Odpri vrata Taizéju – lahko ti spremeni življenje!

Foto: Shutterstock

Ko sem izvedela, da bo novoletni taizéjsko Evropsko srečanje mladih letos v Ljubljani, sem bila iz srca vesela. Slovenska Cerkev namreč res potrebuje taizéjskega duha ekumenizma, modrosti, povezanosti, preprostega pristnega sobivanja in iskrene vere mladih.

A Taizé je vendar veliko več kot je mogoče opisati z besedami, zato je spodaj le moje kratko pričevanje o tem, kako zelo je Taizé spremenil moje življenje.

Novoletno evropsko srečanje

Sama sem skupaj s 30.000 mladimi novoletno evropsko srečanje prvič doživela v Pragi pred skoraj desetletjem. Skupaj z Ano, s katero sva prijateljici vse od tedaj, sva tiste dni prespali pri nadvse prijazni družini z dvema majhnima otrokoma. Poleg velike gostoljubnosti, ki sva je bili deležni, sva v paketu spoznali še češko zgodovino, dobili nekaj koristnih namigov, preizkusili domače lokalne specialitete in delali snežake z malima dvema. Pa je bil to le manjši del večje izkušnje nepreglednih množic mladih, ki smo tiste dni preživeli ob taizéjskih molitvah, domišljenih delavnicah in pogovorih z mladimi z vsega sveta, novo leto pa smo dočakali v molitvi, ki ji je sledila prvovrstna zabava s petjem, narodnimi plesi, igrami in smehom.

Foto: Canva

Odklop z bonusi

Naj dodam še eno iz šopka mojih taizéjskih izkušenj. Tri leta kasneje sem se prvič odpravila v Taizé, majhno vasico v francoski Burgundiji. Takrat sem vzporedno študirala dva programa, delala tri študentske službe in imela poleg še lep kupček obštudijskih dejavnosti. V nekem trenutku, ko je bilo vsega preveč, sem sklenila, da nujno potrebujem odklop od vsega. Videla sem, da skupina mladih za prvomajske počitnice organizira avtobus v Taizé – in se prijavila.

Poleg oddiha za telo, dušo in duha ter druženja s krasnimi mladimi iz Slovenije (od katerih smo z mnogimi ohranili prijateljstvo) in vsega sveta, sem ob koncu tistega tedna, iz katerega sem res ogromno odnesla, po spletu zabavnih nesporazumov in srečnih naključij (Bog ima pač smisel za humor!) spoznala fanta, ki je kasneje postal moj mož. In naslednje leto sva se v Taizé še enkrat odpravila skupaj. Resnično upam, da ne zadnjič. 🙂

Dobrodošli vsi, ne glede na starost, vero, svetovni nazor

Neka gospa, ki bi lahko bila moja mama in je v Taizé hodila že v času svoje mladosti, mi je nekoč navdušeno razlagala, da je Taizé kraj posebnih božjih blagoslovov. In tudi sama sem gotova, da je Bogu ta francoska vasica, ki mlade opogumlja v delu za mir, sožitje med narodi in verstvi, iskanju osebne vere ter skrbi za uboge, posebej pri srcu.

Prek t. i. Romanj zaupanja na Zemlji, kot taizéjski bratje imenujejo srečanja mladih v posameznih delih sveta – kakršno je tudi tokratno srečanje v Ljubljani – taizéjski duh močneje zaveje v lokalnih cerkvah in skupnostih. Številni dogodki v sklopu novoletnega srečanja za mlade (molitve in delavnice) so tako odprti za vse, ki bi se jih želeli udeležiti, ne glede na starost, versko prepričanje ali svetovni nazor. Vabljeni, da se vsaj kakšnega udeležite!

Hkrati pa ob iskanju nastanitev za mlade udeležence romanja v Ljubljani (trenutno iščejo še približno 1000 mest) tudi tule dodajam vabilo, da svoja srca in domove posebej tisti v osrednji Sloveniji (Ljubljana z okolico) odprete za mlade romarje. Vsak gostitelj je povabljen, da da na razpolago košček tal (lahko tudi s kavčem ali ležiščem, vsekakor pa to ni nujno), mladim vsako jutro pripravi preprost zajtrk ter kosilo na prvi dan novega leta. Takšna izkušnja je na posebej način bogato poplačana! Gotovo bo še komu spremenila življenje. 🙂 Več si lahko preberete ter se prijavite tukaj.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja