Na kaj moramo paziti med nosečnostjo?

Thumbnail

Kakšen bo otrokov videz, kako hitro bo rasel in kakšne barve bodo njegove oči, so stvari, na katere nimamo vpliva. Obstaja pa veliko drugih stvari, ki lahko negativno vplivajo na otroka v času nosečnosti in na katere je prav, da smo pozorni.

»Devet mesecev je pravzaprav izredno kratka doba za tako obsežno rast in razvoj,« pravi Kim Yolton, profesorica in pediatrinja v otroški bolnišnici Cincinnati in dodaja: »Tako veliko stvari je, ki morajo biti na svojem mestu, da se izognemo nepotrebnim težavam.«

Poudarimo 7 stvari, na katere mora biti nosečnica pozorna.

Prednosečniška teža

Še preden ženska zanosi, je pomembno, da je pozorna na svoje telesno stanje in telesno težo. Pri povečani teži se namreč v nosečnosti hitreje razvije nosečniški diabetes. Nekatere študije preveliko težo mater povezujejo tudi s poznejšimi otrokovimi težavami z astmo.

Tudi sicer je za vsako nosečnico pomembna telovadba in gibanje. Predlagana je vsaj 20 minutna hoja 4-krat tedensko.

Pitje kave

Zdravniki in raziskovalci poudarjajo, da visoki odmerki kofeina poškodujejo otroka. Kateri odmerek je že »nevaren«, pa ostaja nedokončana polemika. Nekateri dovoljujejo celo zaužitje dveh skodelic kave na dan, spet drugi pa to močno odsvetujejo in predlagajo najmanjšo možno mero kave, najbolje nič.

Pasivno kajenje

Da je kajenje nosečnicam absolutno odsvetovano, ni novost. Zdravniki pa opozarjajo tudi na nevarnost pasivnega kajenja, torej na izpostavljenost cigaretnemu dimu.

Otroci, katerih matere so bile v času nosečnosti izpostavljene cigaretnemu dimu, so bili pri petih letih dvakrat bolj dovzetni za razvoj težav s koncentracijo in agresivnim vedenjem kot otroci, katerih matere cigaretnemu dimu niso bile izpostavljene.

Jemanje antidepresivov

V Ameriki naj bi kar 13 % žensk jemalo antidepresive tudi med nosečnostjo. Antidepresivna zdravila, zlasti selektivni zaviralci privzema serotonina (SSRI) povečajo tveganje za spontani splav, anomalije ob rojstvu, zgodnejši porod in vedenjske težave, vključno z avtizmom.

Alice Domar, psihologinja na kliniki za reproduktivno medicino v Bostonu, vsem tem nosečim materam svetuje vključitev v eno od oblik psihoterapije in, če je le možno, prekinitev vsakršnega farmakološkega zdravljenja.

Pomen vitamina D

Ženske, ki bi rade zanosile, naj bodo pozorne na količine vitamina D. Njegovo pomanjkanje lahko privede do zdravstvenih težav tako za mater kot tudi za otroka. Raziskovalci z Univerze v Calgary-ju so proučili 30 študij, ki kažejo na korelacijo med nizkim nivojem vitamina D in povečanim tveganjem nastanka nosečniškega diabetesa, preklampsije in nizke porodne teže.

Delikatesna hrana

Po statističnih podatkih naj bi vsako leto okrog 1600 Američanov zbolelo za t. i. listeriozo. Gre za bakterijsko okužbo z Gram pozitivno bakterijo Listeria monocytogenes, ki se lahko pojavi v hrenovkah, delikatesnem mesu in prekajenih salamah. Dr. Melissa Goist, ginekologinja v enem od ameriških porodnih centrov pravi, »da je težava Listerie ravno v tem, da se lahko pojavi povsod«.

Čeprav se le v enem od šestih primerov pojavi med nosečnostjo, je vredno povečati previdnost, saj so njene posledice za otroka lahko zelo hude. Povzroča zgodnejši porod, infekcijsko okužbo pri otroku ali celo njegovo smrt.

Dr. Goist priporoča dobro pranje sadja in zelenjave, vsako predelano meso pa naj se v pečici pregreje na vsaj 150 stopinj.

Onesnaženost okolja

Zlasti mestno okolje je polno izpušnih plinov, industrijskega dima in drugih onesnaževalcev, ki vplivajo na nizko porodno težo otroka. Čeprav nosečnica pogosto ne more kar menjati kraja bivanja ali dela, se vendarle lahko izogne sprehodom ob urah, ko je promet najgostejši.

Na drugi strani uživanje večje količine sadja in zelenjave med nosečnostjo pomaga pri krepitvi in zaščiti telesa pred negativnimi vplivi onesnaženega zraka.

Povzeto po: livescience.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja