ESČP babici koroških dečkov zaradi nerazumno dolgega sojenja priznalo kršitev temeljnih pravic

Vir: Shutterstock

S počasnim sojenjem, ki traja šest let in še ni končano, Slovenija babici koroških dečkov krši temeljno pravico do poštenega postopka, je včeraj odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice. Sodba zopet opozarja na nerazumno dolgo sojenje slovenskih sodišč, kar posebej v primerih družinskih zadev pušča hude posledice.

Po tem ko je Center za socialno delo vnuka starih staršev koroških dečkov, takrat stara 3 in 5 let, po umoru mame dečkov s strani njunega očeta od starih staršev odpeljal v rejništvo, sta stara starša zaprosila za dovoljenje za rejništvo svojih vnukov. A postopek morebitne dodelitve dovoljenja za rejništvo po skoraj šestih letih še vedo teče na prvi stopnji po vrnitvi zadeve na prvo stopnjo s strani Ustavnega sodišča. Kljub zapletenosti zadeva ni bila obravnavana v razumnem roku, je ugotovilo ESČP. Slovenija mora tako pritožnici, babici koroških dečkov, plačati skupaj 6500 evrov za škodo in stroške.

Stara starša sta se sicer pritožila tudi, da sodišče ni zaslišalo enega od izvedencev, ki je dal pozitivno mnenje za nenadzorovane stike dokler stara starša nimata dovoljenja za rejništvo, ter zato, ker ni prisluhnilo vnukoma in imenovalo posebnega skrbnika, ki bi zastopal njune interese. Hkrati sta trdila, da so bile njima in vnukoma kršene pravice do mirnega družinskega življenja. ESČP v tem delu kršitve ni ugotovilo.

Slovensko Ustavno sodišče je sicer marca 2020 zavrnilo navedbe starih staršev, ki sta se nato pritožila na ESČP.

Zaradi kršenja pravice do sojenja v razumnem roku v tem primeru je sicer že leta 2016 odstopil direktor Centra za socialno delo Slovenj Gradec Jurij Šumečnik. Kasneje mu je sledila še direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik. Istega leta je Upravno sodišče odločilo, da so bile z odvzemom dečkov njuni babici kršene ustavne in človekove pravice do družinskega življenja. Tudi Vrhovno sodišče je leta 2017 odločilo, da je bil odvzem dečkov s strani CSD nezakonit ter da je CSD nezakonito posegel v pravice starih staršev do družinskega življenja in druge pravice ter da je je pravico otrok do starih staršev in pravico starih staršev do otrok treba varovati ne le pred posegi države, temveč tudi z aktivnim ravnanjem in skrbjo državnih organov. Kljub temu ni moglo zadeve vrniti v prvotno stanje – torej otrok vrniti k starim staršem. Zaradi primera je bila dvakrat interpelirana tedanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Zaposleni v CSD Velenje in Vrtcu Slovenj Gradec, ki so bili vpleteni v oddajo dečkov v rejniško družino proti volji starih staršev, so bili v zasebni tožbi pred slovenjegraškim sodiščem lani oproščeni nezakonitega odvzema mladoletnih oseb in pomoči pri tem ter nevestnega dela v službi. Stara starša sta sicer tedaj na odločitev sodišča napovedala pritožbo.

Babica in dedek imata danes po šestih letih še vedno le občasne stike s svojima vnukoma. Leta tečejo in starejši od fantov je danes že najstnik, drugi bo pa kmalu, dokončne odločitve o tem, ali sta stara starša lahko rejnika fantov, pa še vedno ni.

 

A ne gre za edini tak primer. Na slovenskih sodiščih sodni postopki, posebej še v družinskih zadevah, neredko tečejo nerazumno dolgo. Kot v tem primeru, otroci, o usodi katerih se odloča, v času sojenja neredko postanejo že mladostniki ali pa že skoraj odrasli. Zavlačevanje postopkov vsaj deloma povzroča že dolgoletno pomanjkanje izvedencev, še posebej s področja klinične psihologije, psihiatrije in pedopsihiatrije. A ne glede na razlog ostaja dejstvo, da s sojenji, ki trajajo leta in leta, slovensko sodstvo človekove pravice krši tako otrokom kot tudi staršem oz. starim staršem. Povzročena škoda se na tem področju v denarju sploh ne more izmeriti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Žalostno, vendar resnično, da mora sodišče v tujini pokazati, kaj se pri nas dogaja, kaj se pri nas močno narobe dela, kako se uničuje družine, namesto da bi se družinam pomagalo, da bi živele bolje, da bi otroci živeli v miru, brez skrbi, da bi se sproti reševalo družinske konflikte, da bi se podpiralo psihoterapijo, da bi bil širši dostop do kvalitetne brezplačne psihoterapije, pa potem do težkih preizkušenj ne bi mogoče tako pogosto prihajalo.
    Kdo bo to spremenil na sistemski ravni v državi, potrebno je začeti v vseh podsistemih. Vsak človek pa lahko začne pri sebi spreminjati z majhnimi koraki, s svojim partnerjem, s svojimi otroki, sorodniki, sodelavci v službi, v lokalni skupnosti, v trgovini, s prijatelji,….

  2. Tile stari starši se mi neskončno smilijo. Najprej so na tako krut način izgubili hčerko, sedaj pa so ostali tudi brez vnukov. Ne glede na utemeljitve CSD in strokovnih delavcev, zakaj je za vnučka boljše, da sta v rejniških družinah, kot pa pri dedku in babici, se mi zdi, da ju imata stara starša neizmerno rada. Morda pa bi bilo prav, da bi jima pri tem država pomagala, ne pa da jim z neskončnim zavlačevanjem sodišče pri tem še nagaja. To, kar se dogaja po sodiščih je nesprejemljivo. Sodišče bi moralo delovati v dobro ljudi in ne nečloveških birokratskih predpisov. Prav tako ne razumem, kako lahko eno sodišče sprejme eno odločitev, sodišče na višji stopnji pa drugačno odločitev! Ali ne rešujejo zadev v skladu z zakonom?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja