski pritisk na sodnike.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja