10 človeških organov, ki jih ne uporabljamo več

Thumbnail

Človeški organizem se vse skozi prilagaja novemu razvoju, novim zahtevam preživetja in v končni fazi vedno novemu načinu življenja.

Slepič

Slepič je eden od najbolj znanih zakrnelih organov. Znanstveniki si sploh še niso enotni glede funkcije, ki naj bi jo opravljal. Nekateri domnevajo, da je našim rastlinojedim prednikom pomagal pri prebavljanju hrane, bogate s celulozo. Slepič danes nima posebne funkcije, kar pa zagotovo vemo, je to, da vnetje slepiča lahko postane smrtno nevarno in ga je v takih primerih potrebno kirurško odstraniti.

Sinusi

Sinusi so žepki zraka na vsaki strani nosu. Tudi zanje ne vemo točnega funkcionalnega pomena. Mnogi pa danes trpijo za kroničnimi vnetji sinusov, ki jih spremljajo tudi močni glavoboli.

Modrostni zobje

Znano je, da modrostni zobje nimajo posebne funkcije. V ustih zanje nimamo več prostora, a kljub temu veliki večini ljudi pridno zrastejo po dvajsetem letu. Ob tem lahko povzročijo vnetja in bolečine. Kljub nevšečnostim, ki jih povzročajo, pa se jih vendarle včasih prepogosto izdira.

Trtica

Gre za zadnje vretence hrbtenice, ki je zelo dobro viden med 14 in 22 fazo razvoja zarodka v maternici. Po teh fazah se počasi zmanjša na običajno velikost. Trtica je ostanek repa.

Uhlji

Človeški uhelj je poln cele vrste mišic, ki jih ostali primati uporabljajo za obračanje in določanje smeri, od koder prihaja zvok. Človek teh mišic več ne uporablja, razen redkih izjem, ki te mišice ponovno okrepijo, da lahko »migajo z ušesi«.

Kurja polt

Kurja polt nastane, ko nas zebe, ko se prestrašimo ali poslušamo kaj ganljivega. Gre za posledico krčenja gladkega mišičja v koži, nad katerim nimamo zavestnega vpliva. »Naježenje« nam pri segrevanju telesa preveč ne pomaga, je pa to način ogrevanja, ki jo še vedno uporabljajo drugi sesalci. Ko se jim naježi koža, se izbočijo tudi dlake, v katere se tako ujame več zraka, ki služi kot izolacija.

Mandeljni

So del našega imunskega sistema, ki nas ščiti pred nevarnimi bakterijami. Ker se radi vnamejo, mnogim povzročijo veliko težav, zato jih morajo odstraniti. Zapleti se pojavijo v otroški dobi.

Moške bradavice

Njihov izvor ni povsem znan, obstajajo pa hipoteze o tem, da naj bi vsak zarodek bil sprva ženskega spola, v primeru prisotnosti kromosoma Y, pa naj bi se začeli izločati moški spolni hormoni, zlasti testosteron. Le-ta omogoči razvoj moških spolnih znakov, ženski pa izginejo. Razen bradavic.

Refleks prijemanja

Tu ne gre za organ, ampak za obliko vedenja, ki jo pripisujejo našim prazgodovinskim živalskim prednikom, katerih mladički so se z refleksom močnega prijemanja oprijeli kožuha odrasle živali. Človeškemu rodu je ostal le refleks prijemanja, ki je izrazit zlasti pri dojenčkih. Kar 37 % dojenčkov se je zmožnih tako močno oprijeti objekta, ki ga položimo v njihovo dlan, da lahko v visečem položaju obdržijo svojo lastno težo.

Tretja veka

To je očesna membrana, ki pri pticah, plazilcih in dvoživkah igra vlogo vlaženja očesa in čiščenja. Pri človeku je zakrnela, vidna pa je kot majhna zaplata tkiva na notranji strani očesa poleg drobne izbokline – solznice.

Vir: lifestylenatural.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja