Nekaj idej, da bo poletje zabavnejše!

plaza

Ob otrocih vsak starš postane neverjetno inovativen. Včasih se celo samemu sebi ne more načuditi. Včasih pa se vendarle zgodi, da mu zmanjka idej … Kaj takrat?

Preden starši panično ugotovijo, da jim je zmanjkalo idej in da so že vse našteto poskusili, je vredno poudariti, da otroci sploh ne potrebujejo veliko dejavnosti, igrač in dogajanja. Dovolj je le drobna stvar in topla bližina starša, ob katerem otrok razvije občutek pripadnosti.

Ker pa je včasih vendarle dobro imeti nekaj idej na zalogi, so tu omenjene nekatere, ki vam lahko pridejo prav med poletjem:

Druženje z ostalimi otroci

Pomembno je, da otrok razvije zavest skupine in osvoji osnovne socialne sposobnosti. Skupna igra je za vsakega otroka tudi sicer izredno zanimiva, zato na igrišču pomagajte svojim otrokom navezovati stike tudi z drugimi otroci.

Kolebnica

Včasih lahko najpreprostejši pripomoček priskrbi ure in ure zabave ob različnih načinih preskakovanja in vrtenja.

Igre z žogo

Ko postane podajanje in lovljenje za otroke že »preotročje«, ne vrzite žoge takoj v omaro. Otroci naj jo poslikajo z različnimi barvami, pisali ipd., potem pa naj jo poskušajo loviti v brisačo … ali pa si skupaj izmislite nova pravila brcanja.

Glasba s pripomočki

Če ste v naravi ali na plaži, lahko z različnimi kamenčki, storžki, palčkami, školjkicami in listjem ustvarjate posebno glasbo.

Na plaži

Na plaži lahko naberete polžke in kamenčke različnih barv in oblik ter ustanovite posebno »trgovino z dragocenimi predmeti«. Na obali je tudi veliko ploščatih kamnov, na katere lahko otroci slikajo z vodenimi barvicami.

Branje

Nekoliko starejši otroci lahko med počitnicami berejo pustolovske knjige, ki jim pričarajo prava razburljiva doživetja. Nemalokrat se zgodi, da otroci po dobri pustolovski knjigi zgodbo nadaljujejo kar sami z ustvarjanjem svojih lastnih gradov, skrivališč, skritih zakladov … Mlajšim lahko pravljice berete vi, nato pa skupaj sanjarite naprej …

Skupno posedanje v poletnih nočeh

Ko je vročina huda in so otroci že večji, lahko večer nekoliko podaljšate in se skupaj na balkonu ali vrtu pozabavate z različnimi družinskimi igrami ali pa preprosto prisluhnete glasovom narave.

Med potovanjem

Če se na počitnice odpravljate z avtom, lahko med potjo skupaj opazujete okolje, kjer se peljete. Tekmujte, kdo bo za vsako črko abecede prvi opazil nekaj, kar se začenja s to črko. Primer: K – krava, ki jo zagledate na travniku ali kamion, ki ga pravkar prehitevate …

Lenarjenje in počitek

Poletje je tudi čas, ko ste lahko preprosto na ležalniku in pustite, da se otroci zabavajo na svoj način.

Govorite med seboj

Počitnice družinam omogočijo več skupnega preživljanja časa. Prav je, da to izkoristimo tudi za sproščen medsebojni pogovor.

Igre v blatu

Otroci nad 1. letom starosti lahko v umazaniji, zemlji in pesku neskončno uživajo. Pustite, da zidajo svoje trdnjave, gradijo tunele in kopljejo jame … Ne vznemirjajte se glede čistoče. Za to je vedno čas, za blato pa ne.

Plavanje

Kakor hitro otrok zmore držati samostojno glavico pokonci, ga že lahko učite prvih oblik plavanja. Lahko pa se v plitvi vodi zabavajo s kamenčki, izdelovanjem »bazenčkov«, podajanjem žogice ali preprostim čofotanjem.

Kampi, tabori, srečanja

Če so otroci že dovolj stari, jim poskušajte omogočiti posebne počitnice v različnih kampih, šotorih in taborih … Ne pozabite niti na oratorije in druge duhovno obarvane počitniške tedne za otroke.

Karaoke

Če ste obdarovani z (vsaj delnim) posluhom, lahko ustvarite karaoke. 

Zgodbe

Ob posedanju na plaži ali pa kar v domačem vrtu si z otroci lahko skupaj izmišljate zgodbe, sanjarite ali jim pomagate ustvariti nekaj, kar jih je v kakšni risanki ali oddaji najbolj navdušilo (na primer dnevna soba lahko tudi za vas postane »gusarsko pristanišče«)

Vodne igre

Doma si lahko naredite majhen bazenček. Voda je zlasti za otroke vir neskončnega užitka. Lahko si podajate vodne balončke, lahko pa dovolite, da se otroci preprosto škropijo s vodnimi pištolami ali čim drugim.

Predvsem pa …

Karkoli boste počeli z otroci, naj postane zabava tudi za vas!

Vir: parenting.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja