Plan X ali kako naj se najstnik reši iz nevarne situacije

Foto: Canva

Vsi najstniki se znajdejo v situaciji, ko se dogajajo stvari, ki jim niso všeč, a vseeno ostanejo tam, ker mislijo, da nimajo drugega izhoda.

Naj bo to seks, droge ali alkohol – mladi se slej ko prej soočijo s tem. In tudi če jim ni všeč, ne vedo, kako »pobegniti« in kako se hkrati ne izolirati od sovrstnikov. Pritisk vrstnikov je ogromen.

Bert Fulks, ki se vsak teden srečuje z mladimi, ki se zdravijo od zasvojenosti, je izdelal načrt, t.i. Plan X, in ga objavil na svojem blogu.

Plan X

Plan X je preprosto orodje, ki ga najstniki lahko kadar koli uporabijo. Poglejmo si primer:

Najstnik (recimo mu Dani) odide na zabavo. Če se tam zaradi kakršne koli situacije počuti neprijetno, samo pošlje SMS sporočilo s črko X kateremu koli od družinskih članov (mama, oče, starejši brat, sestra).

Prejemnik sporočila ve, kaj mora storiti. V roku parih minut pokliče na Danijev telefon. Nato pogovor poteka nekako takole:

»Prosim?«

»Dani, nekaj se je zgodilo in takoj te pridem iskat.«

»Kaj se je zgodilo?«

»Ti bom povedal, ko pridem tja. Bodi pripravljen na odhod čez 5 minut. Sem že na poti.«

Svoboda v odnosu do prijateljev

Najstnik ima pri planu X izhod iz nastale situacije brez pritiska, da bi se mu vrstniki posmehovali. Hkrati ima svobodo, da nam pove o nastali situaciji toliko, kot sam želi.

Nato Dani pove svojim prijateljem, da se je nekaj zgodilo doma in da mora zato oditi.

Dani ve, da ima izhod iz nastale situacije. Po drugi strani pa ni pritiska nanj, da bi se mu vrstniki posmehovali. Ima svobodo, da se zaščiti, in se hkrati uči krmariti v svojem svetu.

Svoboda v odnosu do staršev

Druga odločilna plat plana X je, da ima Dani svobodo, da nam pove o nastali situaciji toliko, kot sam želi – lahko je to veliko ali pa zelo malo.

Plan X je sklenjen v dogovoru, da ga ne bomo obsojali in mu postavljali vprašanj. To je večini staršem težko sprejeti, saj želimo vedeti, kaj se z otrokom dogaja.

Vendar pa s planom X na kratek rok otroka rešimo iz nevarne situacije, na dolgi rok pa to pomaga graditi zaupanjem med otrokom in staršem.

Bert tako poziva starše, naj uporabijo neko obliko plana X tudi pri svojih otrocih. Ker nikoli ne veste, kdaj bo nekaj tako preprostega tisto odločilno pri tem, ali se bo vaš otrok z vami smejal v dnevni sobi ali pa preživel pol leta v centru za zdravljenje odvisnosti.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja