Naučimo se razumeti malščino

crke

Oh, kako smo starši srečni, ko naše dete začne brbljati prve razumljive besede! In oh, kako hitro se ta vir naše neizmerne radosti spremeni v vzrok za neznansko frustracijo.

Če imate doma malčka, gotovo veste, o čem govorim. Malščina je zelo naporen jezik – govorci radi pogosto ponavljajo eno in isto besedo, govorijo zelo glasno, razen, kadar bi jih res radi slišali – takrat so naenkrat neznansko tihi. Predvsem pa pričakujejo, da jih boste razumeli. Da se vam besede, ki prihajajo iz njihovih ust, zdijo nesmiselne oz. vam ne povejo nič, jih ne zanima.

Da boste lažje razumeli malščino, vam razložim nekaj osnovnih pravil tega jezika.

1. Ni pravil

Dejansko – malščina je jezik brez pravil. Kar je včeraj pomenilo nekaj, bo danes pomenilo nekaj popolnoma drugega. Ali pa ne bo pomenilo sploh več ničesar. Možno je tudi, da govorec za isto stvar izumi več besed in nepredvidljivo žonglira z njimi, da na koncu res že ne veste, ali se mački reče “muta”, “mumu” ali “mau”.

2. Ima nešteto dialektov

Praktično vsak govorec malščine govori svoj dialekt. Zato se nikar ne zanašajte na obvladovanje malščine svojega otroka! “Pupa”, ki pri vas pomeni punčka, bo pri sosedovem mulčku najverjetneje pomenila gumo od kolesa. Tako pač je.

3. Ena beseda ima običajno več pomenov

“Mama” lahko pomeni tako “mama”, kot “lačen sem” in “pridi sem”. Prav tako je “nina nuna” lahko izraz za uspavanko, za luno, zvezde, pesmica na splošno, pikica in nasploh vsi izstopajoči okrogli predmeti. Lahko ste brez skrbi, da govorec malščine dobro ve, kaj je z besedo želel povedati. In če vam ne uspe pravočasno ugotoviti, katerega od pomenov besede ima v mislih, je to, kar se njega tiče, čisto vaš problem. Resno – ker se bo hitro naveličal ponavljati to besedo in začel jokati.

4. Dvojezični prevajalci

Mnogo na boljšem ste, če ima govorec malščine že kakšnega starejšega sorojenca. Idealno je, če še nista pretekli več kot dve leti, odkar je bil sorojenec tudi sam govorec malščine. Ti otroci se namreč pogosto izkažejo kot izvrstni dvojezični prevajalci. Ko si naslednjič razbijate glavo, kaj že pomeni določena beseda, ki jo malček tako vztrajno ponavlja, se raje obrnite na njegovega brata ali sestro. Presenečeni boste, kako hitro vam bo raztolmačil otrokove želje, ob tem pa vam še namenil pogled, češ “Mami, to bi si pa res že lahko zapomnila.”

5. Malščina je selektivno razumljiva

Naj vas dejstvo, da je malščina težko razumljiv jezik, ne uspava. Res je, nihče ne razume malčka, ki nekaj želi, je zelo utrujen, ves iz sebe ali jokajoč, skratka kadar je nujno. A lahko ste brez skrbi, da ga bodo naenkrat vsi razumeli, ko bo, po možnosti v kakšni veliki družbi, na katero želite narediti dober vtis, malček povedal kakšno kletvico. Ali kaj še bolj neprimernega.

6. Govorci malščine vas razumejo!

Morda se vam zdi, ker govorijo samo malščino, da tudi ne razumejo nobenega drugega jezika. Toda bodite brez skrbi, z govorci malščine se lahko pogovarjate normalno v svojem jeziku. Če se vedejo, kot da vas ne razumejo, je to najverjetneje trik – ne nasedajte!

7. Definitivno mine

Ta točka bo še posebej v uteho vsem staršem, ki imajo trenutno doma preglavice z malščino. Do danes še ni znan primer odraslega človeka, ki bi še vedno govorila v malščini. Zato – kadar vas vaš malček spravlja ob pamet s svojim brbljanjem, ki ga le stežka razvozljate, se ne vznemirjajte preveč. Raje si kakšno njegovo bistroumno pogruntavščino zapišite, saj bo to dragocen spomin čez leta. Morda se kak izraz v družini celo prime! V naši družini krompirju recimo še vedno včasih rečemo “gempi”, čeprav je avtorica izraza stara že več kot 60 let.

foto: storyblocks.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja