Marko Puschner: “Starši, ki dovolijo uporabo družbenih omrežij, otroka izpostavljajo resnim nevarnostim!” (video)

“Spustiti otroka na družbena omrežja je, kot da bi otroka spustili na glavni trg v mestu,” pravi g. Marko Puschner, sodelavec Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, in nadaljuje: “Razlika je le ena: v enem mestu bo otrok v eni uri srečal tisoč ali dva tisoč ljudi, na družbenem omrežju pa lahko pride v stik s 100 milijoni ljudi. Vprašanje za starše se torej glasi: Komu vse želimo izpostaviti svojega otroka?”

V 20-minutnem izobraževalnem videu, namenjen staršem, učiteljem in vzgojiteljem, strokovnjak odgovarja:

  • zakaj družbena omrežja otroka, starega pod 13 let, ne ščitijo;
  • kakšna nespodobna sporočila in obljube s strani neznanih odraslih dobivajo naši osnovnošolci (fantje in dekleta) ter v kakšne stiske pridejo, ko tem sporočilom nasedejo;
  • koliko so stari otroci, ki so najbolj ranljivi za tovrstna spletna izkoriščanja in izsiljevanja;
  • običajne situacije najstnika, ki na spletu išče uteho in razumevanje, naleti pa na predatorja;
  • zakaj tolikšna previdnost, kaj nekdo objavi (tudi če samo za na kratko).

Zato je pomembna preventiva in konstanten pogovor, izpostavlja gost ter v oddaji predstavi več možnosti, kjer starši lahko dobijo informacije o varni uporabi interneta in kako naj svojega otroka zaščitijo pred različnimi neprijetnimi izkušnjami.

Beseda nanese tudi na tipične znake vedenja, ki kažejo, da je mladostnik že zasvojen – bodisi z igricami, družbenimi omrežji ali internetom – in kako je treba do njega pristopati in mu pomagati.

Ob koncu pa g. Puschner podeli tudi nasvete, kaj storiti, ko otroci nenehno izsiljujejo, da bi imeli telefon ali da bi si ustvarili profil na družbenih aplikacijah.

Vabljeni k ogledu kratkega izseka!

Oglejte si tudi 1. oddajo z Markom Puschnerjem, ki je dostopna vsem: “Mladostniki se učijo medčloveških odnosov iz tega, kar doživijo in vidijo na internetu”.

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju!

Izobraževalni videi so dostopni našim naročnikom. Postanite naročnik portala Iskreni! Mesečna naročnina že za 14,90 evra.

 

Z enim naročniškim paketom dostopate do raznolikih video vsebin s področja vzgoje, partnerstva, medgeneracijskih odnosov; prav tako imate dostop do receptov, filmskih in knjižnjih recenzij. Prav tako dobite tudi dostop do portala Domovine, kjer vam je na voljo tudi koledar dogodkov ter mnogo drugih ekskluzivnih vsebin o aktualnih dogajanjih na področju družbe, politike in gospodarstva.