O čem sanjajo organizatorji Festivala družin?

fd18_animacija

V letih, ko sem bolj aktivno sodelovala pri izvedbi festivala družin, sem na glavni festivalski dan pogosto sanjala o tem, kako lepo bi se bilo brezskrbno prepustiti dogajanju, brez številnih nalog, skrbi in letanja od prizorišča do prizorišča. Ko tako dobro veš, koliko zanimivih stvari se bo dogajalo, a nimaš časa zanje …

Na zadnji dan predprijav za Festival družin nam ožja organizacijska ekipa razkriva, kaj vse bi tam počeli in česa na letošnjem festivalu nikakor ne bi želeli zamuditi, če bi bili na njem povsem sproščeno, brez skrbi in obveznosti, samo s svojimi družinami?

Igor Vovk, vodja festivala

Kolikokrat sem si že postavil to vprašanje v zadnjih 13-tih letih, pa mi še ni bilo dano, a verjamem, da mi nekoč bo. Hkrati pa otrokom z odraščanjem vedno več pomeni, da sodelujejo kot prostovoljci. Če bi bil z družino zgolj udeleženec, bi si z Majo vzela nekaj trenutkov povsem zase. Vsekakor bi prisluhnila p. Brescianiju, Gregorju Čušinu, želel bi si v plesno poboljševalnico pri Darji in mirne udeležbe na moškem večeru. Hkrati pa bi s fanti večkrat igral nogomet in z dekletoma ustvarjal. In ne nepomembno – brez hitenja bi se pogovarjal z ostalimi starši in “reševal svet”. 🙂 Zdi se mi, da en tak vikend prav potrebujemo – predvsem brez teže odgovornosti za kup malenkosti, ki lahko gredo na takih dogodkih narobe.

Klavdija Kralj, vodja programa

Izziv so sprejeli z veseljem v želji, da bi možnost za brezskrben in izpolnjujoč konec tedna z družino ponudili veliki množici družin z vseh koncev Slovenije. Izkoristite priložnost in bodite del te velike družine družin tudi vi! Slabost mene kot mame je, da sem vedno z mislimi že pri naslednji aktivnosti, zato zelo hrepenim po tem, da bi samo prišla na festival in se prepustila tabornemu utripu brez razmišljanja, kaj vse je treba in kdaj mora kdo kam iti. Seveda pa bi z veseljem prisluhnila petkovemu večernemu razmišljanju Gregorja Čušina ter prosila za prosto uro popoldne in obiskala delavnico Meditativnega plesa kot molitve.

Prav tako bi se potrudila in preživela nekaj časa z vsakim otrokom posebej. S skoraj desetletnico bi šla na predavanje in pogovor z modno stilistko Tino Martinec Selan, z osemletnico bi risala karikature, s štiriletnikom bi občudovala gasilski avto in delo gasilcev ali se čudila spretnosti policista vodnika, ki bi imel za pasom gotovo tudi svojo pištolo, dvoletnika pa bi z največjim zadovoljstvom opazovala pri delu z montessori materiali. Ko bi šel mož na delavnico ameriškega BBQ, bi šla z vsemi otroki brat knjige pod krošnje dreves ali iskat skriti zaklad. Ob poslušanju igranja in prepevanja moža in hčerke v družinskem šovu talentov “ISKRENO – družina zapoje in zaigra” s Pavletom Ravnohribom pa bi mi gotov tekle solze sreče in ponosa, ko bi oz. ju bom poslušala.

 Urška in Matej Petač, vodji prostovoljcev

Petkovo popoldne bi vsekakor preživeli v miru ob postavljanju šotora in druženju z družinami. Če fanta ne bi pobegnila raziskovat terena, bi večer zaključili ob glasbeni animaciji z Gregorjem Strajnarjem in pravljičnim večerom. Sledi moški večer =). Potem pa pester sobotni program: pridejo gasilci in policisti – obvezen ogled za 4- in 2-letnika pa zabavna in poučna igra gledališča Ku-kuc “Smetarko Darko”. Vmes malo proste igre, malice, kosila in počitka na svežem zraku. Z veseljem bi prisluhnila še nagovoru p. Ivana Brescianija zakoncem in šla zvečer na plesno poboljševalnico z Darjo Ovsenik. V nedeljo bi se udeležili svete maše, si ogledali eksotične živali in uživali v dobri glasbi Grega in Trkaja. Vsekakor pa celotno prizorišče že samo po sebi spodbuja spontano igro in druženje. Veseliva se vikenda ki je pred nami, pa čeprav bo zgornji scenarij malo drugačen. =)

Ema Klemen, vodja marketinga

Kot udeleženka bi na festivalu gotovo želela v polnosti izkoristit to, da smo skupaj, da se lahko prepustimo dogajanju in da mi kot mami ni potrebno skrbeti za vsako malenkost. Petkovo dogajanje bi zaznamovalo spoznavanje festivalskega prostora in okolice z dvema radovednima fantoma. Želela bi se nasmejati ob bistroumnih domislicah Gregorja Čušina, ki zna biti tako realen in zadeti naravnost v naše bolečine s tako prefinjenim humorjem, da ti ne pusti grenkobe v želodcu.

V soboto bi zbrala pogum za spust po jamarski žičnici. Popoldne bodo za otroka gotovo glavna atrakcija gasilci in policijski pes. Želela bi se udeležit tudi sv. maše z Vincenzem Paglio, saj verjamem, da ima kot visoki vatikanski uradnik kako spodbudno besedo za starše, ki krmarimo med vsakodnevnimi obveznostmi, vzgojo in skrbjo za svoje in družinsko življenje v veri. Večer bi z možem izkoristila za čas drug z drugim, za plesno poboljševalnico in druženje ob tabornem ognju.

V nedeljo bi sodelovali pri družinski sveti maši, kasneje pa se prepustili festivalskemu vzdušju. Mož ne bi zamudil priprave BBQ žara in delavnice varjenja piva, z otrokoma pa bi se pridružili rajanju, pobožali živalice in si ogledali predstavo Škrat Ariel. Izpustili ne bi niti nastopa na šovu talentov “ISKRENO – družina zaigra in zapoje”, saj vsak večer vadimo naše pevske nastope.

Marko Puškarič, vodja gostinstva

Zakaj bi svojo družino peljal na festival družin? Ker vem, da otroka komaj čakata, da postavita šotor in v njem prespita; ker vem, da bomo srečali stare prijatelje in spoznali kakšnega novega; ker bova z ženo lahko namakala noge v hladni Sori; zaradi odličnih gostov, kot sta Gregor Čušin in Pavle Ravnohrib, in ker rad prisluhnem Trkajevim bitom; ker vem, da bosta otroka še celo leto navdušeno obujala spomine in pripovedovala o gasilcih, policistih, tabornem ognju, lutkovni predstavi … in še in še in še.

O tem torej sanjajo organizatorji festivala, katerih konec tedna bo po vsej verjetnosti precej drugačen in zelo delaven. A izziv so sprejeli z veseljem v želji, da bi možnost za brezskrben in izpolnjujoč konec tedna z družino ponudili veliki množici družin z vseh koncev Slovenije. Izkoristite priložost in bodite del te velike družine družin tudi vi!

Foto: Arhiv Festivala družin

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja