Mama, lahko prosim ugasneš telefon?

Foto: Shutterstock

Mama, kaj lahko prosim ugasneš telefon, je stavek, ki ga ne bi smel izreči noben otrok. Pa ne le otrok, tudi zakonec, prijatelj, starš ne bi smel začutiti potrebe po tej prošnji. Sprašujem se, kakšna družba smo postali, da nas mora otrok prositi za trenutek pozornosti. Je res pomembneje, kar je neznanec napisal v komentar na novico, kot kar nam želi povedati naš otrok?

Občutek, da moraš biti z vsem na tekočem

Informacije, informacije, informacije … Z vseh strani smo bombardirani z različnimi informacijami, novicami, komentarji … Živimo v času, ko človek čuti, da mora biti na tekočem z vsem, razgledanost je ključnega pomena in nihče ne želi zaostajati za ostalimi. Saj bi človek porabil manj časa na telefonu, a kaj ko mora vsako novico proučiti iz vseh zornih kotov, prebrati vse komentarje, morda tudi javno izraziti svoje mnenje. Pa je vse to res nujno? In če je, koliko časa zares potrebujemo za to?

Kako skrajšati čas na telefonu?

Zakaj si ne vzamemo časa za človeka, ki je z nami?

Večina izmed nas zelo neučinkovito spremlja novosti. Dovolj bi bilo, če bi novice prebrali enkrat dnevno, pa si jih ogledamo večkrat na dan, čeprav se med tem časom niso bistveno spremenile in ne bi bili nič manj na tekočem, če bi tiste tri nove prebrali naslednji dan. Poleg tega, ne da bi se zavedali, kratimo svoj čas s prebiranjem komentarjev ljudi, ki so za nas pravzaprav neznanci. Na družbenih omrežjih spremljamo življenja drugih, ob tem pa pozabljamo živeti svojega. Večkrat dnevno že iz golega dolgčasa preletimo objave raznoraznih ljudi. In sprašujem se, kako nam je lahko dolgčas, obenem pa tarnamo, da nam za vse zmanjkuje časa. Zdravi ljudje bi morali prekipevati od idej, mi pa smo večkrat tako pasivni. Morda celo imamo ideje, a smo se polenili in se raje umaknemo v varno in lagodno zavetje telefona, kot da bi ustvarjali. Čas bi bil, da postanemo gospodarji svojega časa; da telefon uporabljamo le toliko, kolikor nam koristi, preostali čas pa res živimo.

S kom ali čim preživljamo svoj čas?

Vedno več ljudi je, ki se s prijatelji na pijači pogovarjajo ob brskanju po svojem telefonu, vedno več zakoncev ima ob večerji poleg krožnika na mizi tudi telefon in vedno več družin nedeljske popoldneve preživi v skupnem druženju na fotelju s telefoni v rokah. Zakaj si ne vzamemo časa za človeka, ki je z nami? Se nam res zdi, da ni vreden našega pogleda, našega zanimanja? Je to res kvalitetno preživljanje časa? Človek je tu. Pred nami. Namenimo mu pozdrav, pogled. Vzemimo si čas zanj. Opazili bomo, da tako tudi sami pridobimo veliko več, kot če bi ta čas brskali po družbenih omrežjih.

To ni le problem mladih

Če je včasih veljalo, da je prekomerna uporaba telefona predvsem težava mladih, danes vidimo, da ni tako. S tem imajo namreč težave vse generacije, od otrok do starih staršev. Pri odraslih je to še bolj zaskrbljujoče, saj bi morali biti izoblikovane osebnosti, zgled mladim, v resnici pa večkrat pogorimo na celi črti. Skočimo takoj, ko slišimo zvok opozorila, po drugi strani pa nas mora sozakonec večkrat poklicati, da se obrnemo k njemu. Celo otrok mora že kar glasno in vztrajno jokati ali pa razgrajati, da si vzamemo čas zanj.

Čemu bom dal v življenju prednost?

Vprašati se moramo, kaj je tisto, kar je za nas pomembno. Če so to ljudje, ki jih imamo radi, potem bodimo res z njimi. Telefon lahko mirno počaka na polici ali morda v sosednji sobi. Prav nič ne bomo zamudili, če mu bomo namenili le pol ure dnevno. Še več, pridobili bomo. Spoznali bomo, da je naše življenje bolj polno, če se res srečujemo z ljudmi, ki nas obkrožajo, če res prisluhnemo sozakoncu, če se res aktivno igramo z otroki, ki so nam podarjeni. Tudi dolgčas bo izginil. Spet se bodo pojavile ideje in želja ter motivacija, da jih uresničimo. Otresimo se nepomembnih stvari, ki nam ne prinašajo pravega veselja in zaživimo na polno.                                                                                                                                                                                                                         

Odlična knjiga, ki nam pomaga na novo zastaviti naš odnos do digitalnih naprav je Digitalni minimalizem

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja