Naravna pomoč pri moški neplodnosti

Thumbnail

Neplodnost ni samo “težava žensk”. Čeprav je možnih vzrokov pri ženskah veliko več, statistika kaže, da je vzrok neplodnosti v 30 % pri moških, v nadaljnjih 30 % pa pri obeh (tako moških kot ženskah).

Čeprav moška neplodnost ni tako raziskana kot ženska neplodnost, pa se vedno več pozornosti in raziskav posveča tudi tej.

Vzroki moške neplodnosti

1. Majhno število semenčic

Optimalno število semenčic je med 60 in 70 milijoni na 1 mililiter sperme, pri čemer se 20 milijonov na mililiter smatra kot spodnja meja normalnega spermiograma.

Zmanjšano število semenčic je lahko posledica povečane količine estrogena v okolju, ki pride v telo moškega preko hrane in vode. Strokovnjaki opozarjajo, da na število semenčic lahko vpliva izpostavljenost estrogenom že v prenatalnem obdobju (v maternici).

2. Slaba gibljivost

S testom ugotavljajo sposobnost semenčic, da se gibljejo in potujejo naprej. Primanjkljaj hranil je včasih vzrok negibljivosti ali nepravilnemu gibanju semenčic.

3. Morfologija

Semenčice so včasih nepravilne velikosti ali oblike. Tudi temu je lahko vzrok primanjkljaj hranil pa tudi kemikalije v okolju.

4. Varikokela

Je povečana vena v mošnji. Ta lahko povzroči pregrevanje mod in s tem poškodbe semenčic ter zmanjša njihovo število.

Čeprav konvencionalna medicina ob “slabšem” spermiogramu kot edino možnost predlaga umetno oploditev, pa slab spermiogram še ne pomeni, da do zanositve ne more priti. Omeniti velja, da so prav izvajalci umetne oploditve tisti, ki so v zadnjih letih spreminjali kriterije. Tako tisto, kar je nekdaj veljalo še kot normalni spermiogram, danes ne velja več.

Kako si lahko pomagamo?

Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko na naraven način izboljšate svoj spermiogram. Vendar ne pozabite: semenčice potrebuje 3 mesece, da dozorijo, zato bo trajalo nekaj časa, da se bodo pokazale spremembe.

Prehrana

Ta je pomembna tako za moške kot za ženske. Če primanjkuje hranil, tudi moški hormoni niso v pravem ravnovesju za dobro tvorbo semenčic. Priporočljiva je prehrana z veliko vitamin A, D, E in K, omega 3 maščobnimi kislinami  (zmanjšuje vnetje in uravnoteži hormone), vitaminom C (za večjo tvorbo in gibljivost) in cinkom (lahko poveča število semenčic). V dobri prehrani je tudi veliko antioksidantov. Vse to najdemo v sadju in zelenjavi, ki je intenzivno obarvana.

Kaj je priporočljivo jesti:

 • Živalske produkte pašnih živali, ki jim niso dajali krmil. V večini živinoreje živalim dodajajo hormone, da hitreje rastejo in bolj pridobivajo na teži.
 • Ulovljene ribe (ne gojene) vsebujejo omega 3 maščobe. Izberite raje manjše ribe, saj vsebujejo manj škodljivih snovi.
 • Probiotiki in fermentirana hrana je dobra za črevesje, posledično se zato vsrka tudi več hranil. Nekaj idej: naraven jogurt, kefir, kislo zelje.
 • Jejte neškropljeno sadje in zelenjavo različnih barv, saj vsebuje različna hranila.

Čemu se je bolje izogniti?

 • Sladkor povzroča hormonsko neravnovesje, zavira imunski sistem ter telesu odvzema hranila.
 • Kofein je škodljiv za nadledvično žlezo, ki med drugim tvori spolne hormone. Konstanten stres zaradi kofeina povzroči, da se bolj ukvarja s stresnimi kot s spolnimi hormoni.
 • Alkohol lahko zmanjša število semenčic.
 • Gluten je prav tako lahko krivec za moško neplodnost. Eno prvih hranil, ki se ne vsrka ob poškodovanem črevesju, je cink, ki je ključnega pomena za število in kakovost semenčic. V primeru občutljivosti na gluten, lahko ta “napade” različne dele telesa (tudi moda), povzroča slabo vsrkanje hranil in poveča vnetje v telesu.
 • Procesirana hrana je skromna s hranili.
 • Soja je polna fitoestrogenov, ki lahko porušijo ravnovesje.

Življenjski stil

 • Elektromagnetno polje (mobilni telefoni, WiFi) zmanjša število semenčic, še posebej če nosite telefon v hlačah ali imate prenosni računalnik na kolenih.
 • Plastika vsebuje hormone, ki lahko porušijo naravno ravnovesje v telesu. Hrane ne shranjujte v plastičnih vsebnikih, predvsem je v njih ne segrevajte.
 • Čistila vsebujejo kemikalije, ki povzročajo proste radikale ali oponašajo hormone. Boljša izbira so naravna čistila.
 • Vroči vodi se je tudi bolje izogniti, saj lahko vročina poškoduje semenčice. To vključuje dolgo tuširanje, kopanje ali jacuzzi. Problematično je tudi nošenje oprijetega spodnjega perila.
 • Prenehajte kaditi, saj kajenje poškoduje semenčice. S prenehanjem kajenja lahko izboljšate tako kvaliteto kot številčnost semenčic.

Dodatki

Čeprav je najboljše dobiti ustrezna hranila s hrano, so v primerih primanjkljaja določenih hranil včasih potrebni tudi dodatki.

 • Boljše je uporabiti vitamine iz polnovrednih živil kot sintezno pridobljene.
 • Vitamin C je antioksidant, ki izboljša kakovost semenčic. Pomaga tudi nevtralizirati kemikalije v spermi, ki so posledica okoljskega onesnaženja ali kajenja, ter zmanjša lepljivost sperme in tako izboljša gibljivost semenčic.
 • Vitamin E je tudi zelo pomemben.
 • Če je problem v pomanjkanju cinka, lahko dodatek cinka izboljša številčnost pa tudi morfologijo semenčic.
 • B-kompleks je pomemben pri razvoju DNK semenčice.
 • Maca pomaga pri tvorbi kvalitetnih semenčic.  

Kakšna je vloga ženske?

Če je vzrok neplodnosti pri moškem, lahko žensk veliko stori, da poveča možnosti za zanositev.

 • Poznavanje ciklusa.
  Če veste, kdaj imate ovulacijo, je to zelo pomemben podatek. Če tega ne veste, ste lahko prepozni. Če se zanašate le na ovulacijske teste, ste kljub intimnosti na dan ovulacije lahko prepozni, saj počasni “plavalčki” rabijo dlje časa, da pridejo do jajčeca. Zato je izrednega pomena, da se naučite prepoznati znake bližajoče se ovulacije.
 • Optimizacija ciklusa.
  V primeru moške neplodnosti je večja verjetnost za zanositev, če je ženski ciklus čim optimalnejši. Zato je kljub rednim ciklusom smiselno pogledati, kako lahko ciklus optimiziramo (izboljšamo sluz, ovulacije, hormone …). 

Foto: 3.bp.blogspot.com, dishafertility.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja