Maternični vrat je pomemben za zanositev in nosečnost

Vir: Shutterstock

Nosečnost je eno najlepših obdobij v življenju ženske in njene družine. Na potek nosečnosti pa vpliva tudi maternični vrat, zato je dobro vedeti, kako ravnati, da bo nosečnost zdrava.

Dednost, poškodbe na materničnem vratu, kirurški posegi in spolno prenosljive bolezni lahko vplivajo na maternični vrat in povečajo tveganje za prezgodnji porod in prezgodnji razpok membran.

Maternični vrat

Vzroki za odstopanja v zdravju materničnega vratu so različni. Poškodba ali oslabitev materničnega vratu je lahko blaga ali hujša in tako vpliva na sposobnost ohranjanja nosečnosti.

 • Dednost: Obstajajo motnje, ki vplivajo na vezivno tkivo, kolagen in lahko povzročijo, da je maternični vrat šibek.
 • Poškodbe, kot so npr. raztrganine materničnega vratu se lahko zgodijo ob porodu. Te lahko vplivajo na maternični vrat. Prejšnji posegi, kot npr. razširitev in izpraskanje maternične sluznice, lahko povzročijo strukturne poškodbe materničnega vratu.
 • Spolno prenosljive bolezni lahko povzročijo zarastline in brazgotine na materničnem vratu, nožnici in jajčnikih. Pomembno je, da se vsaka okužba ustrezno zdravi in s tem ohrani zdravje ter sposobnost zanositve.
 • Klamidija je spolno prenosljiva bolezen, ki lahko, če se ne zdravi, napreduje v vnetje v mali medenici. To lahko trajno poškoduje ženski reproduktivni sistem in povzroči kronične bolečine, težave z zanositvijo ali izvenmaternično nosečnost.
 • HPV lahko povzroči lezije podobne bradavicam, ki lahko potencialno migrirajo v maternični vrat (displazija). Potrebna je odstranitev displazije, ti posegi pa lahko povzročijo brazgotine in zarastline in problem med porodom, zaradi zaviranja odpiranja materničnega vratu. Če zarastline zapirajo porodni kanal, je nujen carski rez.
 • Vnetje v medenici: Če ni zdravljeno ali če se okužbe vrstijo, lahko to trajno poškoduje medenico in reproduktivni sistem. To lahko ovira vašo zmožnost za zanositev kot tudi povzroči poškodbe na materničnem vratu.

Vaše telo zagotavlja odlično okolje za zdravje nožnice. S tuširanjem in izpiranjem nožnice porušite normalno floro v nožnici in povečate tveganje za okužbe.

Skrb za zdravje

 • Preventiva: Ohranjanje zdravega imunskega sistema z zdravo prehrano, redno rekreacijo, zadostno količino spanja, zmanjšanjem stresa.
 • Zvestoba: Je najboljša zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi.
 • Zdravljenje: Če imate vnetje ali okužbo v nožnici, ga je potrebno ustrezno zdraviti, da preprečimo trajno poškodbo.
 • Izpiranje: Nikakor! Vaše telo zagotavlja odlično okolje za zdravje nožnice. S tuširanjem in izpiranjem nožnice porušite normalno floro v nožnici in povečate tveganje za okužbe. Pri vzdrževanju normalne flore pa lahko pomagajo ustrezni probiotiki.
 • Pregledi: Redni brisi materničnega vratu lahko pomagajo odkriti zgodnje znake.

 

Maja Vovk je svetovalka za FertilityCare metodo naravnega načrtovanja družine pri Zavodu Iskreni.

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja