Na Poljskem bo vlada financirala NaPro zdravljenje

Thumbnail

Poljska vlada namerava sredi leta 2016 prekiniti državno financiranje umetne oploditve (IVF). Namesto tega bodo podprli zdravljenje neplodnosti z NaPro tehnologijo.

Zdravstveni minister Konstanty Radziwill je napovedal, da postopki “in vitro” oploditve ne bodo prepovedani, jih pa država ne bo več financirala, poroča agencija AFP

Pod prejšnjo vlado je bil julija 2015 sprejet zakon, ki je tako poročenim kot neporočenim parom omogočil povrnitev stroškov za 3 poskuse IVF.

V ta namen je bilo namenjenih 72 milijonov evrov za program IVF od 1. julija 2016 do 31. decembra 2019. To finančno podporo bo vlada zdaj ukinilia.

Vlada mora imeti možnost izbire financiranja zdravljenja neplodnosti

Poljski minister za zdravje je na tiskovni konferenci predstavil več podrobnosti o svojih ukrepih: vlada bo v okviru novega programa financirala tako diagnosticiranje in zdravljenje neplodnosti kot tudi preventivne ukrepe.

“Zdravljenje neplodnosti ne more biti omejeno na postopke IVF, pač pa mora vlada imeti možnost, da predlaga druge postopke in jih tudi enakovredno financira”, meni minister Radziwill.

Minister je pri predstavitvi uporabil celo besedo “zloraba”, s čimer je označil prakso, ko se neplodne pare pošilja na IVF, ne da bi se prej usmerilo v iskanje vzroka njihove neplodnosti.

Zato si na Poljskem želijo razvijati NaPro tehnologijo, ki ni le cenejša in enostavnejša, ampak tudi bolj učinkovita in ni etično sporna.

Uspešni rezultati NaPro zdravljenja

NaPro Tehnologijo (tehnologijo zdravljenja, ki omogoča spočetje po naravni poti) je razvil ameriški profesor, ginekolog in porodničar Thomas W. Hilgers.

Medtem ko pri umetni oploditvi zaobidejo vzrok neplodnosti, pa je NaPro zdravljenje usmerjeno v iskanje in zdravljenje vzrokov neplodnosti.

Ženske, v povprečju stare 35 let, ki se 5 let trudijo spočeti otroka, imajo pri zdravljenju temeljnih vzrokov neplodnosti med 40% in 50% možnosti za uspeh. Pri parih s ponavljajočimi se spontanimi splavi je verjetnost za uspešno donositev do 80%.

V Sloveniji NaPro zdravljenje v celoti finančno breme parov

V Sloveniji ponujamo možnost NaPro zdravljenja v okviru FertilityCare centra, ki deluje pod okriljem Zavoda iskreni.net že dobra 4 leta (sprva z zdravniki iz tujine, zdaj s domačimi zdravniki).

Finančno breme tovrstnega zdravljenja pa žal nosijo pari v celoti sami. Upamo, da bo zgledu Poljske v prihodnosti sledila tudi Slovenija in podprla NaPro zdravljenje neplodnosti.