Popoln odgovor hčerkici na vprašanje: „Mami, a si ti debela?“

vir: freepik.com

Mame imajo s svojim odnosom do telesa neverjeten vpliv na hčerkino samopodobo. Stalno nezadovoljstvo in pritoževanje nad oblinami, ob tem pa preizkušanje vseh mogočih diet, vsekakor niso najboljša popotnica, s katero hčerko pospremijo v svet, ki že tako na vsakem koraku poveličuje popolno žensko telo.

Ena izmed mamic je na družabnem omrežju Facebook delila res dragocen pogovor, ki ga je o njenem telesu začela njena šestletna hčerkica. Njen pogled in njen zgled sta gotovo eden boljših načinov, s katerim majhnim dekletcem lahko pokažemo, v čem je prava vrednost lepega ženskega telesa.


Sinoči, ko sva s hčerkico sedeli zunaj, me je resno pogledala in vprašala: „Mami … em, ne vem, kako naj to vprašam … ampak, ali si ti debela? Je res, da preveč ješ?“

Ni imela namena biti hudobna ali kaj podobnega, bila je samo radovedna.

Imam dve hčerkici, stari 5 in 6 let, in ne želim, da bi se kdajkoli sramovali svojega telesa ne glede na to, katero konfekcijsko številko bosta nosili. In začutila sem, da je to eden tistih trenutkov, ko jo lahko nekaj naučim glede tega.

Rekla sem ji, da bi res lahko izgubila nekaj kil. Ampak ne zato, da bi bila videti lepša, temveč zato, da bi bila bolj zdrava. Vprašala me je, kako se to naredi. In odgovorila sem ji, da telovadba in zdrava prehrana največ pomagata pri tem, da imamo bolj zdrava telesa.

Vzkliknila je: „Pri tem ti pa lahko pomagam, mami! Skupaj lahko jeva bolj zdravo in rada sem zunaj, zato bova skupaj telovadili! Pomagala ti bom!“

Skoraj sem se razjokala. Pri sebi sem pomislila: „Res moram izgubiti nekaj teže, da bom bolj zdrava za svoje otroke.“

Tako ponosna sem nanjo in na njeno dobro srce. Sedaj res lahko postanem odličen zgled v tem, kaj pomeni imeti zdravo telo (in ne, kaj pomeni biti suh ali lep).

Otroci so včasih brutalno iskreni in včasih rečejo stvari, ki si jih nikoli ne bi želeli slišati od odraslega. Tako ponosna sem, da sem njena mama.


Naj nam bo njen odgovor v razmislek in spodbudo, kakšnega telesa si pravzaprav želimo in s kakšnim telesom si želimo biti zgled.


Preberi več:

Komentarji

  1. Naša “mami” so tudi debeli, kar precej. Hči ima seveda enake gene in tudi ljubezen do dobre kuhe, že kot punčka je bila med najmočnejšimi v razredu. A travm ni imela nikoli. Naš recept je bil preprost: Ženo sem oboževal in hči se je navzela tega zavedanja, da bo dobila nekoga, ki jo bo oboževal, ne glede. Ker je bila zadovoljna s svojo polno postavo, ji niso prišli do živega ne zafrkavanje v šoli, ne nevoščljivost ženskih kolegic, ker je imel več kvalitetne družbe, kot one. Pred otroki nikoli nisem skrival kaj čutim do žene. Objemi, pogledi, poljubi, poredni komplimenti, … pač strast in ljubezen je bila v zraku. Pa popolnoma odprt pogovor o vsem. “Kako imaš ti lep trebušček” je bilo skoraj vsak dan. Mmm, lepi časi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.