“Zaupajte v Marijo Pomočnico in boste videli, kaj so čudeži!”

Foto: WikiCommons

Mesec maj je s šmarnično pobožnostjo posvečen nebeški Materi. Na današnji dan pa pred nas na poseben praznični dan stopa nebeška Mati kot Marija Pomočnica, Marija Pomagaj. 

Praznik izvira iz časov turškega ogrožanja sredozemskih dežel. Papež Pij V. se je kleče izročil Marijinemu varstvu. Na njeno priprošnjo so v hudi bitki s Turki osvobodili 15.000 krščanskih sužnjev. Kasneje se je prav tega dne leta 1814 po Napoleonovem porazu iz ujetništva v Rim vrnil papež Pij VII. in odredil slovesen praznik Marije, Pomočnice kristjanov.

Don Boskova Pomočnica

Dobro leto zatem se je v italijanski vasici Becchi v Piemontu rodil Janez Bosko. Mali deček je rasel in dozorel v duhovnika. Njegova misel »Daj mi duše, drugo vzemi« kaže vneto skrb Gospodovega pastirja. Njegovo življenje je bilo daritev mladim. Ves se je izročil skrbi za mlade fante v oratoriju. V svojih sanjah je večkrat uzrl podobo Marije. Sanje devetletnega dečka so nakazovale njegovo prihodnjo pot. V njih je videl množico fantov, ki se je igrala na igrišču. Ko je zaslišal kletve, se je takoj pognal mednje in jih s kričanjem želel utišati.

Ti si žena, ki si tolikokrat besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. Nisi razumela, a si sprejela. Ker si vedela, da je tisti, ki ti je dal obljubo, zvest.

Takrat je zagledal moža s svetlečim obličjem. Ta ga je poklical po imenu in mu dejal, da si bo moral te prijatelje pridobiti s krotkostjo in ljubeznijo, ne pa s silo. Ko je ves zmeden in prestrašen odvrnil, da je reven in neuk, mu je mož dejal, da mu bo dal učiteljico. »Kdo ste vi?« v sanjah ni odnehal mladi Janez. »Sin sem tiste, ki te jo je tvoja mati naučila pozdravljati trikrat na dan. Po mojem imenu vprašaj svojo mater.« Takrat je zagledal veličastno ženo. Fantje so izginili, namesto njih pa je zagledal podivjane živali, ki so se nato spremenile v krotke jagenjčke. Mali otrok je zmedeno spraševal gospo, kaj to pomeni. Ta pa mu je odvrnila: »Ko bo prišel čas, boš vse razumel.« Marija Pomočnica je močno zaznamovala njegovo poklicanost. V Torinu je postavil mogočno baziliko in jo posvetil prav njej, Mariji Pomočnici.

Še bolj jo bom častil!

Spominjam se svetovnega dneva mladih v Krakovu. Pred tem srečanjem je bilo kar nekaj terorističnih napadov, tudi na različne krščanske cerkve. Ker je bilo to eno največjih srečanj mladih s papežem, nas je romarje v tistih dneh kdaj tudi zaskrbelo. Ravno ko smo peš odhajali na prizorišče prvega srečanja s papežem, je pogovor nanesel na neko novico, da se je tistega dne zopet zgodil neki napad na katoličane. Spomnim se, da je prijatelj duhovnik v svoji globoki veri, da božja Mati bedi nad nami in ne bo pozabila na nas, dejal: »Če Marija ne bo poskrbela in pazila na nas, ji bom kar krono snel.« Nadaljevala sem z vprašanjem, kaj pa bo storil, če bo Marija poskrbela za nas in nas obvarovala. Iskreno in z velikim zaupanjem vanjo je odvrnil: »Še bolj jo bom častil!« Od takrat jo zagotovo tudi sama še bolj častim, saj mi je prav ta njegov odgovor pokazal, kako veliko zaupanje ima vanjo, v Marijo Pomočnico.

Čudeži galilejske kane

V Marijo Pomočnico, za katero je sv. Janez Bosko dejal: »Zaupajte v Marijo in boste videli, kaj so čudeži!« Ali kot pravi starodavna molitev, katere avtor naj bi bil sveti Bernard: »Spomni se, o premila devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati, da bi bila ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal …« Marija, zares, množica svetišč, v katerih se k tebi zateka človeški rod, množica zahval, fotografij, pričevanj, ki krasijo tvoja svetišča (tudi naše narodno svetišče na Brezjah), je znamenje, da boš vedno skrbela za nas in rade volje Sina pocukala za rokav, rekoč: »Vina nimajo. Ljubezni nimajo. Otrok nimajo. Veselja nimajo. Zdravja nimajo. Miru nimajo …« Nam pa boš nežno in materinsko zašepetala: »Kar koli vam poreče, storite!«

Marija, kot si v Don Boskovih sanjah dejala: »Ko bo prišel čas, boš vse razumel«, nam bodi pomočnica tudi v tem, da bomo zmogli v sebi donositi božje besede in obljube. Izprosi nam moči za potrpežljivo čakanje. Vedoč, da seme, zasejano v rodovitno zemljo, vzklije, čeprav tega ne vidimo takoj. V temi prsti se prebija na plano. Ti si žena, ki si tolikokrat besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. Nisi razumela, a si sprejela. Ker si vedela, da je tisti, ki ti je dal obljubo, zvest. In si tako živela prvi advent in dopustila, da je Beseda postala Človek. Zato nam bodi, ljuba Mati, Marija Pomagaj, pomočnica in zgled v adventih naših življenj. Marija, Pomoč kristjanov – prosi za nas!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja