Ljubeče babice in ponosni dedki

Thumbnail

Stari starši imajo za mlado družino lahko neprecenljivo vrednost, če so jim na razpolago na senzitiven, razumevajoč ter ljubeč način.

 

Starševstvo starih staršev

Babice in dedki, stare mame in stari očetje so v bistvu starši, le da v tem obdobju odraslim otrokom. Starševstvo ni nikoli dokončana pot in otroci to čutijo. Zato od njih tudi kot odrasli vedno znova pričakujejo, pogrešajo ali pa hrepenijo po opori, celo v primerih ko razumsko vedo, da je verjetno nikoli ne bodo mogli dobiti.

Starševstvo ni nikoli dokončana pot in otroci to čutijo.

Vloga in poslanstvo staršev je, da v razvijanju iskanja sebe in iskanja stika z otroki nikoli ne obupajo. Vendar pa, posebej v primerih duševnih motenj, odvisnosti, ponavljajočih se travm, otroci včasih nimajo občutka, da bi se starši ob njih razvijali in je kapaciteta za razvoj stika močno okrnjena. V takih primerih se v njih prebuja žalost, jeza in bolečina, da jih starši morda ne bodo nikoli razumeli, začutili, prišli nasproti v stvareh, ki jih resnično potrebujejo, da z njimi nikoli ne bodo zares poiskali globljega stika.

Stari starši imajo za mlado družino lahko neprecenljivo vrednost, če so jim na razpolago na senzitiven, razumevajoč ter ljubeč način. Spremembe, ki jo pomenijo rojstva vnukov, zamajejo tudi starejšo generacijo, saj dobijo novo vlogo, nov izziv.

                            

Babica

Babica ob vnukih začuti, da je ni več tako strah, kot jo je bilo ob svojih otrocih.

Zelo lep občutek za babico je, ko ob vnukih začuti, da je ni več tako strah, kot jo je bilo ob svojih otrocih. Marsikatero stisko brez težav razreši in razume, ob vnukih lahko dosti bolj sproščeno začuti nežnost in z dosti manj tesnobe poskrbi zanj. Ob vnukih laže začuti občutke, ki si jih ob svojih otrocih ni mogla dovoliti, ker jo je bilo strah, kako jih bo vzgojila oz. preskrbela. Končno ji ni treba vzgajati in skrbeti za preživetje – lahko se le sprosti in uživa!

Vnuki babici prinašajo novo upanje, odpirajo nova obzorja in ji omogočajo, da spozna, da njeno življenje ni šlo v nič, da ima nadaljevanje in da je tudi sama lahko v tem nadaljevanju nezamenljiva oseba. Je nekdo, ki daje varnost, zavetje in umirjenost. Če je le mogoče, je dobro, da z vnuki lahko išče in ohranja telesni stik, kjer se tudi čustveno prebuja na nov način.

Dedek

Za odraslega sina ali hčerko je eden najmočnejših virov zaupanja prav dedek, ki “občuduje” in je navezan na svoje vnuke.

Ena največjih popotnic odraslim otrokom je, če jim je oče dal vero v to, da s svojim delom lahko preživijo, da so sposobni in da verjame vanje. Za odraslega sina ali hčerko je eden najmočnejših virov zaupanja prav dedek, ki “občuduje” in je navezan na svoje vnuke, ki v vnukih vidi “čudežne otroke” in na katerega se vnuki z veseljem navežejo. Odrasli otroci bodo ob svojem očetu, ki pohvali in je ponosen na svoje vnuke in nanje, tudi sami začutili, da so vredni zaupanja in občudovanja.

                            

Spoštovanje otrokove svobode

Če so stari starši še zdravi in pri močeh, se ob vsakem novem vnuku lahko odločijo, ali bodo mladim staršem na voljo, jim pomagali, jih podpirali, cenili, spoštovali njihovo razmišljanje in način ravnanja z otroki ali pa jih bodo kritizirali, poniževali, zavračali njihove želje in prošnje, jih spregledali v njihovi stiski.

Stari starši ob kritiziranju otrokovih staršev samo izgubljajo stik z vnukom. Če pa so spoštljivi in rahločutni do vnukov, bodo oni to čutili in jih imeli radi.

To je naloga starih staršev in ne njihovih otrok oz. mlade družine, zato jo lahko razrešijo le oni. Ni naloga odraslih otrok, da se še naprej prilagajajo, zato da dobijo nekaj navideznega stika. To lahko razrešijo le stari starši in tako veliko pripomorejo k počutju mlade družine.

Strah pred vplivom starih staršev

Stari starši ne morejo preglasiti odnosa med materjo in očetom ter otrokom, ob kritiziranju otrokovih staršev samo izgubljajo stik z vnukom. Tudi starši ne morejo starim staršem »pokvariti« odnosa do vnukov.  Če se dedki in babice ob vnuku ne uspejo sprostiti in se z njim zabavati, jim tudi prigovarjanje otrokovih staršev ne bo pomagalo. Če pa so spoštljivi in rahločutni do vnukov, bodo oni to čutili in jih imeli radi

Dr. Andreja Poljanec je specialistka zakonske in družinske terapije, soavtorica knjig Med dvema ognjema in Rahločutnost do otrok, ustanoviteljica Študijsko-raziskovalnega centra za družino, vodja Šole rahločutnega starševstva in »Skupine za mlade mamice«; je poročena mama petih otrok; spremljate jo lahko tudi v nizu oddaj Srce na iskreniPLUS.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja