Razkrito trgovanje z otroki: nadomestna mati obsojena, kupci kaznovani le simbolično

Thumbnail

37-letna Francozinja, ki je dva izmed svojih otrok prodala več parom, je bila obsojena na eno leto pogojne zaporne kazni. Vendar ne zaradi trgovanja z otroki, ampak »goljufije pri prodaji«.

Prodala otroka, nato trdila, da se je rodil mrtev

Zgodba se je začela leta 2010, ko se je mati štirih otrok prek spletnega foruma dogovorila, da bo donosila otroka za homoseksualni par. Otrok je nastal z umetno oploditvijo, mati se je pustila oploditi s semenom enega od »kupcev«. Za to dejanje je prejela 15.000 evrov.

Po porodu je mati »strankama« sporočila, da je bil otrok mrtvorojen, v resnici pa ga je prodala drugemu homoseksualnemu paru, od katerega je ravno tako dobila 15.000 evrov.

Zgodba se je ponovila leta 2012. Ženska je z umetno oploditvijo zanosila na željo (in proti plačilu) homoseksualnega para iz Toulousa. Devet mesecev pozneje jima je sporočila, da je otrok umrl, v resnici pa ga je prodala pariškemu paru, tokrat moškemu in ženski.

»Ogoljufana kupca« vložila tožbo

Homoseksualni par se je kljub vpletenosti v nedovoljeno trgovino z otroki – nadomestno materinstvo je v Franciji prepovedano – odločil za tožbo.

Na sojenju, ki se je začelo januarja 2016, se je mati sklicevala na slabo finančno situacijo in spolne zlorabe iz otroštva, sodišče pa je ugotovilo tudi, da ima psihične težave.

22. marca je sodišče žensko obsodilo na eno leto pogojne zaporne kazni.

Obsodba ne zaradi prodaje otrok, ampak zaradi goljufije

Kar bode v oči je, da sodišče matere ni obsodilo zaradi prodaje lastnih otrok (ki je v Franciji prepovedano), ampak zato ker je ogoljufala svoje naročnike. Združenje Juristes pour l’enfance (Pravniki za otroštvo), ki je v postopku nastopalo kot zasebni tožilec, je ob tem izrazilo veliko zaskrbljenost:

»Ali je otrok blago, ki se prodaja na trgu? Se lahko kupci otrok obrnejo na sodišče, češ da so bili prevarani, in se proglasijo za žrtve? Se bo sodišče sklicevalo na zakon o varstvu potrošnikov, ko bo prihodnjič reševalo spor med prodajalci in kupci otrok?«

Kupci otrok pa kaznovani le simbolično …

Združenje Juristes pour l’enfance je tudi zahtevalo, naj sodišče upošteva, da gre pri »prodaji« za človeška bitja in ne za običajno »blago«, zato so se na sodbo z dne 26. januarja pritožili. Sodišče je njihovo pritožbo zavrglo, kupce (skupno gre za štiri pare) pa kaznovalo zgolj s pogojno obsodbo na denarno kazen v višini 2.000 evrov.

Kupci so bili obsojeni zaradi »napeljevanja k zapustitvi otroka«, sodišče pa jih je po besedah Juristes pour l’enfance obravnavalo kot žrtve, ki niso soodgovorne za trgovanje z otroki.

Na svoji spletni strani je združenje zapisalo, da so v zadevi želeli braniti stranko in največjo žrtev, ki je nihče ni niti opazil: otroke. Hkrati opozarjajo na sprevrženost, s katero sodstvo dojema starševstvo in reprodukcijo: »Nič hudega, če prodajate otroke, glavno, da pri tem ne goljufate!«

Viri: lefigaro.fr, famillechretienne.fr, juristespourlenfance.com

Foto: juristespourlenfance.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja