Evropsko sodišče proti homoseksualni posvojitvi

Thumbnail

Včeraj, 15. marca, le dober teden pred referendumskim odločanjem o prihodnji usodi družin, je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) sprejelo odločitev, ki daje prav nasprotnikom Družinskega zakonika.

Še sveža sodba ESČP v Strasbourgu v zadevi »Gas in Dubois proti Franciji« je potrdila ravnanje francoskih oblasti, ki niso dovolile posvojitve otroka s strani istospolne partnerice otrokove biološke matere.

Sedemčlanski senat sodnikov, v katerem je sedel tudi slovenski sodnik prof. dr. Boštjan M. Zupančič, je razsodil, da takšno oblastno postopanje ne pomeni kršitve Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (EKČP). Če v roku treh mesecev ne bo podana zahteva za ponovno obravnavo zadeve pred velikim senatom, bo sodba postala dokončna.

Pritožnici sta bili istospolno usmerjeni ženski, ki živita skupaj. Zatrjevali sta, da so francoski organi s tem, ko so zavrnili pritožbo ene od njiju, da bi posvojila biološkega otroka druge, kršili načelo prepovedi diskriminacije iz 14. člena v zvezi s pravico do zasebnega in družinskega življenja iz 8. člena EKČP.

Sodišče je s svojo odločitvijo posredno pritrdilo nasprotnikom Družinskega zakonika, da v Sloveniji ni pravno utemeljenih razlogov, zaradi katerih bi morali spreminjati dosedanjo opredelitev temeljnih družinskopravnih institutov.

Tako iz slovenske ustave kot iz »evropske ustave človekovih pravic« (EKČP) namreč izhaja, da pri poskusih izenačevanja istospolnih partnerstev z zakonsko zvezo ali zunajzakonsko skupnostjo ne moremo govoriti o splošni in univerzalni človekovi pravici.

To je treba upoštevati toliko bolj, ker je razlikovanje med različnimi oblikami partnerstev ne le ustavno dopustno, ampak tudi potrebno. Utemeljeno je v stvarni predpostavki, da v zvezi med moškim in žensko načelno obstaja odprtost za novo človeško življenje, posredno pa tudi v vidikih, ki so pomembni za otrokov zdrav osebnostni razvoj.

Spomnimo: Evropsko sodišče za človekove pravice je najstarejša vseevropska meddržavna organizacija in je sodno telo Sveta Evrope. Slednji ni organ Evropske zveze, ampak je samostojna mednarodna organizacija, ki združuje predstavnike kar 47 držav članic iz evropske regije.

Vse članice Sveta Evrope so se z vstopom zavezale zavezale k spoštovanju človekovih pravic, demokracije in vladavine prava. Slovenija je polnopravna članica postala leta 1993. Izjava za javnost ESČP glede sodbe Gas in Dubois proti Franciji je dostopna tukaj.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja