Papež Frančišek: Spolne zlorabe so hudičevo delo, Cerkev jih ne bo več prikrivala

Foto: Shutterstock

Papež Frančišek je včeraj dopoldne sklenil srečanje vrha Cerkve na temo spolnih zlorab, ki je potekal od četrteka, 21. februarja in se ga je udeležilo 190 škofov in drugih predstojnikov znotraj Cerkve. Obljubil je, da bo Cerkev naredila vse, kar je v njeni moči, da bo storilce zlorab privedla pred sodišče ter ne bo prikrivala in podcenjevala zlorab, v pripravi so tudi konkretni dokumenti.

V sklepnem govoru v palači dvorane Reggia je papež dejal, da se Cerkev čuti “poklicana spopasti se s tem zlom, ki se dotika jedra njenega poslanstva, ki je oznanjevanje evangelija malim in varovati jih pred pogoltnimi volkovi.” Zlorabe je označil za hudičevo delo.

“Cerkev ne bo nikoli skušala »pomesti pod preprogo« ali podcenjevati nobenega takega primera, je bil jasen papež, ki je poudaril, da zločini posvečenih oseb maličijo obličje Cerkve in rušijo njeno kredibilnost.Cilj Cerkve bo torej prisluhniti, zaščititi, zavarovati in zdraviti zlorabljene, izkoriščane in pozabljene mladoletne, kjerkoli ti že so,” je dejal papež in dodal, da se mora zato Cerkev dvigniti nad vse ideološke polemike in novinarske politike.

Če kaj, potem je dalo srečanje jasen signal, da so na obzorju konkretne politične spremembe, zlasti glede vprašanj odgovornosti škofov. Na srečanju je še posebej razburilo pričevanje nemškega kardinala Reinharda Marxa, da je Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke, oziroma da teh dokumentov sploh niso pripravili.

Zbrani so med drugim prejeli 21 točk “za razmislek”, med drugim tudi »praktični priročnik« s koraki ukrepov ob spolnih zlorabah. Vsebujejo tudi obveščanje civilnih organov o bistvenih obtožbah v skladu z lokalno zakonodajo in zagotavljanje, da so tudi nekleriki vpleteni v cerkvene preiskave zlorab.

 

Cerkev se bo v pripravi ukrepov osredotočila predvsem na naslednje točke:

1. Zaščita mladoletnih

Potrebno je torej spremeniti miselnost ter se tako spopasti z odzivno držo obrambe institucije v korist iskrenega in odločnega iskanja dobrega za skupnost, tako da se da v vseh pogledih prednost žrtvam zlorab,” je dejal papež.

2. Popolna resnost

Cerkev ne bo nikoli skušala »pomesti pod preprogo« ali podcenjevati nobenega takega primera, je bil jasen Frančišek, ki je poudaril, da grehi in zločini posvečenih oseb postanejo še temačnejši z nezvestobo in sramoto ter maličijo obličje Cerkve in rušijo njeno kredibilnost.

3. Resnično očiščenje

Obljubil je prenovljeno in nenehno prizadevanje za svetost duhovnikov, “vprašujoč se kako zaščititi otroke; kako se izogniti takšnim zločinom, kako zdraviti in vključevati žrtve; kako okrepiti formacijo po semeniščih…“, pa tudi prizadevanje izkoreniniti rano zlorab iz celotne družbe.

4. Formacija

Namenjena predvsem formaciji in izbiri kandidatov za druhovništvo. Oz. kot zapiše sv. Pavel VI.:Življenje, ki je tako popolnoma in delikatno angažirano tako v svoji notranjosti kot navzven, kakor je to duhovniški celibat, izključuje nezadostno fizično, psihično in moralno uravnovešene osebe. Prav tako se ne sme domišljati, da bo milost v tem dopolnila naravo.”

5. Okrepiti in preveriti smernice škofovskih konferenc

Z namenom, da bodo imeli škofje enaka merila, ki bodo norme, ne le smernice. Še posebej je papežpoudaril, da se nobene zlorabe ne sme prikriti, kot v preteklosti, ali podcenjevati, “saj prekrivanje zlorab spodbuja širjenje zla in zviša nivo pohujšanja«.

6 . Spremljanje zlorabljenih oseb

Kot pravi papež, ima Cerkev dolžnost, da žrtvam ponudi vso potrebno strokovno podporo in jim namenja svoj čas.

7. Digitalni svet

Zaščita mladoletnih mora biti usmerjena tudi na polja novih oblik spolnih zlorab in zlorab vseh vrst, ki jim grozijo v okoljih, v katerih živijo in preko novih naprav, ki jih uporabljajo. Posebej je papež opozoril na zlo pornografije.

8. Spolni turizem

Cerkvene skupnosti so poklicane okrepiti pastoralno skrb za osebe, ki jih je izkoristil spolni turizem. Med temi so najbolj ranljive in pomoči potrebne predvsem ženske, mladoletni in otroci. Ti zadnji pa potrebujejo še posebno zaščito in pozornost,” poziva sveti oče, ki meni, da morajo vladni organi in mednarodne organizacije dati temu prednost in se takoj odzvati z bojem proti trgovini in ekonomskemu izkoriščanju otrok in omogočiti pravni okvir za zaščito žrtev in preganjanje zločincev.

Frančišek se je ob koncu svojega polurnega govora še posebej zahvalil vsem duhovnikom in posvečenim osebam, ki »v zvestobi in popolnoma služijo«, a so zaradi sobratov na slabem glasu in osramočene. “Vsi, Cerkev, posvečene osebe, Božje ljudstvo in celo Bog sam, nosimo posledice njihove nezvestobe,” je dejal in se je zahvalil veliki večini duhovnikov, ki niso le zvesti celibatu, temveč se vsak dan darujejo v svoji službi, pa tudi vsem vernikom, ki poznajo svoje dobre pastirje in zanje še naprej molijo in jih podpirajo.

Foto: Giuseppe Lami, AP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja