Pozor: prek spleta se v Evropi načrtno uničuje zakone

Foto: Shutterstock

Gleeden je spletni portal za »izvenzakonska srečanja, ki so si ga zamislile ženske«. Začel se je v Franciji in se s spretnim marketingom hitro razširil po Evropi, nato pa še v Avstralijo in Novo Zelandijo. Danes ima portal čez štiri milijone uporabnikov.

Njegov namen? Olajšati iskanje diskretnega partnerja za skok čez plot. Nekakšne zmenkarije za poročene, ki jih vodijo ženske. Za moške s kreditno kartico, za ženske brezplačno. »Zadovoljni uporabniki« portala trdijo, da takšne avanture v resnici rešujejo njihov zakon. V slogu: »Zdaj sem srečnejši in sem pogosteje nasmejan. Ugotavljam, da varanje pripomore k mojemu notranjemu ravnovesju.«

Gleeden, ki se oglašuje s podobo ugriznjenega jabolka iz rajskega vrta, že nekaj let buri z agresivno reklamno kampanjo, v kateri varanje prikazuje kot nekaj pozitivnega in zaželenega. S slogani »Za razliko od antidepresivov ljubimec ne stane zdravstvene blagajne«, »Varanje moža ni konec sveta«, »Če si zvesta dvema moškima, si dvakrat bolj zvesta« na postajah podzemne železnice, v avtobusih in na jumbo plakatih so po Franciji dvignili nemalo prahu. A ostajajo nedotakljivi. Zveza katoliških družin, ki je zaradi napada na zvestobo zoper portal vložila tožbo, je to izgubila.

»Osvojiti moramo širši trg«

Sodeč po obširni raziskavi, ki jo je Gleeden izvedel pred štirimi leti, nezvestoba med zakonci vztrajno narašča. Leta 1970 je bilo v Franciji nezvestih 19 % poročenih, leta 2001 že 30 %, leta 2014 pa je doseglo 43 %. Danes 68 % vprašanih meni, da je vse življenje mogoče ostati zvest eni osebi.

Med moškimi so se formirale posebne skupine, ki si za nalogo zadajo osvajanje poročenih žensk. Gre za nekakšne sodobne lovce na glave.

Gleeden se je na rezultate raziskave odzval z željo, da »osvoji še preostali del trga«. Nekateri so to vzeli še posebej resno in začela so se prava tekmovanja v dvigovanju statistike varanja. Predvsem med moškimi so se formirale posebne skupine, ki si za nalogo zadajo osvajanje poročenih žensk. Gre za nekakšne sodobne lovce na glave. V javni razpravi se je, tudi med slavnimi, pogosto omenjalo, da moški pač »drugače dojemajo zvestobo« in da bi takšno sproščenost morale doseči tudi ženske. Francoski zvezdnik Johnny Hallyday je celo izjavil, da mora »vsak moški prevarati svojo ženo in ji nato izkazati ljubezen s tem, da se vrne k njej.«

Odziv seksologinje: »To je banalizacija uničujočih posledic varanja«

Znana seksologinja Thérèse Hargot se je na Gleednovo agresivno reklamno kampanjo odzvala z besedami: »Gleednov namen je olajšati in banalizirati dejanje varanja, preoblikovati slabo v dobro in pregnati slabo vest. Na portalu se zbirajo poročeni moški in ženske, ki so javno izrekli obljubo zvestobe. Isti moški in ženske so nekoč, obkroženi z družino in prijatelji, v najlepših oblekah ganjeno doživljali najgloblji trenutek v življenju, ko so se zavedli, da ljubijo in so ljubljeni popolnoma, edinstveno in za vedno. Kaj se zgodi, da se takšna oseba znajde sama pred ekranom, z miško v roki, v upanju, da bo skrivaj našla primeren kontakt? Brezmejna osamljenost.«K varanju pripelje vse, česar si v zakonu ne izrečemo. Nezvestoba je posledica prikrivanja in neizrečenosti, ki vodita v laganje. A osamljenost je le prvi korak k nezvestobi.

K varanju pripelje vse, česar si v zakonu ne izrečemo. Nezvestoba je posledica prikrivanja in neizrečenosti, ki vodita v laganje.

»Česa si z besedami nisem upal/a izraziti, kar bom zdaj povedal/a z izvenzakonskim razmerjem? To je pravo vprašanje, na katerega osebe, ki pridejo k meni na terapijo, zelo hitro najdejo odgovor. Odgovor se pogosto ne skriva v sozakoncu, ampak v globinah lastne osebne zgodbe. Oseba v prvi vrsti vara samo sebe – s pomanjkanjem zaupanja vase,« pravi Hargotova.

 

»Zvestoba je mogoča, vsem skušnjavam navkljub«

Kaj na razraščajočo nezvestobo pravi terapevtka, ki se vsakodnevno srečuje z zakonci v krizi?

»Zvestoba je mogoča. Upam si celo trditi, da zvestoba še nikoli ni bila tako mogoča kot danes, številnim skušnjavam navkljub. Oboroženi smo z dobrim poznavanjem človeške psihologije, imamo sredstva, s katerimi lahko nadziramo svoja čustva in vzgibe, imamo delavnice, literaturo in strokovnjake, s pomočjo katerih spoznavamo sami sebe in se učimo izražati svoja občutja. Zakaj bi torej izbrali nezvestobo z vsemi svojimi uničujočimi posledicami, namesto da bi si vzeli čas, prekinili vžigalno vrvico, ki vodi k nezvestobi, in se vrnili k svoji osnovni želji: biti ljubljeni?«

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Prvič sem slišal za tole in…
    Prvič sem slišal za tole in me je kar streslo. Torej čisto vsak, ki pride v zakonu v kakšno krizo, ima le par klikov do “normalizacije”? Bolno in sprevrženo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja