Od kod boleče menstruacije?

Thumbnail

Ob menstruaciji marsikatera ženska doživlja bolečine, včasih tako hude, da ji onemogočajo normalno delovanje. Kaj se skriva za tem in kako si lahko najbolje pomagamo?

Bolečo menstruacijo strokovno imenujemo dismenoreja. Gre za bolečino v spodnjem delu trebuha, ki se običajno pojavi tik pred menstruacijo in traja en do dva dni. O primarni dismenoreji govorimo takrat, ko za bolečino ni mogoče najti drugega vzroka, kot so običajni krči maternice. Ti nastanejo, ko se lušči zadebeljena maternična sluznica (endometrij).

Primarno dismenorejo doživlja 50-90 % žensk predvsem v času pozne adolescence in v začetku 20-ih let. Resna oblika prizadene okrog 5-15 % žensk.

Najpogostejši znak primarne dismenoreje je topa in stalna ali utripajoča bolečina v obliki krčev v spodnjem delu trebuha.

Resna oblika primarne dismenoreje prizadene okrog 5-15 % žensk.

Manj pogosti znaki pa so lahko še:

 • slabost in bruhanje,
 • driska, potenje, glavobol,
 • bolečine v križu,
 • pogosto siljenje na vodo,
 • omotica ali celo kolaps.

Simptomi predmenstrualnega sindroma pa so lahko:

 • razdražljivost,
 • živčnost,
 • otožnost,
 • napihnjenost trebuha.

O sekundarni dismenoreji govorimo takrat, ko so vzroki za bolečine patološka stanja, kakršna so endometrioza, vnetje organov v mali medenici, maternični polipi, uporaba materničnih vložkov, zapora ali zožitev v materničnem vratu, ciste na jajčnikih ali celo tumorji.
Pri sekundarni dismenoreji je zato nujno zdraviti osnovni vzrok, ki povzroča boleče menstruacije.

Kdaj je potrebno k zdravniku?

Obstajajo znaki, ki lahko kažejo na možnost sekundarne dismenoreje. Takrat je vredno obiskati zdravnika:

 • če so krči prisotni več dni v mesecu in preprečujejo normalno delovanje,
 • ob nenormalnem vaginalnem izcedku,
 • ob nenormalni krvavitvi,
 • če se krči pojavijo v starejših letih in tudi po tem, ko je ženska že rodila,
 • ob močni bolečini ali krvavitvi med dvema menstruacijama,
 • ko se bolečina pojavi proti koncu menstruacije,
 • ob vročini.

Vzroki za dismenorejo

Boleče menstruacije je delno mogoče razložiti fiziološko. Strokovnjaki predvidevajo, da menstrualne krče povzroča prostaglandin F2 alfa (PGF2 alfa). Njegova koncentracija se močno poveča pred samo menstruacijo in med njo. Za nastanek bolečine naj bi bili odgovorni tudi levkotrieni, hormon vazopresin in anaerobni presnovki endometrija.

Tudi prikrito zavračanje lastnega telesa, spola ali čustvenega doživljanja se lahko prenese v jezik telesa, ki spregovori preko bolečine.

Dismenoreja v večji meri prizadane tiste, ki so prvo menstruacijo (menarho) dobile pri 11-ih letih ali prej, in tistih, ki imajo boleče menstruacije v družinski zgodovini. K povečanju bolečine vpliva tudi premajhna telesna aktivnost, kajenje, uživanje alkohola in debelost.

Vzroki niso vedno le fiziološki

Včasih lahko vzroke primarne dismenoreje iščemo tudi v čustvenem svetu. Obstajajo primeri, ko se je izkazalo, da so neredne menstruacije ali z njo povezane hude bolečine povezane s posameznikovim doživljanjem sebe in sposobnostjo sprejemanja sebe kot ženske. Tudi prikrito zavračanje lastnega telesa, spola ali čustvenega doživljanja se lahko prenese v jezik telesa, ki spregovori preko bolečine.

Menstrualni cikel ženske je namreč eden najbolj občutljivih in najbolj senzitivnih ciklov, ki jih pozna človeško telo. To je cikel, ki se ne odziva le na urejeno oziroma porušeno hormonsko ravnovesje, temveč tudi na globok psihološki in duhovni svet, v katerem se zrcalijo odnosi, ki jih živimo z drugimi, samim seboj in z Bogom. Ne glede na versko prepričanje je duhovni svet tisti, ki v osebnem življenju posameznika igra izredno pomembno vlogo.

                           

Zdravljenje

Preden ženska poseže po zdravilih, je vredno omeniti velik pomen nefarmakoloških pristopov.

V nekaterih primerih primarno dismenorejo ublaži splošno večja telesna aktivnost, topla obloga in urejen ritem življenja. Redna telesna dejavnost povzroča sproščanje endorfinov, telesu lastnih analgetikov, pri čemer se izboljša splošno počutje in zmanjša bolečina. Pomembna je tudi zadostna količina počitka, saj spočito telo veliko laže prenaša bolečino. Tudi urejen ritem življenja ter sprejemanja svoje ženskosti igra pri izboljšanju ciklusa in zmanjšanju menstrualnih bolečin večjo vlogo, kot bi sprva temu pripisali. Vse te drže pa so »pomoč na dolgi rok«.

Če so bolečine med tem prehude, se lahko blažijo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, ki zavirajo nastanek prostaglandinov in tako delujejo protivnetno in analgetično. Ko je jemanje nesteroidnih antirevmatikov zaradi želodčnih in drugih prebavnih težav odsvetovano, je primerno jemanje zdravil, ki vsebujejo paracetamol. Marsikomu pomaga tudi čaj plahtice.

Včasih se dismenorejo poskuša reševati s hormonskim zdravljenjem, ki pa v primeru predpisanih kontracepcijskih tablet vzroka ne zdravi, temveč simptome le blaži. Naravno menstruacijo nadomesti odtegnitvena krvavitev, ki ni običajna menstruacija. Zaradi manjšega krčenja maternice se zmanjšajo bolečine. Po prenehanju jemanja kontraceptivov pa se te bolečine lahko vrnejo ali celo ojačajo. Včasih se zgodi, da postane cikel še bolj neurejen. Zaradi večjih neželenih učinkov, ki jih ima hormonska  kontracepcija, se za blaženje simptomov priporoča druge omenjene načine. Najpogosteje pa primarne dismenoreje prenehajo v času pozne mladosti in po prvem porodu

Ob vsem tem velja kot najpomembnejše pravilo, da vsaka ženska najprej vzljubi svoje telo, spozna njegove zakonitosti in ob bolečini poišče zanjo najprimernejšo pomoč. Tako bodo tudi boleči in neprijetni trenutki postali del rasti in spodbuda k večjemu sočutju do same sebe.

Anja Kastelic je magister farmacije.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja