Dragi bruci, dragi študenti …

Vir: Unsplash

Nedolgo nazaj smo se s skupinico kolegov s fakultete zopet srečali. Radi imamo takšna kratka, a prijetna srečanja, ko malo pokramljamo o naših življenjih in poklicnih izzivih. Včasih smo o vsem tem kramljali ob študentskih kosilih, sedaj takšna srečanja še zdaleč niso samoumevna in smo vedno znova hvaležni, da nam je vsem mar za lepe odnose, ki smo jih tkali tekom študija. Da si vzamemo čas za kakšen enodnevni izlet, se povabimo v nova stanovanja in domove, se podpremo v pomembnih trenutkih naših življenj – če smo nedolgo nazaj proslavljali magistrske zagovore, se sedaj veselimo zarok in porok, novih služb. Naše zadnje srečanje pa je bil preprost klepet ob pijači, ko se nas je večina zopet podala v sveže pedagoške izzive novega šolskega leta. Ko smo malo začeli preštevati, koliko časa smo že v raznih službah, ko pa se nam leta, ki smo jih preživljali skupaj v predavalnicah, zdijo še kot včeraj, nas je kar presenetilo. Hitro gre čas, lepi spomini pa ostajajo. Takšna srečanja so vedno lepa priložnost za obujanje študentskih dogodivščin. In vedno znova sklenemo, da nam je bilo lepo.

Pogumno v novo študijsko leto!

Nekateri med vami boste danes prvič sedli v predavalnice. Spominjam se, kako »kul« se mi je zdelo, ko smo prve tedne sedali v »nadstropne« predavalnice, kjer si vedno dobro videl na tablo oz. projekcijo, kamorkoli si se že usedel. 🙂

Naj bo študij predvsem naša odgovornost, da s sposobnostmi in talenti, ki so nam dani, sprejmemo znanje in se pripravljamo, da bomo z njim služili soljudem ter se dali na razpolago družbi.

Spominjam pa se tudi tistega posebnega občutka pred prvim študijskim dnem. Spraševala sem se, koga bom tam spoznala, ali si bom našla pravo družbo … Počasi smo se tako spoznavali med seboj, v čakanju pred vrati predavalnice odkrivali, kaj nas povezuje, s kakšnim namenom sploh prihajamo na fakulteto. Nekateri z željo, da ne zamudijo nobene študentske »žurke«, da eno leto jedo na študentske bone in tako izkoristijo možnost, da lahko »študirajo«, drugi z iskrenimi željami, da bi si utrli poklicno pot in se pripravili, da začnemo sprejemati večje odgovornosti, pa naj to pomeni vzgojo in poučevanje generacij otrok in mladostnikov, zdravljenje bolnih, načrtovanje zgradb, skrb za duše, politično udejstvovanje, skrb za pravičnost in pravo, vodenje gospodarstva, pomoč in podporo materam ob porajanju novih življenj in še vse drugo, za kar naj bi nas leta študija pripravljala in usposabljala.

Družbena odgovornost

Ob strokovni rasti, ki jo omogočajo študiji, pa so študentska leta gotovo tudi čas, ko lahko zrastemo v kritičnem mišljenju. Ko spoznavamo, da se morda z vsem, kar nam povedo profesorji in nam govori družba nasploh, ne strinjamo ter so le redki okrog nas, ki delijo naše misli. Ko ne zbežimo pred drugačnim, ampak si dopustimo to drugačnost spoznati, razumeti, pa tudi ovrednotiti glede na svoja stališča oz. vrednote, ki jih živimo. So dragocen čas, ko mnogi naši vrstniki že opravljajo redne službe in z delom svojega zaslužka preko davkov polnijo državno blagajno, da lahko mi »brezplačno« študiramo. Zato naj bo študij predvsem naša odgovornost, da s sposobnostmi in talenti, ki so nam dani, sprejmemo znanje in se pripravljamo, da bomo z njim služili soljudem ter se dali na razpolago družbi.

Študentske maše so priložnost za srečanje z Gospodom in mladimi

Bodite odprtih glav za novo znanje, bodite odprtih src za nova spoznanja, ki bodo prav v tem letu dozorela v vas.

Morda med študijem najdeš več časa še za kakšno dodatno dejavnost, s katero boš pridobival dragocene izkušnje za kasnejšo poklicno pot. Lahko se vključiš v prostovoljno učno pomoč, dejavnosti Karitasa, različne psihološke in zdravstvene, podporne in preventivne dejavnosti. Če ti je blizu kultura, se pridruži pevskemu zboru ali folklorni skupini. In ne pozabi na duhovnost. V Cerkvi je kar nekaj možnosti duhovne podpore za študente. Malce pobrskaj, ali je v tvojem univerzitetnem mestu tedenska ali mesečna študentska maša, vključiš pa se lahko tudi v študentski verouk ali kakšno podobno skupino, v kateri se bodo pogovori ustavljali ob veri. V vseh večjih mestih, kjer so naše fakultete, je tudi veliko cerkva. Tako se lahko med svojimi prostimi urami, ko boš čakal na naslednje predavanje, okrepiš ob obisku Gospoda, greš k sveti maši.

Ko se spominjam svojih študentskih let, mi prav študentske maše ostajajo v prav posebno lepem spominu. Tedenska srečanja z Gospodom in mladimi so bila vedno polna veselja, obenem pa so nas krepila v zaupanju, da nismo sami.

Študentska kosila naj poglabljajo prijateljstva

Mnogo lepih spominov pa je povezanih s študentskimi kosili. Boni so res velik privilegij študentskega življenja, študentska kosila pa odlična priložnost za srečanja in poglabljanje prijateljstev. S kolegi in prijatelji smo si mnogokrat prav ob kosilih delili svoje življenje, preizkušnje in lepote. Konec koncev se je tudi Jezus s svojimi učenci mnogokrat srečeval ob hrani.

Dragi študenti, naj bo leto, ki je pred vami, priložnost za rast na mnogih področjih vaših življenj. Bodite odgovorni do znanja in privilegije, ki so vam dani, da vam bodo lepi trenutki postali dragoceni spomini. Bodite odprtih glav za novo znanje, bodite odprtih src za nova spoznanja, ki bodo prav v tem letu dozorela v vas. Bodite odprti za dobro v soljudeh in bodite odprti za Boga, saj je prav on tisti, ki daje rast in blagoslavlja vaša prizadevanja. Pogumno!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja