Ne, otroku ne smete prinesti pozabljenega zvezka ali malice!

Foto; Shutterstock

Ameriška srednja šola je starše obvestila: »Starši, če ste otroku prinesli pozabljeno malico ali domačo nalogo, se obrnite in odidite!« Za ene šokantno, za druge odličen način za učenje prevzemanja odgovornosti.

V katoliški srednji šoli Catholic High School for Boys v Little Rocku v Arkansasu je starše ob začetku šolskega leta na vratih pričakalo obvestilo: »Če ste prišli, da bi svojemu sinu prinesli pozabljeno malico, knjige, domačo nalogo, opremo itd., se prosimo OBRNITE in odidite! Vaš sin se bo naučil težavo rešiti sam, v vaši odsotnosti.«

Šola že od nekdaj posveča pozornost osebni odgovornosti, prevzemanju posledic in samostojnemu reševanju težav, a omenjeni ukrep je prvi, ki odmeva tako po Združenih državah kot po svetu. O njem poročajo vodilni mediji, starši ga množično delijo na družbenih omrežjih in žolčno razpravljajo o svojih pravicah.

Šola svoje dijake želi naučiti reševanja težav, namesto da bi jim zaradi »pozabljivosti« ves čas gledala skozi prste.

Mešani odzivi: od navdušenja do ogorčenja

Večina komentarjev je pozitivnih, saj starši v ukrepu vidijo poizkus šole, da dijake nauči, kako ravnati v nepredvidljivih situacijah, namesto da se zanašajo na nekoga, ki jih ves čas rešuje iz težav – starše.

»Gre za mladeniče, ki bodo šli čez nekaj let na faks. Tja jim mamica ne bo mogla prinesti malice. Pa kaj, če morajo kdaj kazensko ostati po pouku? Lahko ste prepričani, da ne bodo stradali, ampak da si bodo malico izposodili od prijatelja. Znašli se bodo,« je zapisala ena izmed mam.

Nekateri odzivi pa so tudi izrazito negativni: »Sama sem odrasla, pa vendar občasno pozabljam stvari. Od svojih otrok ne morem pričakovati, da se kaj takšnega ne bo zgodilo njim. Kako grozna ideja!« Ali: »Da bi mi kdo prepovedal, kaj lahko svojemu otroku prinesem in česa ne?! Nezaslišano! Če bi se mi zgodilo kaj takšnega, bi pri priči poiskali bolj razumevajočo šolo.«

Največ komentarjev zaskrbljenih staršev pa se nanaša na pozabljene malice, saj naj bi bili pozabljivi učenci prisiljeni stradati: »Da bi otroka pustili lačnega? To ni krščansko, ampak hinavsko!«

Šola, ki ne uči le angleščine in matematike, ampak tudi reševanja težav

Nad napisom so bili še najmanj presenečeni starši učencev, ki omenjeno šolo obiskujejo, saj to pravilo pri njih velja že leta. Edina sprememba je, da je zdaj javno izobešeno na vhodnih vratih.

»Ponosni smo, da smo del te izjemne šole, ki je sprožila javno razpravo o vrednosti osebne odgovornosti,« je zapisala ena izmed mam, Jennifer Gunderman of Maumelle.

Ravnatelj Steve Straessle je starše že pred začetkom šolskega leta obvestil, da šola svoje dijake želi naučiti reševanja težav, namesto da bi jim zaradi »pozabljivosti« ves čas gledala skozi prste.

“Majhni neuspehi otrokom ne povzročajo škode in nikomur ne uničijo življenja. Nasprotno pa ima marsikdo uničeno življenje ravno zaradi pomanjkanja takšnih neuspehov.”

»Če otrok kaj pozabi, se bo moral znajti«

»Če vaš sin kaj pozabi, bo moral najti najustreznejši način, da to popravi,« je ravnatelj zapisal v elektronskem sporočilu. »Moral si bo izposoditi denar za malico, se z učiteljem pogovoriti o pozabljeni domači nalogi ali se soočiti s trenerjem glede opreme.«

Starše je spomnil tudi na pomen majhnih neuspehov za otroški razvoj: »Majhni neuspehi otrokom ne povzročajo škode in nikomur ne uničijo življenja. Nasprotno pa ima marsikdo uničeno življenje ravno zaradi pomanjkanja takšnih neuspehov. Ne gre za to, da se nam v šoli ne ljubi ukvarjati s starši ali da smo zlobni do otrok. Toda otroci se morajo odvaditi mišljenja, da je za rešitev katere koli težave dovolj poklicati mamico ali očka. Vse, kar potrebujejo za rešitev svojih težav, bodo našli tukaj, v šoli.«

In kaj pravijo dijaki?

Ironija sodobne vzgoje? O ukrepu razpravljajo, berejo, se navdušujejo in ga kritizirajo starši. O tem, kaj si mislijo dijaki, ki jih ukrep najbolj zadeva, mediji in družabna omrežja molčijo. Očitno so pozabljene domače naloge in malice res postale težava, ki jo rešujejo starši in ne otroci?

Viri: catholicnews.com, lrchs.org

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja